GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank odredio klimatske prioritete

Sberbank odredio klimatske prioritete
KLIMA I BANKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 09:11
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Sberbank je definirao klimatsku agendu, koja za cilj ima smanjenje emisije ugljika u banci i stavljanje klimatskog rizika na vrh njene investicijske strategije.

Zeleni zajmovi, pomno praćenje emisije ugljenika svojih zajmoprimaca i buduća zelena obveznica su svi na dnevnom redu, budući da banka, koja ima dvije trećine Rusa, ima za cilj apsorbiranje međunarodne agende zaštite životne sredine, socijalne politike i upravljanja (ESG) u svoje prakse.

Novi odbor ESG banke, koji je osnovan u lipnju, priopćio je 17. rujna da je formirao 17 radnih skupina koje će provesti nekoliko dugoročnih inicijativa i razviti ESG strategiju banke do 2023. godine, koja bi sada trebala biti odobrena od nadzornog odbora.

Odbor ESG-a, kojim predsjedava Aleksandar Vedjahin, prvi zamjenik predsjednika izvršnog odbora Sberbanke, ima za cilj osigurati da banka i njeni ekosistemi budu u skladu s načelima ESG-a.

Od ključne je važnosti da će odbor nadgledati ESG aktivnosti svojih zajmoprimaca, razviti okvir zelenog zajma i izraditi mapu puta za izdavanje zelenih obveznica.

- Usklađenost sa principima ESG-a presudna je za osnaživanje održivog rasta i efikasnog upravljanja rizikom. To objašnjava zašto se zamah za usvajanje ESG-a gradi među rukovoditeljima širom svijeta, rekao je Vedjahin u izjavi.

- Osnivanje ESG komiteta važan je korak za Sberbank. Odlučni smo da razvijemo efikasan sistem za upravljanje ekološkim, socijalnim i faktorima korporativnog upravljanja i da postanemo lider ESG-a u Rusiji i širom svijeta, dodao je.

Ovaj početni napredak dolazi kada su ESG pitanja sada na vrhu globalne agende korporativnog upravljanja.

"Banka i njene kompanije u ekosistemu rade proaktivno na uvođenju projekata zaštite okoliša, a neki od njih imaju za cilj smanjenje emisije ugljika u Rusiji", rekla je Nadya Wells, neovisna direktorica Sberbanke i predsjednica odbora za reviziju banke.

Wells je na prvom sastanku ranije u rujnu ruskog poglavlja Inicijative o upravljanju klimom (CGI) Svjetskog ekonomskog foruma izniojela ESG agendu banke, koja je u većinskom vlasništvu ruske vlade.

Tagovi: Sberbank, klimatska agenda, zeleni krediti, zelene obveznice, Aleksandar Vedjahin
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE