GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank sa snažnim rastom kamatnog prihoda u trećem kvartalu

Sberbank sa snažnim rastom kamatnog prihoda u trećem kvartalu
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2023 / 16:24
Autor: SEEbiz
mMOSKVA - Ruska banka Sberbank izvijestila je u četvrtak da joj je kamatni prihod snažno porastao u trećem kvartalu, oslonjen na podignute kamatne stope i pojačano kreditiranje građana i kompanija.

Sberbanku je prošle godine dobit pala za gotovo 80 posto zbog zapadnih sankcija koje su ruskim bankama blokirale pristup globalnim sustavima plaćanja i ‘zaledile’ ogroman dio njihovog inozemnog poslovanja, podsjeća Reuters.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji sakcije zbog invazije na Ukrajinu.

Sberbank je u četvrtak izvijestio da mu je neto kamatni prihod u trećem kvartalu bio veći za 11,9 posto nego u prethodna tri mjeseca, dosegnuvši 667,9 milijardi rubalja zahvaljujući, kako navode, većim profitnim maržama i povećanom obujmu obrtnih sredstava.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je na tromjesečnoj razini za 4,8 posto, na 195,5 milijardi rubalja.

Usporedba rezultata s prošlom godinom nije moguća budući da ih Sberbank nije objavio, u skladu s nalogom središnje banke zajmodavcima da ograniče objavu podataka.

Neto kamatna marža Sberbanka porasla je u trećem tromjesečju na šest posto, s 5,8 posto u razdoblju od travnja do lipnja, zahvaljujući višim kamatnim stopama, navode u poslovnom izvješću.

Operativni prihod prije rezervacija iznosio je u trećem kvartalu 796,9 milijardi rubalja i bio je manji za 3,9 posto nego u prethodna tri mjeseca.

Sberbankov kreditni portfelj građanstvu krajem rujna dosegao je 15,2 milijarde rubalja, što predstavlja povećanje od 9,4 u odnosu na kraj lipnja. U segmentu kompanija uvećan je u gotovo istom postotku, dosegnuvši 22,7 milijardi rubalja.

Izvješće je pokazalo i da se omjer pokrivenosti loših kredita rezervacijama u trećem kvartalu smanjio za dva postotna boda u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 136,4 posto, pokazuje izvješće.

Neto trošak rezervacija za nenaplative kredite iznosio je u trećem tromjesečju 48 milijardi rubalja i bio je upola manji nego u prethodna tri mjeseca.

Ruska središnja banka podigla je od srpnja kamatne stope za ukupno 7,50 postotnih bodova, a posljednji put ih je povećala na sjednici krajem listopada, na 15 posto, podsjeća Reuters.

Financijski direktor Taras Skvortsov rekao je da Sberbank ne očekuje podjednako snažnu dinamiku poslovanja u četvrtom tromjesečju i da bi dinamika kreditiranja u idućoj godini trebala usporiti.

Tagovi: Sberbank, KAMATNI PRIHOD, KAMATE
PROČITAJ I OVO
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
FINANCIRANJE
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
ZAGREB - HBOR i EIB su potpisali ugovor o zajmu kojim se na raspolaganje stavlja do 500 milijuna eura za novo financiranje hrvatskih MSP-ova, poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i subjekata javnog sektora, od čega je 20 posto namijenjeno za zelene projekte, priopćile su u petak te financijske institucije.
NLB preuzima Summit Leasing
AKVIZICIJE
NLB preuzima Summit Leasing
LJUBLJANA - Nova Ljubljanska banka sklopila je kupoprodajni ugovor za stjecanje 100% udjela u SLS HOLDCO, holdinginška družba, d.o.o., matičnom društvu Summit Leasing Slovenija d.o.o., i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management Inc. i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
SKOK
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj su u prvih devet mjeseci ove godine poslovale s dobiti od 1,1 milijardu eura, što je za 426,3 milijuna eura ili 64,2 posto više nego u isto vrijeme lani, pokazuju podatci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
POTEZI
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
BEOGRAD - Kreditni biro, koji vodi podatke o zaduženosti privrede i građana, preći će u ruke Narodne banke Srbije (NBS), skoro dve decenije nakon što ga je Udruženje banaka Srbije (UBS) osnovalo, objavio je danas Forbes Srbija.
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
KREDITI
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
FRANKFURT - Banke u eurozoni smanjile su u listopadu kredite kompanijama prvi puta od ljeta 2015. godine, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE