GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti kod banaka na kraju siječnja 301,9 mlrd. kuna

Ukupni depoziti kod banaka na kraju siječnja 301,9 mlrd. kuna
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 11:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su s godišnjim i mjesečnim stopama rasta te su krajem siječnja bili na razini od 301,9 mlrd. kuna.

Na mjesečnoj razini zabilježen je rast od 769 mil. kuna ili 0,3% dok su na godišnjoj razini ukupni depoziti viši za 15,8 mlrd. kuna ili 5,5%.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u siječnju isključivo je rezultat nastavka rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu).

Naime, uz negativnu stopu rasta na mjesečnoj razini (-0,2%), depozitni novac krajem siječnja iznosio je 106,0 mlrd. kuna čineći tako 35,1% ukupnih depozita. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca uz manja odstupanja. Godišnja stopa je u siječnju iznosila 19,0% što u odnosu na siječanj 2019. predstavlja porast za 16,9 mlrd. kuna. Posljedica takvih kretanja zasigurno je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva na najlikvidnije oblike depozita.

S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz rast na mjesečnoj razini, zabilježili nastavak pada vrijednosti na godišnjoj razini. Uz pad od 1,1 mlrd. ili -0,6%, na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem siječnja iznosili 195,9 mlrd kuna. Struktura depozita (s obzirom na likvidnost) zamjetno se promijenila u posljednjih nekoliko godina te je vidljivo da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te da i dalje preko 80% ovih depozita čine valutni depoziti (uglavnom u eurima).

Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime, kao što je to bio slučaj i prethodnih mjeseci i godina, preko 80% štednje u inozemnim valutama odnosi se na sektor kućanstava. Ukupni valutni depoziti krajem siječnja u odnosu na prosinac zabilježili su rast od 907 mil. kuna, odnosno 0,6%. S druge strane, na godišnjoj razini, ukupni valutni depoziti krajem siječnja bili su za 2,1 mlrd. kuna ili za 1,3% viši u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Tagovi: ukupni depoziti, bankovni depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize
PRITISCI
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize

MOSKVA - Ruska državna banka VTB izvijestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih rezervacija za loše zajmove u vrijeme koronakrize.

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
POSLJEDICE KRIZE
Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju pod utjecajem gotovo zaustavljene gospodarske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE