GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS: Krediti osigurani kod NKOSK zakoniti i jeftiniji

UBS: Krediti osigurani kod NKOSK zakoniti i jeftiniji
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 10:33
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Osiguranje stambenih kredita građana kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) je zakonit postupak koji je uvela država, a takvi krediti su daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS).

Reagujući na, kako navodi UBS, kampanju pokrenutu protiv banaka odnosno NKOSK od strane interesnih grupa, ističe da ona može da izazove ozbiljne posledice.

UBS kao primer navodi kredit od 50.000 evra uzet na 300 meseci, gde je razlika u rati između osiguranog i neosiguranog kredita 20 evra mesečno.

„U ukupnoj sumi klijent koji uzme kredit osiguran kod NKOSK platiće 6.020 evra manje nego da kredit nije osiguran. Za osiguranje kredita imaće trošak od 875 EUR“, navodi UBS.

U saopštenju je ocenjeno da je osiguranje kod NKOSK donelo veliku korist klijentima, a da interesna grupa koja ima značajnu materijalnu korist od pokretanja sudskih postupaka protiv banaka, javno poziva na masovno podizanje tužbi.

„Udruženje banaka Srbije dužno je da upozori da takvo ponašanje može da ima ozbiljne posledice na ekonomiju, ali i na život mnogih u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je osiguranje stambenih kredita dovelo je do snižavanja cene kredita i time do mogućnosti da veliki broj građana reši stambeno pitanje, kao i da je mera pospešila tržište nekretnina i aktivaciju građevinske industrije.

„Retroaktivnim menjanjem odavno ugovorenih i realizovanih poslovnih odnosa šalje se veoma loša poruka stranim i domaćim investitorima. Sigurnost u poslovanju je najvažnija za dosadašnja i buduća ulaganja, a navedena kampanja i tužbe ne idu tome u prilog“, ocenilo je UBS.

Udruženje zaključuje da će banke nastaviti da ovaj stav brane ne samo u javnosti, već i pred pravosudnim organima, sa uverenjem da će odluke nadležnih organa biti donete u skladu sa zakonima Republike Srbije i odlukama odgovarajućih monetarnih vlasti.

Tagovi: Udruženje banaka Srbije, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
NA VRHU
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
ZAGREB - Zagrebačkoj banci dodijeljeno je još jedno priznanje za najbolje privatno bankarstvo prema istraživanju Euromoneyja 2021.
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
NAJAVE
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
WASHINGTON - Sredinom ožujka u Sjedinjenim Državama počinju ispitivanja cjepiva koje je laboratorij Moderne razvio protiv južnoafričkog soja, rekao je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće.
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
POPIS
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je u petak popis 14 banaka banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a kod kojih se efektivne kamatne stope reću se od 2,09 do 3,50 posto za kune odnosno od 2,15 do 3,50 posto za eure.
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
OTVORENJE
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
LJUBLJANA - Revolut, globalna financijska platforma s više od 15 milijuna klijenata širom svijeta, danas je počeo koristiti svoju specijaliziranu europsku bankarsku dozvolu u Sloveniji.
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
LOŠA GODINA
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
BEČ - Austrijska banka Erste Group preliminarno je u petak izvijestila o gotovo upola nižoj neto dobiti u 2020. i manjim prihodima zbog većih rezervacija za rizike na svim glavnim tržištima u vrijeme pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE