GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti banaka 296,8 mlrd kuna krajem studenog 2019.

Ukupni depoziti banaka 296,8 mlrd kuna krajem studenog 2019.
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2020 / 10:58
Autor: RBA analize
ANALIZA - Na mjesečnoj razini zabilježen porast za 718 mil. kuna ili 0,2% dok je vrijednost depozita na godišnjoj razini viša za preko 9,6 mlrd kuna ili 3,4%. U odnosu na stanje na kraju prethodne 2018. godine depoziti su viši za 2,8% ili 8,1 mlrd kuna.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u studenom posljedica je nastavka snažnog rasta depozitnog nova te u manjoj mjeri kunskih štednih i oročenih depozita. S druge strane štedni i oročeni devizni depoziti su uz stagnaciju na mjesečnoj raini na godišnjoj razini zabilježili pad i osmi mjesec za redom.

Depozitni novac (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu) uz mjesečni rast od 0,7% ili 716 mil kuna premašio je 103,1 mlrd kuna čineći tako gotovo 35%. ukupnih depozita u bilancama banaka. U usporedbi sa studenim 2018. depozitni novac porastao je za 15 mlrd kuna ili 17%, dok je u usporedbi sa stanjem na kraju 2018. godine ova kategorija depozita viša za 11,3 mlrd kuna. Dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca uz manja odstupanja traju od ožujka 2013. Uzrok takvih kretanja zasigurno je okruženje niskih kamatnih stopa (na oročenu štednju) pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva u najlikvidnije oblike depozita.

S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz stagnaciju na mjesečnoj razini, na godišnjoj razini zabilježili nastavak pada vrijednosti. Uz pad od gotovo 5,4 mlrd. ili 2,7% na godišnjoj razini ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem studenog iznosili 193,7 mlrd kuna. Pad štednih i oročenih depozita na godišnjoj razini isključivo je posljedica pada deviznih depozita (-3,7%) budući da su kunski štedni i oročeni depoziti porasli 1,9%. Kunski štedni i oročeni depoziti na kraju promatranog mjeseca iznosili su 35,6 mlrd kuna, a devizni 193,7 mlrd kuna.I dok se u posljednjih nekoliko godina ročna struktura depozita zamjetno promijenila u korist depozitnog novca valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična pa udio valutni depozita u ukupnim štednim i oročenim depozitima ostaje i dalje preko 80%.

No kako snažno raste depozitni novac udio kunskih depozita u ukupnim depozitima banaka dosegnuo je 47%.
Daljnji rast gospodarstva i rast raspoloživog dohotka implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom na visoku likvidnost financijskog sustava očekujemo nastavak niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca. Struktura oročenih depozita ni narednih tromjesečja neće se bitnije promijeniti.

Tagovi: depoziti banaka, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HSBC testira: Petak poslijepodne bez Zooma
TEST
HSBC testira: Petak poslijepodne bez Zooma
LONDON - Britanski bankarski div HSBC planira da petkom poslijepodne prolazi bez online sastanaka na Zoomu.
Bankari čine sve ne bi li dužnike u švicarcima spriječli u tužbama
SLUČAJ FRANAK
Bankari čine sve ne bi li dužnike u švicarcima spriječli u tužbama
ZAGREB - Agencija za zaštitu prava na pristup osobnim podacima izdaje rješenja kojima nalaže bankama da građanima omoguće pristup traženoj dokumentaciji, ali banke odbijaju postupiti po tim rješenjima i pokreću upravne sporove protiv rješenja Agencije.
Commerzbank će otpustiti 10.000 zaposlenika
REZOVI
Commerzbank će otpustiti 10.000 zaposlenika
FRANKFURT - Njemačka Commerzbank otpustit će 10.000 ljudi u pokušaju smanjenja troškova, izvještava Reuters. Prvi čovjek banke Manfred Knof već je najavio smanjenje broja zaposlenih još početkom godine.
Raiffeisen Bank International s manjim prihodima u prvom kvartalu
PAD
Raiffeisen Bank International s manjim prihodima u prvom kvartalu
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u petak da joj je prihod pao u prvom tromjesečju, odražavajući oštar pad prihoda od kamata, ali prepolovljene rezervacije poduprle su dobit, signaliziravši oporavak od posljedica koronakrize.
OTP: Konsolidirana dobit uzletjela za gotovo četiri puta
UZLET
OTP: Konsolidirana dobit uzletjela za gotovo četiri puta
BUDIMPEŠTA - Unatoč privremenim mjerama zaključavanja koje su uvedene u mnogim zemljama, poslovanje OTP grupe bilo je neprekinuto u prvom tromjesečju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE