GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji

Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2024 / 16:12
Autor: SEEbiz
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.

Poslovni prihod smanjen je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 10,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kliznuvši na 2,2 milijarde eura.

Neto prihod od kamata porastao je za pet posto, na 1,46 milijardi eura.

Neto prihod od naknada i provizija potonuo je pak za 30,8 posto, na 669 milijuna eura, odražavajući oštar pad u Rusiji.

Konsolidirana dobit iznosila je 664 milijuna eura i bila je veća tek nešto više od jedan posto nego na početku 2023. godine, pokazalo je poslovno izvješće, objavljeno krajem prošlog tjedna.

Kada se isključe rezultati poslovanja u Rusiji i Bjeloruiji i uračuna 109 milijuna eura rezervacija za hipotekarne kredite u švicarskim francima u Poljskoj, konsolidirana dobit bila je upola niža i iznosila je 333 milijuna eura.

Kada se isključi Rusija, poslovni prihod RBI-ja iznosio je u prva tri ovogodišnja mjeseca 1,64 milijarde eura i veći je za 5,1 posto nego na početku 2023. Neto kamatni prihod porasto je za 9,8 posto, na 1,12 milijardi eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju ožujka 17,3 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na prosinca. Kada se izuzme Rusija iznosila je 14,6 posto i također se zadržala na razini kraja 2023. godine.

U cijeloj godini Raiffeisen očekuje neto prihod od kamata od oko četiri milijarde eura, kada se isključe Rusija i Bjelorusija. Neto prihod od naknada i provizija trebao bi iznositi oko 1,8 milijardi eura, prognoziraju. Kreditni plasmani trebali bi porasti tri do četiri posto.

Stopa adekvatnosti kapitala trebala bi na kraju godine iznositi oko 14,6 posto, kada se izuzme poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji, što znači da bi se trebala zadržati na razini kraja prošle godine.

Banka nije objavila smjernice za godišnje rezultate koji uključuju i poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji zbog zahtjeva Europske središnje banke (ECB) da do početka 2026. smanji kredite klijentima na ruskom tržištu do 65 posto u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje. ECB traži i znatno smanji i međunarodna plaćanja iz Rusije.

RBI naglašava da je od veljače 2022. poduzeo značajne mjere" kako bi ublažio rizike koji proizlaze iz poslovanja u Rusiji, ističući da "nacrt ECB-ovih prijedloga" uvelike nadilazi njihove planove i da bi mogao negativno utjecati na opcije prodaje AO Raiffeisenbanka.

Tagovi: Raiffeisen, rusija, bjelorusija
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE