GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet dobiti slovenskih banaka u 2021.

Uzlet dobiti slovenskih banaka u 2021.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2022 / 20:56
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dobit prije oporezivanja slovenskog bankovnog sustava lani je iznosila 565 milijuna eura i bila je za čak petinu viša nego u 2020. godini.

Značajan porast uglavnom je rezultat činjenice da je većina banaka prošle godine napravila neto umanjenja vrijednosti i rezerviranja, ukupno 76,1 milijuna eura kada su u 2020. formirali neto iznos od 169,6 milijuna eura, navodi Banka Slovenije u mjesečnom izvješću o poslovanju banaka.

Središnja banka smatra da bi prošlogodišnja dobit bankovnog sustava - uzimajući u obzir dugoročni prosjek umanjenja vrijednosti i rezerviranja u (bruto) prihodima - iznosila nešto više od trećine stvarno ostvarene. Ne računajući prošlogodišnje jednokratne efekte vezane uz spajanje dviju banaka, nekamatni prihodi lani su - uz vidljivo povećanje neto naknada i provizija - za 14,1 posto premašili one iz 2020. za gotovo 12 posto, a bruto i neto prihodi su 4,1 odnosno 11 posto, 1 posto više nego 2020. godine.

Neto prihodi banaka od kamata bili su nešto niži u odnosu na prethodnu godinu (za 2,2 posto), ali se međugodišnje zaostajanje postupno smanjivalo do prosinca. Pad neto kamatne marže, koja je u prosincu iznosila 1,41 posto, nastavio se i prošle godine, ali je posebno usporen u posljednjem dijelu godine.

Bilančna suma bankovnog sustava u prosincu je porasla za čak 703 milijuna eura na mjesečnoj razini zbog povećanja depozita nebankarskog sektora. Uz međugodišnji rast od 8,1%, na kraju godine dosegnuo je 48,3 milijarde eura. Depoziti stanovništva porasli su za 6,8 posto na godišnjoj razini i na kraju godine iznosili su 23 milijarde 953 milijuna eura.


Međugodišnji rast kredita porastao je u prosincu, pri čemu je prošlogodišnji rast kredita uglavnom bio posljedica jačanja stambenih kredita, koji su na godišnjoj razini porasli za 9,1 posto, te oživljavanja kredita poduzećima koji su porasli za 6,3 posto godišnje. godine. Za čak petinu povećan je i obujam kredita strancima, dok je obujam potrošačkih kredita nastavio padati na godišnjoj razini, za 4,6 posto.

Prema regulatoru, banke su kapitalno solidne. Omjeri ukupne adekvatnosti kapitala i običnog vlasničkog temeljnog kapitala (CET1) ostali su solidni u trećem tromjesečju prošle godine. Prvi je bio 18,5 posto na konsolidiranoj osnovi, a drugi 17 posto. Banka Slovenije ocjenjuje da je "u većini banaka višak nad kapitalnim zahtjevima dovoljan da ih ispuni i nakon donošenja zakona o ograničenju i raspodjeli valutnog rizika kredita u švicarskim francima"

Tagovi: slovenske banke, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
KREDITIRANJE
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
ZAGREB - Krajem rujna stambeni krediti iznosili su 73,3 milijarde kuna. U odnosu na kraj 2021., stambeni krediti ostvarili su rast od 8,1% ili 5,5 milijardi kuna, a u promatranom mjesecu činili su 49,4% ukupnih plasmana stanovništvu.
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
OBVEZNICE
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, u petak je najavila izdavanje 650 milijuna eura na međunarodnom tržištu obveznica, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE