GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%

Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2024 / 11:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.

"Ostvarili smo izvrsne rezultate te potvrdili zdrav rast u svim ključnim segmentima poslovanja i vodeću poziciju na tržištu. Poslovni prihodi su porasli, upravljanje troškovima je disciplinirano. Kapitalna i likvidnosna pozicija su snažne, imovina je dostatno pokrivena rezervacijama po kreditima", istaknuto je u nerevidiranom, nekonsolidiranom financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Zabini poslovni prihodi u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su 207 milijuna eura, što je rast za 33 milijuna eura ili 19 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Pritom je neto prihod od kamata iznosio 146 milijuna eura, uz povećanje za 27 milijuna eura ili 22,7 posto, dok je neto prihod od provizija i naknada dosegnuo 42 milijuna eura, uz rast od dva milijuna eura ili pet posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili su 19 milijuna eura te su bili veći za četiri milijuna eura ili 26,7 posto, najvećim dijelom zbog veće dobiti iz trgovanja, objašnjavaju iz Zabe.

Troškovi poslovanja od siječnja do kraja ožujka 2024. iznosili su 58 milijuna eura te su na godišnjoj razini bili veći za milijun eura ili 1,8 posto, pri čemu je omjer troškova i prihoda iznosio 28,02 posto.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosila je 149 milijuna eura, što je povećanje za 36 milijuna eura, odnosno 31,9 posto.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke zabilježili su otpuštanje u iznosu od 13 milijuna eura, uz smanjenje na godišnjoj razini za tri milijuna eura.

Nadalje, kako stoji u izvješću, imovina banke iznosi 20,03 milijarde eura te je manja za 345 milijuna eura ili 1,7 posto.

Neto krediti i predujmovi komitentima iznose 10,4 milijarde eura, uz povećanje od 133 milijuna eura ili 1,3 posto, koje je najvećim dijelom ostvareno iz kredita stanovništvu.

Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja, a iznose 16,4 milijarde eura. Pritom, smanjenje od 590 milijuna eura ili 3,5 posto zabilježeno je u depozitima pravnih osoba i stanovništva.

Naposljetku, depoziti kreditnih institucija iznose 141 milijun eura te su smanjeni za 64 milijuna eura ili 31,2 posto, izvijestili su iz Zabe.

Grupa Zagrebačke banke s rastom neto dobiti za 29,4 posto
Po podatcima iz konsolidiranog, nerevidiranog financijskog izvješća, Grupa Zagrebačke banke je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 154 milijuna eura, što je za 35 milijuna eura ili 29,4 posto više u odnosu na prvi lanjski kvartal.

Rezultatu Grupe, kako se navodi, najviše su doprinijele Zagrebačka banka d.d., UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Leasing Croatia d.o.o.

Poslovni prihodi Grupe Zagrebačke banke iznosili su 253 milijuna eura i u odnosu na prvo tromjesečje 2023. veći su za 41 milijun eura ili za 19,3 posto, dok su troškovi poslovanja iznosili 82 milijuna eura, što je više za dva milijuna eura ili 2,5 posto.

Tagovi: ZAGREBAČKA BANKA, ZABA, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE