GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U listopadu nastavak snažnog pada gotovog novca izvan kreditnih institucija

U listopadu nastavak snažnog pada gotovog novca izvan kreditnih institucija
SNAŽAN PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 09:20
Autor: RBA analize

ANALIZA - Monetarni agregat M1 ili novčana masa koji obuhvaća gotov novac izvan kreditnih institucija, depozite ostalih financijskih institucija kod HNB-a te depozitni novac kod kreditnih institucija, krajem listopada iznosio je 199,7 mlrd. kuna.

Na godišnjoj razini, monetarni agregat M1 usporio je rast četvrti mjesec zaredom, na 7,4% (+13,7 mlrd. kuna) u odnosu na 8,5% krajem rujna. Trend pozitivnih godišnjih stopa rasta traje od rujna 2012. godine. Na mjesečnoj razini, ponovno je zabilježen pad novčane mase, odnosno monetarni agregat M1 manji je za 0,7% ili 1,3 mlrd. kuna. U odnosu na kraj 2021., ostvaren je rast od 10,3 mlrd. kuna ili 5,5%.

Pad novčane mase na mjesečnoj razini posljedica je smanjenja gotovog novca izvan kreditnih institucija koji je pao za 9,6% u odnosu na kraj rujna. Prema navodima iz HNB-a, nastavak snažnog smanjivanja gotovog novca izvan kreditnih institucija može se povezati s približavanjem uvođenja eura. Na godišnjoj razini, gotov novac izvan kreditnih institucija ostvario je dvoznamenkasti pad od 25,3% ili 9,3 mlrd. kuna, a intenziviranje dinamike pada traje od svibnja. S druge strane, depozitni novac, s iznosom od 171,9 mlrd. kuna, ostvario je rast od 15,2% ili 22,7 mlrd. kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine i povećao se za skromnih 0,9% u odnosu na rujan.

Najšire definirani monetarni agregat, ukupna likvidna sredstva M4 (koji obuhvaća novčanu masu, štedne i oročene kunske i devizne depozite te obveznice i instrumente tržišta novca, kao i udjele novčanih fondova) iznosio je krajem listopada 436,4 mlrd. kuna. Rast monetarnog agregata M4 također je usporio na godišnjoj razini, odnosno ostvaren je rast od 36,9 mlrd. kuna ili 9,2% u odnosu na isti mjesec prošle godine (-1,2pb u odnosu na godišnju promjenu u rujnu).

Usporavanje godišnje stope rasta zabilježeno je treći mjesec zaredom. Na mjesečnoj razini, ukupna likvidna sredstva pala su za skromnih 0,8% ili 3,4 mlrd. kuna. U odnosu na kraj 2021., ukupna likvidna sredstva veća su za 33 mlrd. kuna ili 8,2%.

Prema navodima iz središnje banke, smanjenje ukupnih likvidnih sredstava (M4) na mjesečnoj razini (-2,9 mlrd. kuna ili 0,7% na osnovi transakcija) odraz je smanjenja neto inozemne aktive (NIA) kreditnih institucija, koje je ublaženo porastom neto domaće aktive (NDA). Smanjenje kvazinovca (1,5 mlrd. kuna ili 0,6% na osnovi transakcija) posljedica je pada deviznih depozita koji su posljednjih mjeseci snažno rasli. Posebice su smanjenje zabilježili devizni depoziti poduzeća, što je, prema HNB-u, u najvećoj mjeri posljedica otplate euroobveznica jednog velikog poduzeća. Na godišnjoj razini, skromnije usporavanje rasta M4 od M1 odraz je snažnijeg rasta kvazinovca u odnosu na godišnje promjene prošle godine.

Tagovi: gotovina izvan banaka, gotovina, gotov novac, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE