GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina dobiti HNB-a prvi put odlazi u državni proračun

Većina dobiti HNB-a prvi put odlazi u državni proračun
HNB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 14:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - HNB je lani poslovao s dobiti od 265,9 milijuna kuna, što je tri i pol puta manje nego godinu ranije kad je iznosila 977,1 milijuna kuna. Ipak, u državni će proračun središnja banka ove godine uplatiti znatno veći iznos nego lani.

Kako stoji u Godišnjem izvješću upućenom u Sabor, dobit će biti raspoređena na način da u proračun odlazi 212,7 milijuna kuna, a lani je to bilo 117,4 milijuna. Najveći dio dobiti iz 2019. godini, čak 809,7 milijuna kuna, otišao je u raspoređene pričuve.

Promjena je posljedica promjene Zakona o HNB-u, u skladu sa smjernicama ECB-a, prema kojoj se financijski izvještaji od ove godine sastavljaju na način da tečajne razlike više nisu dio računa dobiti i gubitka, četiri petine dobiti uplaćuje se u državni proračun, a jedna petina odlazi u opće pričuve.

Dosad je HNB primjenjivao međunarodne standarde financijskog izvještavanja, prema kojima su u dobit uračunavali neto prihode od nerealiziranih tečajnih razlika i promjena tržišnih cijena financijske imovine.

Tako su promjene stanja na tržištu kapitala utjecale na knjigovodstvenu vrijednost imovine (kunska protuvrijednost imovine u stranoj valuti) pa je HNB u pojedinim godinama imao gubitak, što je bio predmet nesporazuma i kritika u Saboru.

Budući da su te nerealizirane promjene vrijednosti bile privremene i računovodstvene prirode, one su se raspoređivale u opće pričuve i služile su pokrivanju nerealiziranih gubitaka kad se promijene tržišne okolnosti. Preostala dobit odlazila je u proračun.

Financijsko izvješće pokazuje da su neto kamatni prihodi HNB-a lani iznosili 591,7 milijuna kuna, oko 88 milijuna kuna ili 17,4 posto više nego u godini ranije. Prihodi od poslovanja, pak, gotovo su prepolovljeni: iznosili su 703,3 milijuna kuna i bili su 48 posto niži nego 2019. godine.

Istodobno, troškovi poslovanja rasli su oko šest posto ili za 14,2 milijuna kuna i dosegnuli 419,5 milijuna kuna.

Pritom su troškovi za 690 zaposlenika iznosili 203 milijuna kuna, što je porast za 16,6 milijuna kuna.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, dividenda
PROČITAJ I OVO
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
ZELENO SVJETLO
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
PODGORICA - Centralna banka Crne Gore odobrila je NLB Banci AD Podgorica pripajanje Komercijalne banke AD Podgorica, čime su se stekli uslovi za posljednju fazu spajanja dva privredna društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE