GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Nema razloga za rast kamatnih stopa na kredite

Vujčić: Nema razloga za rast kamatnih stopa na kredite
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 20:03
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREN - U ovom trenutku se ne vidi razlog zašto bi kamatne stope na kredite porasle. Monetarna politika se ne mijenja. Nema najave promjene monetarne politike. Ono što će se prvo događati kad će se monetarna politika normalizirati je da će se smanjivati kupovina obveznica od strane najvećih središnjih banaka i to je ono o čemu će se tek na jesen raspravljati, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Europska središnja banka danas je odredila novu ciljanu stopu inflacije. Dosad je ona bila ispod 2 posto, a sada je stavljena na 2 posto, s tolerancijom i na nešto više.

“Rekao bih da se neće ništa kratkoročno događati. Ono što je Europska središnja banka napravila, rekla je 2 posto umjesto ispod 2, ali blizu 2, a što je bilo tumačeno kao 1,9. Ono što je razlika, jest da je rekla da je simetrična, jednako nepoželjna devijacija na dolje kao i na gore. Inflacija u ovom trenutku je nešto viša, ali na način kako smo i očekivali zbog baznoga efekta drugog kvartala prošle godine kada je bio najsnažniji početak “lockdowna” i kada su cijene energenata i drugih sirovina zbog toga padale, a sada imamo oporavak i rast cijena”, rekao je Vujčić za HRT.

“Dva posto je u skladu s ciljem, prema tome u tom pogledu ne bi se ništa značajnije trebalo događati. Ako bi inflacija u sljedećim kvartalima značajnije porasla, onda bi se mogla očekivati reakcija središnjih banaka. U ovom trenutku mi to ne očekujemo”, dodao je.

Menadžeri 30 središnjih banaka među najvećim strahovima su naveli – inflaciju, neuspjeh u borbi protiv pandemije i nagli rast javnog duga.

“Kad bih morao birati, mislim da je u ovom trenutku najveći rizik pandemija i što će se u budućnosti s možda novim sojevima virusa i eventualno novim potrebama zatvaranja ekonomije. To je najozbiljniji neposredni rizik u ovom trenutku za naše projekcije rasta. Ukoliko ovakva situacija s otvaranjem ekonomije potraje do kraja godine, HNB vidi višu stopu rasta nego što smo predviđali prije – 6,8 posto, što je prvenstveno zbog toga što ćemo vidjeti bolje rezultate u izvozu roba i usluga turizma i zbog oporavka osobne potrošnje, a nakon toga i zbog povećanja investicija. Ukoliko dođe do potrebe novog otvaranja ekonomije zbog pandemije, to bi ugrozilo ove projekcije.”

“Javni dug je porastao, ali ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj vidimo da će se nastaviti smanjivati u sljedećim godinama, s nekakvih 88,7 posto prošle godine na 86,6 posto ove godine i tako u idućim godinama. Dinamika javnog duga ponovno bi trebala spuštena na putanju prema dolje”, rekao je.

“Plan oporavka će spriječiti da uobičajeni ciklus korištenja strukturnih fondova EU, koji ima vrh pa pada dolje prije angažiranja sredstava iz drugog sedmogodišnjeg ciklusa, bude u ovom trentku za Hrvatsku praktički izravnan. Nećemo imati pad kao što obično zemlje imaju, nego će ovi fondovi spriječiti da to ima negativan utjecaj na BDP. Utoliko će BDP biti viši. Pandemija može ugroziti bilo koji plan u nekakvom negativnom scenariju rasta, ali ja se nadam da ćemo ostati kod našega temeljnog scenarija”, rekao je guverner.

Bira se motiv za hrvatsku kovanicu eura. Vujčić je pozvao sve građane da daju svoju ocjenu za lik koji će biti na kovanici na stranici euro.hr. Otkrio je da se dosad javilo preko 40.000 građana, a glasati se može još nekoliko dana.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, krediti, kamatne stope, inflacija, javni dug
PROČITAJ I OVO
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.
Aleksandar Bogdanović novi predsednik Izvršnog odbora Mobi Banke
KARIJERE
Aleksandar Bogdanović novi predsednik Izvršnog odbora Mobi Banke
BEOGRAD - Nakon svih neophodnih odobrenja Narodne banke Srbije, prvu digitalnu banku u regionu predvodiće Aleksandar Bogdanović na poziciji predsednika Izvršnog odbora Mobi Banke.
Yellen: Poduzet ćemo i dodatne korake za stabilizaciju banaka, bude li potrebno
PORUKE
Yellen: Poduzet ćemo i dodatne korake za stabilizaciju banaka, bude li potrebno
WASHINGTON . Ministrica financija Janet Yellen izjavila je u četvrtak da bi se savezne hitne radnje za pružanje potpore klijentima Silicon Valley Bank i Signature Bank mogle ponovno primijeniti u budućnosti ako bude potrebno.
Perko: Hrvatske banke su stabilne
SMIRIVANJE
Perko: Hrvatske banke su stabilne
ZAGREB - "Što se tiče propasti banaka u Americi i problema s Credit Suisse u Švicarskoj to su, rekla bih, neusporedive priče s Hrvatskom."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE