GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci s kreditima u francima tužili se Europskoj komisiji

Slovenci s kreditima u francima tužili se Europskoj komisiji
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska udruga "Frank" prijavila je državu Europskoj komisiji, žaleći se na sporost u rješavanju tužbi koje su pokrenuli protiv banaka koje su odobravale tzv. "švicarske" kredite, objavili su u utorak slovenski mediji.

Odvjetnik Robert Preininger, koji zastupa zajmoprimce u "švicarcima", kazao je za Slovensku televiziju da banke koje su takve kredite odobravale nisu pri tome ispunile dužnost da klijentima pojasne uvjete kredita i potencijalni rizik.

"To je jasno i prema kriterijima koje je u vezi s nekim slučajevima kredita u švicarcima u drugim zemljama odredio sud Europske unije, no naši sudovi to ne uvažavaju", dodao je.

Udruga "Frank" interesno povezuje one koji su uzimali kredite s deviznom klauzulom vezanom na tečaj švicarske valute. Tuže se da njihova agonija traje godinama, a na vidiku nema cjelovitog rješenja niti pravomoćne sudske presude za njihove slučajeve, ali ni ustaljene sudske prakse.

Neka negativna sudska rješenja na njihove tužbe protiv banaka još razmatra ustavni sud, a tek nakon što iscrpe i tu instancu mogli bi tužiti državu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, pojašnjavaju svoje obraćanje Europskoj komisiji.

Prema podacima koje je lani iznijela slovenska središnja banka, u Sloveniji je nezaključeno još oko 370 milijuna eura stambenih kredita s klauzulom u švicarskim francima, a računa se da će zadnji takvi krediti biti otplaćeni za desetak godina jer su se mnogi klijenti banaka odlučili da ih konvertiraju u eurske kredite.

Poznata ljubljanska odvjetnica Nataša Pirc Musar kazala je da su se zaduženi u švicarskim francima Europskoj komisiji žalili da u Sloveniji nemaju učinkovito pravno sredstvo jer je u nacionalno zakonodavstvo na pogrešan način europsku direktivu koja se odnosi na zaštitu prava potrošača.

Europski sud za ljudska prava je temeljem rumunjskog slučaja Andricius jasno naveo da ugovorni uvjeti za kredit moraju biti napisani u jasnom i razumljivom jeziku, te da financijske ustanove zajmoprimcu moraju dati potrebne informacije, navela je Pirc Musar za Slovensku televiziju.

Tagovi: krediti u francima, Vlada Slovenije, Robert Preininger, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
CKV nadograđuje bankarsku infrastrukturu s Mbanq Sky
DOBRE VIJESTI
CKV nadograđuje bankarsku infrastrukturu s Mbanq Sky
ZAGREB - Centrale Kredietverlening NV, neovisna belgijska obiteljska banka koja posluje u Belgiji i Francuskoj, nadogradit će svoju in-house bankarsku infrastrukturu na platformu Mbanq Sky.
HUB poziva na snižavanje troška solemnizacije
POZIV
HUB poziva na snižavanje troška solemnizacije

ZAGREB - Hrvatska udruga banaka pozvala je u petak na snižavanje troška solemnizacije dodataka ugovora o kreditu kako bi se smanjio trošak za građane koji su prinuđeni na solemnizaciju radi moratorija i odgode plaćanja rata.

HBOR: Više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika
KREDITI
HBOR: Više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika
ZAGREB - Europska komisija odobrila je u četvrtak i drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa, a ukupni kreditni potencijal dva program je 1,8 milijardi eura (više od 13,5 milijardi kuna) namijenjenih realnom sektoru, priopćio je HBOR.
Pierre Boscq imenovan za člana Uprave Addiko Bank d.d.
KARIJERE
Pierre Boscq imenovan za člana Uprave Addiko Bank d.d.
ZAGREB – Savjet Hrvatske narodne banke potvrdio je Pierrea Boscqa članom Uprave Addiko banke, odgovornim za Poslovanje s građanstvom i malim poduzećima.
Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija
UVJETI
Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija
ZAGREB - Klijenti koji su se ovih dana obratili svojim bankama kako bi pokrenuli proceduru moratorija na otplatu kredita našli su se zatečeni činjenicom da to podrazumijeva i dodatne troškove, a među ostalim, ispostavilo se da će morati platiti solemnizaciju aneksa ugovora o kreditu, piše u četvrtak Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE