GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzala godišnja stopa rasta ukupnih depozita

Ubrzala godišnja stopa rasta ukupnih depozita
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 08:39
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz porast od 0,5% na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) u studenom su ubrzali s godišnjim stopama rasta te zabilježili 326,9 mlrd. kuna.

Uz porast od 0,5% na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) u studenom su ubrzali s godišnjim stopama rasta te zabilježili 326,9 mlrd. kuna. Rast na godišnjoj razini iznosio je 25,1 mlrd. kuna čime je ubrzan s listopadskih 7,5% na 8,3% u studenom, nastavivši pozitivan trend godišnjih kretanja prisutan od kraja 2011. godine.

Nastavak pozitivnih mjesečnih stopa rasta ukupnih depozita u studenom rezultat je pozitivnog doprinosa depozitnog novca dok su štedni i oročeni depozit zabilježili negativna mjesečna kretanja. S druge strane, godišnji rast prije svega potaknut je rastom depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu), dok su štedni i oročeni depoziti porasli u značajno manjoj mjeri.

Naime, depozitni je novac u studenom iznosio 123,4 mlrd. kuna te je na mjesečnoj razini zabilježio rast od 2,6% s udjelom od 37,7% u ukupnim depozitima. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje traju od rujna 2015. Godišnja stopa u studenom je ubrzala s listopadskih 17,4% na 19,6%, što na godišnjoj razini predstavlja porast od 20,2 mlrd. kuna. Posljedica ovakvih kretanja je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju što dovodi do preusmjeravanja viška raspoloživog dohotka u visokolikvidne oblike depozita.

Promotrimo li ukupne štedne i oročene depozite (u stranoj i u domaćoj valuti), uz pad na mjesečnoj razini od 0,8% ili 1,6 mlrd. kuna, u studenom je zabilježen iznos od 203,5 mlrd. kuna. Na godišnjoj razini zabilježeno je blago ubrzavanje rasta s listopadskih 2,4% na 2,5% u studenom, što predstavlja porast od 4,9 mlrd. kuna. Kod godišnjih stopa nastavljen je trend rasta deseti mjesec zaredom. Struktura depozita (s obzirom na likvidnost) u posljednjih se nekoliko godina znatno promijenila. Pri tome je u ukupnim štednim i oročenim depozitima preko 85% valutnih depozita, uglavnom u eurima.

Taj udio depozita odnosi se na štednju a većinom dolazi od sektora stanovništva. Ukupni valutni depoziti krajem studenog su uz pad na mjesečnoj razini (0,5% ili 940 mil. kuna), u odnosu na isti mjesec 2019. godine zabilježili rast od 4,6% odnosno 7,6 mlrd. kuna. Pri tome je zabilježen nastavak pozitivnih godišnjih stopa koje traju od srpnja prošle godine. Vezano za tečajna kretanja, kuna je u odnosu na euro na kraju studenog ojačala 0,2% na mjesečnoj razini dok je u odnosu na kraj 2019. oslabila 1,5%, što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE