GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka banka i PBZ uskoro bi mogle najaviti isplatu dividende

Zagrebačka banka i PBZ uskoro bi mogle najaviti isplatu dividende
DIVIDENDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 20:36
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Hrvatska narodna banka završila je u petak, 24. rujna, konzultacije s javnošću, a očekuje se da će objaviti prestanak odluke o privremenoj zabrani dividendi koja stupa na snagu 1. listopada. Očekuje se da bi Zagrebačka banka uskoro mogla objaviti poziv za opću skupštinu na kojoj će biti objavljen prijedlog za dividende.

Hrvatska narodna banka u petak 24. rujna završila je konzultacije s javnošću, a očekuje se da će objaviti prestanak odluke o privremenoj zabrani dividendi koja stupa na snagu 1. listopada. Očekuje se da bi Zagrebačka banka uskoro mogla raspisati poziv za skupštinu na kojoj će biti objavljen prijedlog za dividende, pišu analitičari InterCapitala.

Podsjećamo, 14. siječnja 2021. odluka o privremenom ograničenju raspodjele za sve banke stupila je na snagu da bi vrijedila do 31. prosinca 2021. godine. Podrazumijevala je isplatu dividendi, stvaranje obveze isplate dividende, ponovni otkup vlastitih dionica i raspodjelu promjenjivih primitaka. HNB je donio ovu odluku kako bi povećao otpornost kreditnih institucija i očuvao stabilnost financijskog sustava nametnutu padom gospodarske aktivnosti uzrokovanom pandemijom koronavirusa i povezanim vladinim mjerama.

Povoljna epidemiološka situacija i uvođenje putne dokumentacije unutar EU -a rezultirali su snažnom turističkom sezonom koja je ojačala gospodarski oporavak, što se pokazalo povećanjem prihoda tvrtki koje posluju u povezanim sektorima. Zajedno s rastom stope cijepljenja (41,5% stanovništva potpuno cijepljeno), HNB je bio zamoljen da objavi kratka savjetovanja s javnošću o ukidanju odluke o zabrani dividendi. Očekuje se da će odluka o ukidanju zabrane dividendi biti objavljena uskoro.

Početak konzultacija objavljen je 14. rujna i trajao je deset dana do 24. rujna. Od tada je evidentirano pojačano trgovanje s najvećom hrvatskom bankom ZABA koja kotira na burzi i dnevni prosječni promet dionice iznosio je 0,43 milijuna kuna, dok je cijena dionice porasla 6,2% na 65,0 kuna po dionici. Jučer je ostvaren promet dionicom ZABA -e od 1,07 milijuna kuna, dok se u jednom trenutku dionicom trgovalo po 67 kuna po dionici. To čini povećanje od 9,5% u odnosu na zadnju cijenu zatvaranja dan prije nego što je najavljeno savjetovanje o ukidanju zabrane dividendi (13. rujna 2021.).

Podsjetimo, dvije najveće hrvatske banke Zagrebačka banka i PBZ zajedno drže više od 47% hrvatske bankarske imovine koja je na kraju lipnja 2021. godine iznosila 478,8 milijardi kuna (64 milijarde eura). ZABA je isplatila posljednju dividendu u 2019. godini iz 2018. godine zarade u iznosu od 5,79 kuna po dionici, a dividendni prinos iznosio je 9,4%. ZABA nije isplatila dividendu objavljenu 2020. godine, jer je to bilo neposredno prije početka krize Covid-19, a ubrzo nakon toga uvedena je zabrana dividendi. Uzimajući u obzir da bi ZABA mogla platiti 70% svog neto prihoda za 2019. i 2020. godinu, moglo bi se isplatiti još 2,14 milijardi kuna kao dividenda.

To bi dalo dividendni prinos od 10,1%. PBZ se povukao s burze 6. svibnja 2021. Banka također nije isplatila dividendu 2020. jer je HNB zahtijevala da sve banke ne isplate dividendu za 2019. godinu zbog početka pandemije.

PBZ je posljednju dividendu isplatio 2019. godine kada je njezin dividendni prinos iznosio 10%. Očekuje se da bi PBZ također mogao isplatiti dividendu ubrzo nakon ukidanja zabrane dividendi. Procjenjuje se da bi iznos dividende za ove dvije godine mogao iznositi do 2,3 milijarde kuna.

HPB nije isplatio dividendu u 2019. godini jer je preuzeo Jadransku banku i nastavio jačati svoju poziciju na tržištu. U 2019. i 2020. godini pokazao je snažne rezultate, a neto prihod iznosio je 147 milijuna kuna, odnosno 183 milijuna kuna. Iako je HPB pokazao pozitivne rezultate, mogao bi nastaviti s raspodjelom svoje dobiti na kapital kako bi dodatno ojačao svoju bilancu i poboljšao položaj na tržištu jer se politika dividendi ne objavljuje.

Tagovi: Zagrebačka banka, dividenda, Privredna banka Zagreb, Hrvatska narodna banka, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
AKVIZICIJE
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
ZAGREB - Nakon ulaska na albansko tržište prije više od tri godine, OTP grupa sprema novu akviziciju u toj zemlji. Preuzimanjem Alpha banke Albania, albansko poslovanje OTP grupe na pravom je putu postati peta najveća banka prema ukupnoj aktivi te druga u kreditima klijentima.
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
KREDITI
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
ZAGREB - Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2022. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
PRESUDA
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje i na mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništaju dionica.
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
NAGRADE
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
ZAGREB - Intesa Sanpaolo (matična banka PBZ-a) ponovno je "Banka godine u Italiji" (Bank of the Year in Italy) prema The Bankeru, uglednoj publikaciji Financial Times Grupe.
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE