GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Stambeni i krediti poduzećima ubrzavaju rast, potrošački padaju

Savjet HNB-a: Stambeni i krediti poduzećima ubrzavaju rast, potrošački padaju
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2021 / 18:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je na sjednici razmatrao informaciju o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima, a iz središnje banke u priopćenju pritom izdvajaju kako na početku ove godine krediti poduzećima i stambeni krediti ubrzavaju rast, dok potrošačko kreditiranje nastavlja padati.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici razmatrao informaciju o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima, izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama u 2020. godini te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, navodi se u priopćenju.

Pritom iz središnje banke podsjećaju da je u posljednjem tromjesečju 2020. godine realni BDP porastao za 2,7 posto na tromjesečnoj razini, ali je i istodobno bio za 7 posto manji nego u istom razdoblju godinu ranije.

U siječnju 2021. godine nastavio se rast zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih, ali su ti pokazatelji nepovoljniji u odnosu na siječanj 2020. (zaposlenost je niža za 0,5 posto, a nezaposlenost viša za 18,1 posto).

Godišnji pad potrošačkih cijena smanjio se s 0,7 posto u prosincu 2020. godine na minus 0,3 posto u siječnju ove godine, što je u velikoj mjeri bio rezultat povećanja doprinosa cijena energije te industrijskih proizvoda, navode iz HNB-a.

Ističu i kako su zadržavanjem visokog stupnja ekspanzivnosti monetarne politike HNB-a, slobodna novčana sredstva banaka nastavila dosezati povijesno najviše razine.

"Godišnji se rast plasmana banaka u siječnju 2021. godine zadržao na razini od 3,9 posto, koliko je iznosio i u prethodnom mjesecu. Pritom su plasmani nefinancijskim poduzećima zabilježili ubrzavanje rasta s 5,6 posto u prosincu 2020. na 5,9 posto u siječnju 2021., a plasmani stanovništvu usporavanje s 2,1 posto na 1,8 posto, kao posljedica kontinuirano slabe potražnje za gotovinskim nenamjenskim kreditima koja je produbila godišnji pad tih kredita, dok su stambeni krediti ubrzali rast odražavajući i dalje učinak subvencioniranja", navodi se u priopćenju.

Iz HNB-a navode i kako je, prema mjesečnim podacima Ministarstva financija RH, "u posljednjem tromjesečju 2020. godine manjak salda središnje države bio zamjetno nepovoljniji nego u istom razdoblju 2019. godine".

Javni dug je na kraju studenog prošle godine dosegao 88,5 posto BDP-a, što je povećanje za 15,9 postotnih bodova u odnosu na kraj 2019. godine, zaključuje se u priopćenju središnje banke sa sjednice Savjeta.

Tagovi: Savjet HNB-a, stambeni krediti, krediti poduzećima, potrošački krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen Bank International s manjim prihodima u prvom kvartalu
PAD
Raiffeisen Bank International s manjim prihodima u prvom kvartalu
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u petak da joj je prihod pao u prvom tromjesečju, odražavajući oštar pad prihoda od kamata, ali prepolovljene rezervacije poduprle su dobit, signaliziravši oporavak od posljedica koronakrize.
OTP: Konsolidirana dobit uzletjela za gotovo četiri puta
UZLET
OTP: Konsolidirana dobit uzletjela za gotovo četiri puta
BUDIMPEŠTA - Unatoč privremenim mjerama zaključavanja koje su uvedene u mnogim zemljama, poslovanje OTP grupe bilo je neprekinuto u prvom tromjesečju.
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
NAGRADE
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
BANJA LUKA - Akcionari Sberbank a.d. Banja Luka odobrit će isplatu varijabilnih naknada (bonusa) za poslovnu 2020. godinu članovima Uprave Banke, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 7. maj 2021. godine.
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
BANKE I KRIPTOVALUTE
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
AMSTERDAM - Nizozemski bankarski div ING analizirao je rizike i prilike koje pruža rastući prostor decentraliziranih financija (DeFi).
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju
DOBRA GODINA
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju

MILANO - Talijanska banka banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE