GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U deset godina nestala trećina bankarskih poslovnica

U deset godina nestala trećina bankarskih poslovnica
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 11:21
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Od početka godine banke su u Hrvatskoj zatvorile svoje 34 poslovnice pa je njihov broj pao na samo 812. Prije pet godina bankarska je industrija imala oko tisuću poslovnica, prije deset godina njih točno 1227, piše u ponedjeljak Večernji list.

Od tada im se broj ukupno smanjio za trećinu! Globalni je to, a ne samo hrvatski trend, jer se velika većina poslova s bankama preselila na internet, a odnedavno i na mobilno bankarstvo.

Nijemci kao veliki poklonici gotovine među rijetkima u Europi protestiraju protiv ukidanja poslovnica te su i ovih tjedana pritužbama zasuli tamošnju Deutsche banku jer je najavila da će do sredine 2026. godine zatvoriti gotovo svaku drugu poslovnicu Post banke, nasljednice njemačkih pošta. Zatvaranje poslovnica posebno pogađa stariju populaciju koja radije koristi gotovinu i nerado plaća putem interneta.

Jedno istraživanje lista The Economist provedeno 2021. godine pokazalo je da većina visokopozicioniranih bankara vjeruje kako će model poslovnica biti “mrtav” do 2026., a banke se i ne trude zaustaviti odumiranje poslovnica zato što im njihovo zatvaranje smanjuje troškove poslovanja. Manje novca izdvajaju za najam prostora, niži su im režijski troškovi, a zatvaranje poslovnica nije prošlo bez negativnog utjecaja na zaposlenost.

Bankarska industrija i financijski sektor općenito jedan su od rijetkih sektora u Hrvatskoj u kojemu zaposlenost pada. Od 2016. godine naovamo financijski je sektor izgubio oko šest tisuća radnika te mu je ove jeseni broj zaposlenih pao ispod 41 tisuće.

Hrvatska se smanjenjem broja poslovnica u potpunosti uklapa u globalni trend, a Hrvatska narodna banka (HNB) navodi da se s 226 poslovnica na milijun stanovnika nalazimo negdje u sredini europske ljestvice, piše Večernji list.

Tagovi: banke, poslovnice banaka
PROČITAJ I OVO
Odobren Strateški plan Grupe EIB
ZELENO SVJETLO
Odobren Strateški plan Grupe EIB
BRUXELLES - Ministri Europske unije (EU) u petak su tijekom sastanka Upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB) službeno podržali Strateški plan Grupacije EIB-a kojim je utvrđeno osam prioriteta.
Američki fond smanjio udjel u Addiku
PROMJENE
Američki fond smanjio udjel u Addiku
BEČ - Američki upravitelj imovinom Wellington Management Group neznatno je smanjio svoje postotno učešće u Addiko AG i sada drži 7,28 posto glasačke moći, u odnosu na dosadašnjih 8,85 posto, prenosi Indikator.ba.
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE