GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS: Gubitak veči od očekivanja

UBS: Gubitak veči od očekivanja
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2023 / 07:28
Autor: SEEbiz
ZURICH - UBS je u utorak izvijestio o neto gubitku u trećem tromjesečju većem od očekivanog od 785 milijuna dolara jer radi na integraciji posrnulog rivala Credit Suisse.

Analitičari koje je anketirao Reuters predviđali su da će švicarski bankarski div zabilježiti kvartalni neto gubitak od 444 milijuna dolara u anketi koju je sastavila kompanija.

Gubitak je potaknut 2 milijarde dolara troškova povezanih s integracijom Credit Suissea, pri čemu je banka zabilježila temeljnu operativnu dobit prije oporezivanja od 844 milijuna dolara.

Evo još nekih istaknutih stavki:

Ukupni prihodi grupe iznosili su 11,7 milijardi USD, što je 23% više u odnosu na 9,54 milijarde USD u drugom tromjesečju.
Stopa kapitala CET1, mjera likvidnosti banaka, iznosila je 14,4%, nepromijenjena u odnosu na prethodni kvartal.

UBS je dovršio preuzimanje svog posrnulog domaćeg rivala u lipnju i objavio u kolovozu da je okončao ugovor o zaštiti od gubitaka vrijedan 9 milijardi švicarskih franaka i zaštitni mehanizam javne likvidnosti od 100 milijardi švicarskih franaka koji su uspostavljeni kada je u ožujku dogovoreno hitno spašavanje.

Dionice banke skočile su na najvišu točku od kraja 2008. u kolovozu nakon što su rezultati zarade u drugom tromjesečju objavili neto dobit od 28,88 milijardi dolara kao rezultat negativnog goodwill-a na akviziciji Credit Suisse.

Negativni goodwill predstavlja fer vrijednost imovine stečene spajanjem iznad kupovne cijene. UBS je platio diskontiranih 3 milijarde švicarskih franaka (3,33 milijarde dolara) za kupnju Credit Suisse u ožujku, u dogovoru u kojem su posredovale švicarske vlasti kako bi spriječile kolaps poznatog, ali skandalom opterećenog zajmodavca.

Cijena dionice od tada je malo umjerena, ali je i dalje porasla za više od 27% na godišnjoj razini.

UBS je također u procesu potpune integracije švicarske bankarske jedinice Credit Suissea - ključnog profitnog centra - i očekuje se da će smanjiti značajan udio radne snage naslijeđene banke.

Tagovi: zbs, cREDIT sZUSSE
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE