GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruske banke: 2023. najbolja godina u povijesti

Ruske banke: 2023. najbolja godina u povijesti
UNATOČ SANKCIJAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2024 / 20:12
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Najbolja godina u povijesti za ruske banke, dobit je porasla unatoč zapadnim sankcijama na gospodarstvo, izvijestile su u utorak novine Vedomosti pozivajući se na podatke središnje banke.

Prema izvješću, kumulativna dobit bankarskog sektora u zemlji premašila je tri bilijuna rubalja (32,7 milijardi dolara) u 11 mjeseci 2023. Očekuje se da će banke do kraja godine ostvariti rekordnih 3,3 bilijuna rubalja.

Sva ključna područja bankarskog poslovanja brzo su rasla: kreditni portfelj zajmodavaca porastao je za više od 20% u razdoblju od siječnja do studenog, hipotekarni krediti za 30,3%, a potrošački zajmovi za 16%. Uz to, depoziti poduzeća porasli su za 15,3%, a depoziti stanovništva za 20,4%. Za usporedbu, u 2021., "referentnoj" godini za sektor, hipoteke i portfeljne tvrtke rasle su sporije: za 26,4% odnosno 14,8%, dok su depoziti stanovništva porasli za samo 5,7%.

Stručnjaci primjećuju da profiti banaka rastu usred općeg oporavka gospodarstva zemlje nakon oštrog pada pretrpljenog zbog zapadnih sankcija zbog Ukrajine prošle godine. Trendu su pridonijele i relativno niske kamatne stope u prvoj polovici godine (primjerice, 7,5% sredinom ljeta).

Unatoč nedavnom zaokretu regulatora prema strožoj monetarnoj politici, koja je početkom ovog mjeseca pogurala ključnu stopu na 16%, stručnjaci primjećuju da je neto kamatna marža bankarskog sektora ostala visoka na 4,8%. To je postignuto smanjenjem troškova financiranja u odnosu na 2022. godinu kada su banke iznenada podigle kamate na depozite na 20%.

Značajan doprinos dobiti dala je i valutna revalorizacija, pri čemu su devizna aktiva i obveze u bilancama banaka u rubljama povećane u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, većina stručnjaka upozorava da će rezultati sljedeće godine vjerojatno biti manje sjajni jer visoke kamatne stope opterećuju profite banaka.

Tagovi: rusija, banke, sberbank
PROČITAJ I OVO
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE