GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 3,7 milijardi eura

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 3,7 milijardi eura
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2023 / 17:57
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 41,7 mlrd. eura, što je povećanje za 151,8 mil. eura ili 0,4% na mjesečnoj razini i 3,7 mlrd. eura ili 9,9% u odnosu ožujak 2022. (na osnovi stanja).

Promatrano po sektorima, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 14,0 mlrd. eura bili su na kraju ožujka veći tek za 33,7 mil. eura ili 0,2% na mjesečnoj razini. Godišnja stopa rasta nastavila je usporavati, a u ožujku se spustila na 15,2% (+1,8 mlrd. eura) u odnosu na 20% zabilježenih u veljači 2023. Na godišnjoj razini, rast kredita za obrtna sredstva usporio je na 7,1% (+287 mil. eura), što je 8,5 postotnih bodova manje u odnosu na godišnju promjenu u veljači. Prva je to jednoznamenkasta stopa rasta ove kategorije u posljednjih godinu dana.

Krediti za obrtna sredstva na kraju ožujka iznosili su 4,3 mlrd. eura, a na mjesečnoj razini pali su za 1% ili 44,9 mil. eura. Istovremeno su krediti za investicije zabilježili rast za 50,7 mil. eura ili 0,9% u odnosu na veljaču, a iznosili su 5,6 mlrd. eura pri čemu je godišnja stopa rasta usporila s 16,2% u veljači na 13,6% u ožujku (+670,4 mil. eura).

S druge strane, krediti kućanstvima s iznosom od 20,1 mlrd. eura ostvarili su solidan rast u odnosu na veljaču (+1% ili 202,9 mil. eura), dok je u odnosu na ožujak 2022. rast iznosio 1,1 mlrd. eura ili 5,5%. Promatrano prema strukturi, stambeni krediti na koje se odnosi polovica ukupnih kredita plasiranih kućanstvima, s iznosom od 10 mlrd. eura, na mjesečnoj su razini ostvarili skroman rast od 0,5% ili 54,3 mil. eura.

U odnosu na ožujak 2022. stambeni krediti bili su viši za 866 mil. eura ili 9,5%. Intenzivniji rast stambenih kredita očekuje se u idućim mjesecima uslijed novoga kruga subvencioniranja stambenih kredita. Druga najveća stavka, gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 36,6% u ukupnim kreditima kućanstvima i iznosom od 7,4 mlrd. eura, zabilježili su mjesečni rast od 1,4% (+103,2 mil. eura) te rast na godišnjoj razini od 3,3% (234,7 mil. eura).

Krediti općoj državi, od kojih se glavnina (87%) odnosi na kredite središnjoj državi, na kraju ožujka iznosili su 7,1 mlrd. eura. Uz povećanje u odnosu na ožujak prošle godine za 837,3 mil. eura (+13,4%), u odnosu na veljaču zabilježen je pad za 130,6 mil. eura ili 1,8%. Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosilo na dugoročne kredite (s dospijećem višim od 5 godina).

Na osnovi transakcija ostvaren je rast ukupnih kredita za 0,9% ili 0,3 mlrd. eura, prvenstveno kao odraz pojačanje kreditne aktivnosti sektora stanovništva (0,2 mlrd. eura ili 1,1%). Ubrzanje rasta gotovinskih nenamjenskih kredita može odražavati povećanu potrebu financiranja tekuće potrošnje u okružju ustrajnih inflatornih pritisaka i posljedičnog utjecaja na raspoloživi dohodak kućanstava. Rast bilježi i kreditiranje nefinancijskih poduzeća i ostalih nebankovnih financijskih institucija. U strukturi kredita nefinancijskim poduzećima, u odnosu na veljaču porasli su krediti za investicije, a smanjili se krediti za obrtna sredstva. Usporavanje godišnje stope rasta kredita nefinancijskim poduzećima odraz je i već snažnog rasta promatranih kredita u ožujku godinu dana ranije.

Tagovi: ukupni krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE