GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank isplaćuje rekordnu dividendu

Sberbank isplaćuje rekordnu dividendu
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 21:46
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Upravni odbor najvećeg ruskog zajmodavca, državnog Sberbanka (SBER.MM), preporučio je isplatu dividende od 25 rubalja (0,3260 dolara) po dionici i ukupnu isplatu od rekordnih 565 milijardi rubalja, rekao je novinarima u petak izvršni direktor German Gref.

Time je ostvaren rekord po udjelu isplaćene dobiti. Prethodnih godina banka je dijelila samo 40-56 posto svoje dobiti dioničarima, dok je preporuka od petka iznosila oko 200 posto od 270,5 milijardi rubalja neto dobiti banke u 2022.

Iako su sankcije smanjile dobit prošle godine, za 80 posto u usporedbi s 2021 godinom, Sberbank se ipak našla u poziciji da ostvari veliku isplatu zahvaljujući "trajnosti poslovanja", rekao je izvršni direktor Herman Gref u izjavi.

Gref, dugogodišnji gospodarski povjerenik predsjednika Vladimira Putina, dodao je: "Naše dividende nisu samo dodatni financijski prihod za svakog privatnog dioničara, kojih imamo 1,5 milijuna, nego i značajan doprinos proračunu cijele države."

Ruski proračunski deficit skočio je zbog povećanja potrošnje za obranu, kao i zbog učinka sankcija na prihode zemlje od nafte i plina.

Isplata državi "znatan je iznos novca koji će dodati dodatnih 1 posto očekivanih proračunskih prihoda ove godine", rekla je Sofya Donets, glavna ekonomistica Renaissance Capitala.

Tagovi: Sberbank, dividenda
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE