GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Pokrenut postupak za sklapanje zajma s CEB-om od 200 mln eura

Vlada: Pokrenut postupak za sklapanje zajma s CEB-om od 200 mln eura
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 15:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje okvirnog ugovora o zajmu između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) vrijednom 200 milijuna eura, a namijenjenom za podršku mjerama povezanih s pandemijom bolesti Covid-19.

Ministarstvo financija početkom travnja uputilo je Razvojnoj banci Vijeća Europe zahtjev za podršku prvenstveno zdravstvenom sustavu i jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi osiguravanja kontinuiteta pružanja javnih komunalnih usluga, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti Covid-19 – instrument financiranja javnog sektora, odobren je u svibnju, a CEB ga je okarakterizirao kao projekt visokog socijalnog učinka kojim se podupiru hitne mjere Vlade za ublažavanje posljedica pandemija i smanjenja učinka krize na život građana.

Današnjom odlukom prihvaća se nacrt okvirnog ugovora o zajmu vrijednom 200 milijuna eura koji predstavlja podršku državnom proračunu, a koristit će se za nekoliko namjena, kazao je Marić.

To su financiranje mjera za smanjenje širenja zaraze te posljedica pandemije covid-19, očuvanja široke dostupnosti medicinskih usluga, osiguranja potrebnih farmaceutskih proizvoda, medicinskih potrepština i zaštitne opreme kao i radi pružanja potpore jedinicama lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave za osiguravanje kontinuiteta javnih komunalnih usluga pod utjecanjem smanjenja prihoda uzrokovanog otpisom i odgodom poreznih plaćanja.

Taj dugoročni zajam, rekao je Marić, ugovorio bi se po vrlo povoljnim uvjetima. Prilikom povlačenja sredstava zajma moguće je odabrati između fiksne kamatne stope koja iznosi indikativno 0,24 posto i promjenjive koja je utemeljena na šestomjesečnom EURIBOR-u uvećanom za 0,36 posto fiksne kamatne marže.

Trajanje otplate je do 12 godina uz tri godine počeka na glavnicu, kazao je Marić napominjući kako drugih redovnih troškova zajma nema. Zajam se povlači u tranšama, najmanje dvije, od čega prva može iznositi 75 posto, rekao je.

Hrvatska je primljena je u punopravno članstvo Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) 24. srpnja 1997. godine. Do danas je CEB u Hrvatskoj podržao niz projekata visoke socijalne vidljivosti, za koje su sklopljena 22 ugovora o zajmu vrijedna preko milijardu eura, od čega 14 zajmova izravno Republici Hrvatskoj, a 8 zajmova ugovorila je s CEB-om Hrvatska banka za obnovu i razvitak, uz državno jamstvo, navodi se u odluci Vlade.

Tagovi: Razvojna banka Vijeća Europe, Vlada RH, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Bivša uprava HPB-a prijavljena za neosnovanu isplatu bonusa
HPB
Bivša uprava HPB-a prijavljena za neosnovanu isplatu bonusa

ZAGREB - Zagrebačka policija kazneno je prijavila četvero bivših članova uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) koje se sumnjiči da su neosnovanom isplatom bonusa oštetili banku za 11,5 milijuna kuna.

Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
PAD
Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
BEOGRAD - Nakon što je drugi kvartal doneo otežane uslove poslovanja, beogradska Komercijalna banka (KMBN) je objavila pad poslovanja u osnovnom biznisu tokom drugog tromesečja i prvih šest meseci.
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
GUBITAK
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
PARIZ - Societe Generale banka izvijestila je o neto gubitku od 1,26 milijardi eura (1,48 milijardi USD) u drugom kvartalu jer je banka izdvojila više kapitala zbog pandemije i smanjila vrijednost svog trgovinskog poslovanja.
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
NAGRADE
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
ZAGREB – U sklopu dodjele priznanja najuspješnijim bankama partnerima za 2019. godinu, u okviru programa TFP (Trade Facilitation Programme), EBRD je Erste banci treću godinu zaredom dodijelio nagradu za najaktivniju banku partnera u financiranju međunarodne trgovine u Hrvatskoj.
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
POTONUĆE
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
LONDON - Dobit najveće britanske banke HSBC prije poreza iznosila je u prvoj polovini godine 4,3 milijarde dolara, u usporedbi s 12,4 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine, objavili su u ponedjeljak britanski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE