GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uakoro velika promjena vezana uz kredite. Evo što se mijenja

Uakoro velika promjena vezana uz kredite. Evo što se mijenja
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravno vijeće Europske središnje banke odlučilo je povećati tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova, izvijestila je Hrvatska narodna banka u četvrtak.

U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 4,00 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,25 posto, a kamatna stopa na novčani depozit 3,50 posto. Povećanja će stupiti na snagu 21. lipnja, u srijedu, prenosi Danica.hr.

Kako navode u ESB-u, time se želi suzbiti rastuća inflacija i vratiti je na uobičajene stope od 2 do 3 posto godišnje. Nema nikakve sumnje kako će novo povuećanje referentih kamatnih stopa u EU dovesti do novog pooštravanja uvjeta financiranja, odnosno rasta troškova zaduživanja.

To će dovesti do rasta kamatnih stopa na kredite i usporavanje njihovih plasmana. Mnogi analitičari navode kako bi to konačno moglo dovesti i do pada cijena nekretnina u Hrvatskoj, odnosno značajnije korekcije.

Pokazatelji kamatnih stopa banaka za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima pokazuju trend rasta od druge polovine prošle godine, s iznimkom kredita na minuse po računima i kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja kamatnih stopa.

“Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima u travnju ove godine, najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale eurske kredite, koji je iznosio 5,47 posto, što je najviša razina tog prosjeka od siječnja 2019. godine.

Najniži prosjek kamatnih stopa u travnju ove godine iznosio je 2,99 posto, a odnosio se na eurske stambene kredite, te je kod njega također zabilježen trend rasta od druge polovine prošle godine.

Kod kredita na minuse po računima prosjek kamatnih stopa u travnju je iznosio 5,30 posto, dok je kod kredita po kreditnim karticama prosjek iznosio 4,72 posto”, navodi se u ranijoj analizi HNB-a.

Novo povećanje ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke, nema nikakve sumnje, dovest će do rasta troškova kredita i u Hrvatskoj. Koliko će kamatne stope na kredite rasti, ostaje za vidjeti nakon što odluka stupi na snagu u srijedu.

Tagovi: krediti, kreditiranje, minusi, dopušteni minusi
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE