GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika prevara u HNB-u

Velika prevara u HNB-u
ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2022 / 09:47
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - HNB je putem javnog natječaja dodijelila posao anketiranja turista vrijedan 4,2 milijuna kuna s PDV-om agenciji za istraživanje tržišta za koju postoji opravdana sumnja da je lažirala reference na temelju kojih je i pobijedila na natječaju, otkriva Nedjeljni Jutarnji.

Hrvatska narodna banka je 1. travnja raspisao natječaj u kojem je tražila uslugu istraživanja potrošnje inozemnih putnika u Hrvatskoj i domaćih turista u inozemstvu, što je poprilično važan i zahtjevan posao koji utječe na ukupnu platnu bilancu Hrvatske i bruto društveni proizvod.

Riječ je, zapravo, o poslu anketiranja stranih turista na izlasku iz zemlje na cestovnim graničnim prijelazima te u zračnim i trajektnim lukama, a manjim dijelom se anketiraju i domaći putnici na ulasku u zemlju kako bi se dobili podaci o njihovoj ukupnoj potrošnji za smještaj, hranu, piće, gorivo, najam i slično.

Prihodi od turističke potrošnje, kao što znamo, od velikog su značaja za ukupno gospodarstvo Hrvatske u kojoj turizam sudjeluje u ukupnom BDP-u s 18 do 20 posto, pa zato HNB s vanjskim agencijama već godinama provodi ovo opsežno istraživanje za potrebe sastavljanja platne bilance koja je, zapravo, jedan od najvažnijih gospodarskih podataka svake države.

Na HNB-ov natječaj stigle su dvije ponude. Javila se naša najveća agencija Ipsos, koja radi ovaj posao za HNB godinama te tvrtka 4 Market Research, u javnosti dosad nepoznata agencija s jednim zaposlenim, vlasnika Luke Tadića.

Posao težak 4,2 milijuna kuna dobila je agencija 4 Market Research koja ima jednog zaposlenika. Kao reference za natječaj dostavila je istraživanja za jednu tvrtku i jedan obrt. Oba ta poslovna subjekta, iako su prijavljeni na drugim adresama, urede imaju na istom katu, iza istih vrata kao i sporna agencija.

Prema financijskim izvještajima jedne tvrtke, ispada da je agenciji 4 Market Research za istraživanje dala čak 74 posto ukupnih prihoda! HNB je izabrao ovu agenciju i potpisat će ugovor s njima, iako su ih prije dvije godine odbili jer su lažirali istraživanje za JYSK, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, 4 Market Research, Marko Tadić
PROČITAJ I OVO
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
NAKNADE
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
BEOGRAD - Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
Ukupni depoziti banaka uzletjeli iznad 383 milijarde kuna
SNAŽAN RAST
Ukupni depoziti banaka uzletjeli iznad 383 milijarde kuna
ANALIZA - Krajem lipnja ukupni depoziti kod poslovnih banaka iznosili su 383,3 milijarde kuna, što je rast od 3,4 posto prema svibnju te 12,3 posto u odnosu na lipanj lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Jasna Širola nova članica Nadzornog odbora KentBanke
NADZORNICI
Jasna Širola nova članica Nadzornog odbora KentBanke
ZAGREB – Jasna Širola nova je članica Nadzornog odbora KentBanke. Nakon potvrde Savjeta HNB-a ona je na mjestu članice Nadzornog odbora zamijenila Danielu Roguljić Novak.
Intesa Sanpaolo: Rast neto dobiti i marže u prvom polugodištu
RAST
Intesa Sanpaolo: Rast neto dobiti i marže u prvom polugodištu
MILANO - Upravni odbor Intesa Sanpaolo, odobrio je konsolidirano polugodišnje izvješće na dan 30. lipnja 2022.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE