GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara

Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 17:28
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović izjavila je da je prema prošlogodišnjem rebalansu budžeta dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara.

Pri tom, u taj dug neki dogovoreni poslovi još nisu uračunati, pa projekti poput izgradnje kanalizacije širom Srbije, Beogradski metro i drugi veliki projekti još nisu deo obračuna.

Ona je za TV Insajder navela da je dug Srbije prema Kini, kada se uračunaju drugi krediti koji još nisu došli na naplatu, verovatno oko 10 milijardi dolara.
Ukazala je da je iznos kineskih investicija relativno skroman u odnosu na iznos kredita koje je Srbija uzela od te zemlje.

„To su bile prve direktne investicije, ali sve ostalo su krediti i zajmovi za finansiranje infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, koje dominantno realizuju kineske kompanije mimo tendera“, dodala je Mitrović.

Upitana ko je na dobitku od takve saradnje, Mitrović je odgovorila da su kineski krediti u početku bili povoljni i jedini koji su Srbiji bili dostupni, ali da se to u međuvremenu promenilo.

Mitrović je ukazala da je najviše pritužbi građana zbog „degradacije i bezobzirnog ophođenja kineskih firmi prema problemima životne sredine“. Primetila je da je „vrlo teško objasniti i odbraniti“ to što u najplodnijem delu Srbije postoji, kako su kineski investitori rekli, najveća fabrika za proizvodnju guma.

Tagovi: kineske banke, Srbija, Dragana Mitrović
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE