GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank sa snažnim rastom kamatnog prihoda u trećem kvartalu

Sberbank sa snažnim rastom kamatnog prihoda u trećem kvartalu
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2023 / 16:24
Autor: SEEbiz
mMOSKVA - Ruska banka Sberbank izvijestila je u četvrtak da joj je kamatni prihod snažno porastao u trećem kvartalu, oslonjen na podignute kamatne stope i pojačano kreditiranje građana i kompanija.

Sberbanku je prošle godine dobit pala za gotovo 80 posto zbog zapadnih sankcija koje su ruskim bankama blokirale pristup globalnim sustavima plaćanja i ‘zaledile’ ogroman dio njihovog inozemnog poslovanja, podsjeća Reuters.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji sakcije zbog invazije na Ukrajinu.

Sberbank je u četvrtak izvijestio da mu je neto kamatni prihod u trećem kvartalu bio veći za 11,9 posto nego u prethodna tri mjeseca, dosegnuvši 667,9 milijardi rubalja zahvaljujući, kako navode, većim profitnim maržama i povećanom obujmu obrtnih sredstava.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je na tromjesečnoj razini za 4,8 posto, na 195,5 milijardi rubalja.

Usporedba rezultata s prošlom godinom nije moguća budući da ih Sberbank nije objavio, u skladu s nalogom središnje banke zajmodavcima da ograniče objavu podataka.

Neto kamatna marža Sberbanka porasla je u trećem tromjesečju na šest posto, s 5,8 posto u razdoblju od travnja do lipnja, zahvaljujući višim kamatnim stopama, navode u poslovnom izvješću.

Operativni prihod prije rezervacija iznosio je u trećem kvartalu 796,9 milijardi rubalja i bio je manji za 3,9 posto nego u prethodna tri mjeseca.

Sberbankov kreditni portfelj građanstvu krajem rujna dosegao je 15,2 milijarde rubalja, što predstavlja povećanje od 9,4 u odnosu na kraj lipnja. U segmentu kompanija uvećan je u gotovo istom postotku, dosegnuvši 22,7 milijardi rubalja.

Izvješće je pokazalo i da se omjer pokrivenosti loših kredita rezervacijama u trećem kvartalu smanjio za dva postotna boda u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 136,4 posto, pokazuje izvješće.

Neto trošak rezervacija za nenaplative kredite iznosio je u trećem tromjesečju 48 milijardi rubalja i bio je upola manji nego u prethodna tri mjeseca.

Ruska središnja banka podigla je od srpnja kamatne stope za ukupno 7,50 postotnih bodova, a posljednji put ih je povećala na sjednici krajem listopada, na 15 posto, podsjeća Reuters.

Financijski direktor Taras Skvortsov rekao je da Sberbank ne očekuje podjednako snažnu dinamiku poslovanja u četvrtom tromjesečju i da bi dinamika kreditiranja u idućoj godini trebala usporiti.

Tagovi: Sberbank, KAMATNI PRIHOD, KAMATE
PROČITAJ I OVO
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE