GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank sa snažnim rastom kamatnog prihoda u trećem kvartalu

Sberbank sa snažnim rastom kamatnog prihoda u trećem kvartalu
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2023 / 16:24
Autor: SEEbiz
mMOSKVA - Ruska banka Sberbank izvijestila je u četvrtak da joj je kamatni prihod snažno porastao u trećem kvartalu, oslonjen na podignute kamatne stope i pojačano kreditiranje građana i kompanija.

Sberbanku je prošle godine dobit pala za gotovo 80 posto zbog zapadnih sankcija koje su ruskim bankama blokirale pristup globalnim sustavima plaćanja i ‘zaledile’ ogroman dio njihovog inozemnog poslovanja, podsjeća Reuters.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji sakcije zbog invazije na Ukrajinu.

Sberbank je u četvrtak izvijestio da mu je neto kamatni prihod u trećem kvartalu bio veći za 11,9 posto nego u prethodna tri mjeseca, dosegnuvši 667,9 milijardi rubalja zahvaljujući, kako navode, većim profitnim maržama i povećanom obujmu obrtnih sredstava.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je na tromjesečnoj razini za 4,8 posto, na 195,5 milijardi rubalja.

Usporedba rezultata s prošlom godinom nije moguća budući da ih Sberbank nije objavio, u skladu s nalogom središnje banke zajmodavcima da ograniče objavu podataka.

Neto kamatna marža Sberbanka porasla je u trećem tromjesečju na šest posto, s 5,8 posto u razdoblju od travnja do lipnja, zahvaljujući višim kamatnim stopama, navode u poslovnom izvješću.

Operativni prihod prije rezervacija iznosio je u trećem kvartalu 796,9 milijardi rubalja i bio je manji za 3,9 posto nego u prethodna tri mjeseca.

Sberbankov kreditni portfelj građanstvu krajem rujna dosegao je 15,2 milijarde rubalja, što predstavlja povećanje od 9,4 u odnosu na kraj lipnja. U segmentu kompanija uvećan je u gotovo istom postotku, dosegnuvši 22,7 milijardi rubalja.

Izvješće je pokazalo i da se omjer pokrivenosti loših kredita rezervacijama u trećem kvartalu smanjio za dva postotna boda u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 136,4 posto, pokazuje izvješće.

Neto trošak rezervacija za nenaplative kredite iznosio je u trećem tromjesečju 48 milijardi rubalja i bio je upola manji nego u prethodna tri mjeseca.

Ruska središnja banka podigla je od srpnja kamatne stope za ukupno 7,50 postotnih bodova, a posljednji put ih je povećala na sjednici krajem listopada, na 15 posto, podsjeća Reuters.

Financijski direktor Taras Skvortsov rekao je da Sberbank ne očekuje podjednako snažnu dinamiku poslovanja u četvrtom tromjesečju i da bi dinamika kreditiranja u idućoj godini trebala usporiti.

Tagovi: Sberbank, KAMATNI PRIHOD, KAMATE
PROČITAJ I OVO
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
SID banka izdaje 125 milijuna eura obveznica
OBVEZNICE
SID banka izdaje 125 milijuna eura obveznica
LJUBLJANA - SID banka, razvojna i izvozna banka u državnom vlasništvu, odlučila je zbog interesa dobro obaviještenih investitora izdati sedmogodišnje obveznice zatvorenog privatnog izdanja ukupnog nominalnog iznosa od 125 milijuna eura, objavljeno je putem internetskih stranica Ljubljanske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE