GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%

Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 17:56
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prvom polugodištu ove godine ostvarile 212,5 milijuna eura dobiti prije oporezivanja.

To je 15,4 posto manje nego godinu ranije, a pad dobiti rezultat je većih troškova poslovanja i stvaranja neto rezervacija, navodi Banka Slovenije u redovnoj mjesečnoj publikaciji o poslovanju banaka.

U prvom polugodištu prošle godine, kada je dobit banaka prije oporezivanja iznosila 251,1 milijun eura, banke su otpuštale ispravke vrijednosti i rezervacije, a ove su ih godine ponovno formirale. Nakon manjih izmjena u travnju i svibnju, u lipnju su dodatno projektirani za 10 milijuna eura.

Povećanje međugodišnjeg rasta kredita nebankarskom sektoru posljednjih se mjeseci usporava, au lipnju je rast porastao na 10,7 posto. Obujam kredita u lipnju je porastao manje nego u prvih pet mjeseci ove godine.

Prema skupinama klijenata i dalje dominira kreditiranje stanovništva, gdje je mjesečni rast stambenih kredita iznadprosječan s 98 milijuna eura u odnosu na prvih pet mjeseci ove godine, au višegodišnjoj usporedbi znatno veći. Međugodišnji rast stambenih kredita u lipnju je nešto ojačao i ostao među najvišima u eurozoni. Obujam potrošačkih kredita u lipnju je ostao nešto niži na međugodišnjoj razini, ali se međugodišnji pad u posljednjih godinu dana postupno smanjuje.

Povećanje obujma kredita nefinancijskim društvima u lipnju je s 86 milijuna eura znatno niže od prosjeka prethodnih pet mjeseci, a međugodišnji rast ojačao je i nastavio biti među najvišima u eurima području, gdje je i ojačala. Kreditiranje nefinancijskih poduzeća uglavnom se temeljilo na veličini poduzeća, njihovim aktivnostima i namjeni kredita.

U lipnju je, kao iu prethodna dva mjeseca, nastavljen rast depozita nebankarskog sektora zbog visokog priljeva depozita stanovništva. Usporava se međugodišnji rast depozita stanovništva i cijelog nebankarskog sektora, koji je s lipanjskih 5,2 posto bio gotovo upola manji od prošlogodišnjeg.

Obujam depozita stanovništva porastao je u prvom polugodištu za 1,1 milijardu eura, od čega se najveći dio dogodio u drugom tromjesečju. Tome je, prema procjeni središnje banke, uz sezonski utjecaj (isplata regresa) mogla pridonijeti i preventivna štednja stanovništva, zbog neizvjesnosti rasta cijena i očekivanog utjecaja na njihov financijski položaj u budućnosti.

Nefinancijske tvrtke u prvom su polugodištu smanjile depozite kod banaka za 519 milijuna eura, od čega u lipnju za 65 milijuna eura. Ušteđevine se koriste kako za financiranje investicija tako i za zalihe za nesmetano buduće poslovanje. Međugodišnji rast depozita nefinancijskih poduzeća i dalje je promjenjiv. U lipnju je iznosio 4,8 posto i više nego prepolovljen u jednogodišnjem razdoblju.

Ukupna bilančna suma smanjena je u lipnju zbog prijevremenog djelomičnog povrata sredstava dobivenih od Eurosustava, što je značajno usporilo njezin međugodišnji rast. Krajem lipnja smanjio se za 658 milijuna eura, a međugodišnji mu je rast smanjen na 0,9 posto, odnosno na najnižu razinu od veljače 2017. godine.

Kapitalna pozicija bankovnog sustava ostala je solidna, a likvidnost dobra. Ukupna stopa adekvatnosti kapitala na konsolidiranoj osnovi iznosila je 17,2 posto i zaostajala je za europskim prosjekom, dok ju je stopa Common Equity Tier 1 (CET1) od 15,7 posto malo premašila.

Tagovi: slovenske banke, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE