GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaposlenici ECB-a kritični prema Christine Lagarde

Zaposlenici ECB-a kritični prema Christine Lagarde
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 19:51
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Christine Lagarde ima loše ili vrlo loše rezultate kao predsjednica Europske središnje banke, prema većini ispitanika u anketi sindikalnog osoblja njezinog osoblja koje sugerira da je unutarnje neslaganje poraslo posljednjih godina.

Rastuće nezadovoljstvo Lagardeinim vodstvom navedeno u anketi, u koju je imao uvid Financial Times, nazaduje predsjednicu ECB-a nešto više od polovice njezina osmogodišnjeg mandata zaduženog za monetarnu politiku eurozone.

Nešto više od polovice od 1159 ispitanika reklo je da je učinak Lagarde bio "loš" ili "vrlo loš". To je znatno iznad negativnih ocjena od nešto manje od 9 posto za Marija Draghija, kojeg je Lagarde zamijenila 2019., i 14,5 posto za njegovog prethodnika, Jean-Claudea Tricheta. Ankete o dvojici prethodnih predsjednika ECB-a napravljene su na kraju njihovih mandata.

"Mario Draghi je bio tuz ECB, dok se čini da je ECB tu za Christine Lagarde", napisao je jedan član osoblja. Nekoliko ispitanika sugeriralo je da je bivši francuski ministar financija htio iskoristiti banku kao odskočnu dasku za povratak u politiku.

Glasnogovornik ECB-a opisao je istraživanje kao manjkavo. "Predsjednik i Upravni odbor u potpunosti su usredotočeni na svoj mandat i implementirali su politike za odgovor na događaje bez presedana posljednjih godina, poput pandemije i ratova", rekla je.

Samo 38 posto ispitanika podržalo je odluke o monetarnoj politici donesene pod Lagarde, dok su se ostali podijelili na one koji nisu odobravali i one koji nisu izrazili stajalište. Nasuprot tome, Draghi je na kraju svog mandata uživao 64 posto podrške.

U obranu Lagarde, ona se suočila s nekim strašnim izazovima, uključujući globalnu pandemiju i rat u Europi koji su zajedno stvorili povijesni porast inflacije diljem svijeta.

Zabrinjavajuće je što je više od polovice sudionika ankete reklo da su zabrinuti da ECB neće moći vratiti stabilnost cijena koju je obećala. S 2,9 posto u prosincu, inflacija u eurozoni daleko je od svog vrha od 10,6 posto, ali je i dalje znatno iznad ciljanih 2 posto. Očekuje se da će se daljnji napredak prema tom cilju ove godine usporiti.

Tagovi: LAGARDE, ECB, FINANCIJE, SINDKATI, DRAGHI
PROČITAJ I OVO
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
RAST
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
ZAGREB - Tko god postane vlasnik Addiko banke, morat će se suočiti s mogućnosti da će ga preuzimanje koštati i više nego je prvotno planirano.
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE