GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti u kolovozu ubrzali rast na 10,8 posto na godišnjoj razini

Stambeni krediti u kolovozu ubrzali rast na 10,8 posto na godišnjoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2021 / 12:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu u kolovozu su ubrzali rast na godišnjoj razini, s 4,3 na 4,6 posto, uz ubrzan nastavak rasta stambenih kredita s 10,6 na 10,8 posto, izvijestila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) u kolovozu su pali za 500 milijuna kuna ili 0,2 posto (na osnovi transakcija) u odnosu na srpanj te su na kraju mjeseca iznosili 241,4 milijarde kuna, navedeno je u novom HNB-ovom komentaru monetarnih kretanja.

Pritom se godišnja stopa rasta ukupnih plasmana zadržala na 4,1 posto, kao i prethodnog mjeseca, napomenuli su iz HNB-a.

Ukupni krediti, koji čine najveći dio ukupnih plasmana, pali su za 400 milijuna kuna ili 0,2 posto na mjesečnoj razini, pri čemu su se smanjili krediti poduzećima, za 700 milijuna kuna ili 0,8 posto, te krediti ostalim financijskim institucijama, za 100 milijuna kuna ili 0,6 posto.

S druge strane, krediti stanovništvu su porasli za 300 milijuna kuna ili 0,2 posto.

"Blagi porast kredita stanovništvu bio je podržan povećanjem stambenih kredita, za 400 milijuna kuna ili 0,6 posto, dok su gotovinski nenamjenski ostali gotovo nepromijenjeni", napisano je u HNB-ovom komentaru.

Promatrano na godišnjoj razini, stambeni krediti nastavili su ubrzavati rast, s 10,6 na 10,8 posto, kao i gotovinski nenamjenski krediti, s 0,6 na 0,8 posto, što je dovelo do ubrzanja ukupnih kredita stanovništvu s 4,3 na 4,6 posto.

"To ubrzavanje je nešto manje izraženog intenziteta u odnosu na prethodne mjesece kada je kreditiranje stanovništva bilo pod utjecajem provedbe programa državnog subvencioniranja. S druge strane, godišnja je stopa rasta kredita poduzećima usporila s 1,6 na 1,3 posto, pri čemu je nastavljena stagnacija prisutna još od ožujka ove godine", istaknuli su iz HNB-a.

Ukupni depoziti na godišnjoj razini veći za 37 mlrd kn

Ukupni depoziti u kolovozu su iznosili 359 milijardi kuna i bili su, na osnovi transakcija, veći za 8,6 milijardi kuna ili 2,5 posto u odnosu na srpanj, dok su na godišnjoj razini porasli za 37 milijardi kuna, odnosno za 11,5 posto.

Pritom su depoziti kućanstava iznosili 238,3 milijarde kuna i bili su, na osnovi transakcija, veći za 3,3 milijarde kuna ili za 1,1 posto u odnosu na srpanj, dok su na godišnjoj razini porasli za 19 milijardi kuna, odnosno 8,6 posto, izvijestili su iz središnje banke.

Tagovi: stambeni krediti, tržište nekretnina, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
ZAJAM
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
CAPE TOWN - Svjetska banka odobrila je zajam od 750 milijuna dolara Južnoj Africi povezan s covid-19, s ciljem zaštite siromašnih i podrške gospodarskom oporavku od pandemije, priopćila je u petak južnoafrička Nacionalna riznica.
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ISTISKIVANJE
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ZAGREB - Talijanska Intesa grupa, vlasnik 97,47 posto dionica PBZ-a, ušla je u završnicu istiskivanja malih dioničara iz vlasništva.
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE