GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovački sud u Splitu odbacio tužbu UniCredit Bank Austrie i Erstea oko Spaladium Arene

Trgovački sud u Splitu odbacio tužbu UniCredit Bank Austrie i Erstea oko Spaladium Arene
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2023 / 22:01
Autor: SEEbiz

SPLIT - Trgovački sud u Splitu u ponedjeljak je objavio da je odbacio tužbu austrijskih banaka koje su financirale izgradnju kompleksa Spaladium arene da se raskine ugovor o javno privatnom partnerstvu za izgradnju tog kompleksa.

Prošlog mjeseca gradolačelnik Ivica Puljak je izvijestio da je Vrhovni sud poništio arbitražni pravorijek HGK po kojem je Grad trebao namiriti više od 100 milijuna eura bankama kreditorima- UniCredit Bank Austrija i Erste Group banke AG koje su financirale izgradnju kompleksa Spaladium arena. Banke su kreditirale privatne tvrtke IGH, Konstruktor i Dalekovod, a nakon što su tvrtke završile u stečaju banke su svoja potraživanja pokušavle namiriti iz gradskog proračuna.

U posljednjem postupku pak, čija je presuda danas objavljena, dvije banke su tužile Grad Split i tvrtku Sportski grad TPN u stečaju koja upravlja Spaladiumom tražeći da se raskinu ugovori o javno privatnom partnerstvu za izgradnje četiriju objekata centra u Lori, koji je sklopljen 2007. godine. Isto tako odbijen je i zahtjev banaka da se Ugovor o kreditu od 25. travnja 2008., a koji su banke sklopile s tvrtkom “Sportski grad TPN” prenese na Grad Split. Presudom je naloženo bankama da u roku od 15 dana naknade prvooptuženiku Gradu Splitu 9954,21 eura.

Trgovački sud je istodobno u drugom postupku odbacio privatnu tužbu profesora Deana Kružića koji je zahtijevao proglašenje ništetnim dvaju dodataka ugovoru o JPP-u koje je bez znanja Gradskog vijeća potpisao tadašnji splitski gradonačelnik Ivan Kuret (HDZ). Sud je odbio Kružićev zahtjev kao neosnovan.

Presudom je sud zaključio da u doba sklapanja ugovora nije postojao propis koji bi nalagao da se s aneksima upozna predstavničko tijelo, tj. Gradsko vijeće. Priznat je status umješača austrijskih bankama.

Kako se navodi u presudi, nisu osnovani navodi tužitelja o tome da bi dodaci bili ništetni zbog povreda Zakona o javnoj nabavi, a ne krše niti Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja. Zakonom nije bila propisana obveza gradonačelnika Kureta kao predsjednika Gradskog poglavarstva da za potpisivanje akata koje mu je pripremilo poglavarstvo zatraži suglasnost Gradskog vijeća, pa su neosnovani navodi tužitelja o tome da su predmetni dodaci ništetni zbog toga što su u suprotnosti s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj regionalnoj samoupravi, stoji uz ostalo u obrazloženju presude.

Tagovi: Spaladium Arena, Vinko Vuković, Zagrebačka banka, Erste, Bank Austria
PROČITAJ I OVO
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
KREDITI
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
FRANKFURT - Banke u eurozoni smanjile su u listopadu kredite kompanijama prvi puta od ljeta 2015. godine, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB).
UniCredit više nije na globalnom popisu sistemski važnih banaka
POPIS
UniCredit više nije na globalnom popisu sistemski važnih banaka
ZAGREB - Odbor za financijsku stabilnost (FSB) u suradnji s Baselskim odborom za nadzor banaka i nacionalnim tijelima, objavio je rang listu sistemski važnih banaka u svijetu, a s nje je uklonio talijansku UniCredit i pomaknuo tri banke, uključujući švicarski UBS.
Barclays če otpustiti oko 2.000 zaposlenika
UŠTEDE
Barclays če otpustiti oko 2.000 zaposlenika
LONDON - Barclays radi na planovima za uštedu od čak milijardu funti (1,25 milijardi dolara), što bi moglo uključivati ukidanje čak 2000 radnih mjesta, uglavnom u pozadinskom uredu britanske banke, rekla je Reutersu osoba koja je izravno upoznata s prijedlozima.
EK kaznio Rabobank zbog namještanja cijena obveznica
KAZNA
EK kaznio Rabobank zbog namještanja cijena obveznica
BRUXELLES - Europska komisija izrekla je u srijedu novčanu kaznu nizozemskoj banci Rabobank zbog namještanja cijena državnih obveznica u razdoblju od čak 10 godina, poštedjevši Deutsche Bank koji je prijavio nezakonitu suradnju.
ECB: Financijska stabilnost banaka eurozone i dalje je krhka
UPOZORENJE
ECB: Financijska stabilnost banaka eurozone i dalje je krhka
FRANKFURT - Banke u eurozoni i dalje su osjetljive na vanjske šokove, objavila je u srijedu Europska središnja banka na predstavljanju svog polugodišnjeg pregleda financijske stabilnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE