GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna

Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2020 / 10:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja iznosili su 272,3 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini deseti mjesec zaredom zabilježen rast (0,1% ili 15,1 mil. kuna).

U odnosu na svibanj prošle godine ostvareni porast iznosio je 6,7% ili 17,2 mlrd. kuna.

Promatrano prema valutnoj strukturi, kunski su krediti na godišnjoj razini nastavili pozitivna kretanja te zabilježili porast od preko 17 mlrd. kuna odnosno 15,8% dok su valutni krediti zabilježili blagi pad od 47,8 mil. kuna odnosno 0,1%. Trend rasta kunskih kredita uz paralelan pad valutnih kredita prisutan je malo više od sedam godina. Pri tome se udio valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. kada je taj pokazatelj iznosio 74,4% u odnosu na 53,7% koliko je iznosio u svibnju 2020. godine.

Promatrano prema sektorima, otprilike pola ukupnih kredita plasirana je sektoru kućanstava. Nominalan iznos kredita sektoru kućanstva u svibnju je iznosio 134,3 mlrd. kuna čime je zabilježen rast na mjesečnoj razini (374,5 mil. kuna ili 0,3%). S druge strane, na godišnjoj je razini nastavljen ali usporen rast kredita kućanstvu, a iznosio je 5,4 mlrd. kuna odnosno 4,2%. Kod sektora stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite, po stopi od 9,2%. Navedeni krediti u svibnju su također usporili na godišnjoj razini čime su prekinuli trend rasta po dvoznamenkastim stopama.

Krediti poduzećima odnosno nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju svibnja iznosili su 86,5 mlrd. kuna što je na mjesečnoj razini pad od 37,0 mil. kuna ili 0,1%. S druge strane, na godišnjoj razini zabilježen je rast od 3,1 mlrd. kuna odnosno 3,8%.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u svibnju su porasli na 42,9 mlrd. kuna što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 30,8 mil. kuna ili 0,1% dok je na godišnjoj razini zabilježen snažan porast od 7,9 mlrd. kuna odnosno 22,5%.

Tagovi: ukupni krediti, krediti poslovnih banaka, kreditiranje, kuneski krediti, potrošački krediti, stambeni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
EBRD i Banca Intesa omogućile bolji pristup finansiranju za preduzetnice
FINANSIRANJE
EBRD i Banca Intesa omogućile bolji pristup finansiranju za preduzetnice
BEOGRAD – Preduzeća kojima upravljaju žene u Srbiji imaće pristup novoj kreditnoj liniji od 8 miliona evra koju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila Banca Intesa za finansiranje malih i srednjih preduzeća kojima rukovode žene.
Pad dobiti i prihoda UniCredita u drugom kvartalu
LOŠA GODINA
Pad dobiti i prihoda UniCredita u drugom kvartalu
MILANO - Talijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o padu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa koje su zakočile ekonomsku aktivnost na svim njezinim ključnim tržištima.
Bivša uprava HPB-a prijavljena za neosnovanu isplatu bonusa
HPB
Bivša uprava HPB-a prijavljena za neosnovanu isplatu bonusa

ZAGREB - Zagrebačka policija kazneno je prijavila četvero bivših članova uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) koje se sumnjiči da su neosnovanom isplatom bonusa oštetili banku za 11,5 milijuna kuna.

Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
PAD
Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
BEOGRAD - Nakon što je drugi kvartal doneo otežane uslove poslovanja, beogradska Komercijalna banka (KMBN) je objavila pad poslovanja u osnovnom biznisu tokom drugog tromesečja i prvih šest meseci.
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
GUBITAK
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
PARIZ - Societe Generale banka izvijestila je o neto gubitku od 1,26 milijardi eura (1,48 milijardi USD) u drugom kvartalu jer je banka izdvojila više kapitala zbog pandemije i smanjila vrijednost svog trgovinskog poslovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE