GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti kod banaka na kraju siječnja 301,9 mlrd. kuna

Ukupni depoziti kod banaka na kraju siječnja 301,9 mlrd. kuna
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 11:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su s godišnjim i mjesečnim stopama rasta te su krajem siječnja bili na razini od 301,9 mlrd. kuna.

Na mjesečnoj razini zabilježen je rast od 769 mil. kuna ili 0,3% dok su na godišnjoj razini ukupni depoziti viši za 15,8 mlrd. kuna ili 5,5%.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u siječnju isključivo je rezultat nastavka rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu).

Naime, uz negativnu stopu rasta na mjesečnoj razini (-0,2%), depozitni novac krajem siječnja iznosio je 106,0 mlrd. kuna čineći tako 35,1% ukupnih depozita. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca uz manja odstupanja. Godišnja stopa je u siječnju iznosila 19,0% što u odnosu na siječanj 2019. predstavlja porast za 16,9 mlrd. kuna. Posljedica takvih kretanja zasigurno je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva na najlikvidnije oblike depozita.

S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz rast na mjesečnoj razini, zabilježili nastavak pada vrijednosti na godišnjoj razini. Uz pad od 1,1 mlrd. ili -0,6%, na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem siječnja iznosili 195,9 mlrd kuna. Struktura depozita (s obzirom na likvidnost) zamjetno se promijenila u posljednjih nekoliko godina te je vidljivo da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te da i dalje preko 80% ovih depozita čine valutni depoziti (uglavnom u eurima).

Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime, kao što je to bio slučaj i prethodnih mjeseci i godina, preko 80% štednje u inozemnim valutama odnosi se na sektor kućanstava. Ukupni valutni depoziti krajem siječnja u odnosu na prosinac zabilježili su rast od 907 mil. kuna, odnosno 0,6%. S druge strane, na godišnjoj razini, ukupni valutni depoziti krajem siječnja bili su za 2,1 mlrd. kuna ili za 1,3% viši u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Tagovi: ukupni depoziti, bankovni depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE