GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Nema razloga za rast kamatnih stopa na kredite

Vujčić: Nema razloga za rast kamatnih stopa na kredite
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 20:03
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREN - U ovom trenutku se ne vidi razlog zašto bi kamatne stope na kredite porasle. Monetarna politika se ne mijenja. Nema najave promjene monetarne politike. Ono što će se prvo događati kad će se monetarna politika normalizirati je da će se smanjivati kupovina obveznica od strane najvećih središnjih banaka i to je ono o čemu će se tek na jesen raspravljati, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Europska središnja banka danas je odredila novu ciljanu stopu inflacije. Dosad je ona bila ispod 2 posto, a sada je stavljena na 2 posto, s tolerancijom i na nešto više.

“Rekao bih da se neće ništa kratkoročno događati. Ono što je Europska središnja banka napravila, rekla je 2 posto umjesto ispod 2, ali blizu 2, a što je bilo tumačeno kao 1,9. Ono što je razlika, jest da je rekla da je simetrična, jednako nepoželjna devijacija na dolje kao i na gore. Inflacija u ovom trenutku je nešto viša, ali na način kako smo i očekivali zbog baznoga efekta drugog kvartala prošle godine kada je bio najsnažniji početak “lockdowna” i kada su cijene energenata i drugih sirovina zbog toga padale, a sada imamo oporavak i rast cijena”, rekao je Vujčić za HRT.

“Dva posto je u skladu s ciljem, prema tome u tom pogledu ne bi se ništa značajnije trebalo događati. Ako bi inflacija u sljedećim kvartalima značajnije porasla, onda bi se mogla očekivati reakcija središnjih banaka. U ovom trenutku mi to ne očekujemo”, dodao je.

Menadžeri 30 središnjih banaka među najvećim strahovima su naveli – inflaciju, neuspjeh u borbi protiv pandemije i nagli rast javnog duga.

“Kad bih morao birati, mislim da je u ovom trenutku najveći rizik pandemija i što će se u budućnosti s možda novim sojevima virusa i eventualno novim potrebama zatvaranja ekonomije. To je najozbiljniji neposredni rizik u ovom trenutku za naše projekcije rasta. Ukoliko ovakva situacija s otvaranjem ekonomije potraje do kraja godine, HNB vidi višu stopu rasta nego što smo predviđali prije – 6,8 posto, što je prvenstveno zbog toga što ćemo vidjeti bolje rezultate u izvozu roba i usluga turizma i zbog oporavka osobne potrošnje, a nakon toga i zbog povećanja investicija. Ukoliko dođe do potrebe novog otvaranja ekonomije zbog pandemije, to bi ugrozilo ove projekcije.”

“Javni dug je porastao, ali ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj vidimo da će se nastaviti smanjivati u sljedećim godinama, s nekakvih 88,7 posto prošle godine na 86,6 posto ove godine i tako u idućim godinama. Dinamika javnog duga ponovno bi trebala spuštena na putanju prema dolje”, rekao je.

“Plan oporavka će spriječiti da uobičajeni ciklus korištenja strukturnih fondova EU, koji ima vrh pa pada dolje prije angažiranja sredstava iz drugog sedmogodišnjeg ciklusa, bude u ovom trentku za Hrvatsku praktički izravnan. Nećemo imati pad kao što obično zemlje imaju, nego će ovi fondovi spriječiti da to ima negativan utjecaj na BDP. Utoliko će BDP biti viši. Pandemija može ugroziti bilo koji plan u nekakvom negativnom scenariju rasta, ali ja se nadam da ćemo ostati kod našega temeljnog scenarija”, rekao je guverner.

Bira se motiv za hrvatsku kovanicu eura. Vujčić je pozvao sve građane da daju svoju ocjenu za lik koji će biti na kovanici na stranici euro.hr. Otkrio je da se dosad javilo preko 40.000 građana, a glasati se može još nekoliko dana.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, krediti, kamatne stope, inflacija, javni dug
PROČITAJ I OVO
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE