GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Stambeni i krediti poduzećima ubrzavaju rast, potrošački padaju

Savjet HNB-a: Stambeni i krediti poduzećima ubrzavaju rast, potrošački padaju
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2021 / 18:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je na sjednici razmatrao informaciju o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima, a iz središnje banke u priopćenju pritom izdvajaju kako na početku ove godine krediti poduzećima i stambeni krediti ubrzavaju rast, dok potrošačko kreditiranje nastavlja padati.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici razmatrao informaciju o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima, izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama u 2020. godini te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, navodi se u priopćenju.

Pritom iz središnje banke podsjećaju da je u posljednjem tromjesečju 2020. godine realni BDP porastao za 2,7 posto na tromjesečnoj razini, ali je i istodobno bio za 7 posto manji nego u istom razdoblju godinu ranije.

U siječnju 2021. godine nastavio se rast zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih, ali su ti pokazatelji nepovoljniji u odnosu na siječanj 2020. (zaposlenost je niža za 0,5 posto, a nezaposlenost viša za 18,1 posto).

Godišnji pad potrošačkih cijena smanjio se s 0,7 posto u prosincu 2020. godine na minus 0,3 posto u siječnju ove godine, što je u velikoj mjeri bio rezultat povećanja doprinosa cijena energije te industrijskih proizvoda, navode iz HNB-a.

Ističu i kako su zadržavanjem visokog stupnja ekspanzivnosti monetarne politike HNB-a, slobodna novčana sredstva banaka nastavila dosezati povijesno najviše razine.

"Godišnji se rast plasmana banaka u siječnju 2021. godine zadržao na razini od 3,9 posto, koliko je iznosio i u prethodnom mjesecu. Pritom su plasmani nefinancijskim poduzećima zabilježili ubrzavanje rasta s 5,6 posto u prosincu 2020. na 5,9 posto u siječnju 2021., a plasmani stanovništvu usporavanje s 2,1 posto na 1,8 posto, kao posljedica kontinuirano slabe potražnje za gotovinskim nenamjenskim kreditima koja je produbila godišnji pad tih kredita, dok su stambeni krediti ubrzali rast odražavajući i dalje učinak subvencioniranja", navodi se u priopćenju.

Iz HNB-a navode i kako je, prema mjesečnim podacima Ministarstva financija RH, "u posljednjem tromjesečju 2020. godine manjak salda središnje države bio zamjetno nepovoljniji nego u istom razdoblju 2019. godine".

Javni dug je na kraju studenog prošle godine dosegao 88,5 posto BDP-a, što je povećanje za 15,9 postotnih bodova u odnosu na kraj 2019. godine, zaključuje se u priopćenju središnje banke sa sjednice Savjeta.

Tagovi: Savjet HNB-a, stambeni krediti, krediti poduzećima, potrošački krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE