GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet dobiti slovenskih banaka u 2021.

Uzlet dobiti slovenskih banaka u 2021.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2022 / 20:56
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dobit prije oporezivanja slovenskog bankovnog sustava lani je iznosila 565 milijuna eura i bila je za čak petinu viša nego u 2020. godini.

Značajan porast uglavnom je rezultat činjenice da je većina banaka prošle godine napravila neto umanjenja vrijednosti i rezerviranja, ukupno 76,1 milijuna eura kada su u 2020. formirali neto iznos od 169,6 milijuna eura, navodi Banka Slovenije u mjesečnom izvješću o poslovanju banaka.

Središnja banka smatra da bi prošlogodišnja dobit bankovnog sustava - uzimajući u obzir dugoročni prosjek umanjenja vrijednosti i rezerviranja u (bruto) prihodima - iznosila nešto više od trećine stvarno ostvarene. Ne računajući prošlogodišnje jednokratne efekte vezane uz spajanje dviju banaka, nekamatni prihodi lani su - uz vidljivo povećanje neto naknada i provizija - za 14,1 posto premašili one iz 2020. za gotovo 12 posto, a bruto i neto prihodi su 4,1 odnosno 11 posto, 1 posto više nego 2020. godine.

Neto prihodi banaka od kamata bili su nešto niži u odnosu na prethodnu godinu (za 2,2 posto), ali se međugodišnje zaostajanje postupno smanjivalo do prosinca. Pad neto kamatne marže, koja je u prosincu iznosila 1,41 posto, nastavio se i prošle godine, ali je posebno usporen u posljednjem dijelu godine.

Bilančna suma bankovnog sustava u prosincu je porasla za čak 703 milijuna eura na mjesečnoj razini zbog povećanja depozita nebankarskog sektora. Uz međugodišnji rast od 8,1%, na kraju godine dosegnuo je 48,3 milijarde eura. Depoziti stanovništva porasli su za 6,8 posto na godišnjoj razini i na kraju godine iznosili su 23 milijarde 953 milijuna eura.


Međugodišnji rast kredita porastao je u prosincu, pri čemu je prošlogodišnji rast kredita uglavnom bio posljedica jačanja stambenih kredita, koji su na godišnjoj razini porasli za 9,1 posto, te oživljavanja kredita poduzećima koji su porasli za 6,3 posto godišnje. godine. Za čak petinu povećan je i obujam kredita strancima, dok je obujam potrošačkih kredita nastavio padati na godišnjoj razini, za 4,6 posto.

Prema regulatoru, banke su kapitalno solidne. Omjeri ukupne adekvatnosti kapitala i običnog vlasničkog temeljnog kapitala (CET1) ostali su solidni u trećem tromjesečju prošle godine. Prvi je bio 18,5 posto na konsolidiranoj osnovi, a drugi 17 posto. Banka Slovenije ocjenjuje da je "u većini banaka višak nad kapitalnim zahtjevima dovoljan da ih ispuni i nakon donošenja zakona o ograničenju i raspodjeli valutnog rizika kredita u švicarskim francima"

Tagovi: slovenske banke, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE