GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska središnja banka pronašla način kako zaobići američke sankcije

Ruska središnja banka pronašla način kako zaobići američke sankcije
KARTICE MIR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2022 / 08:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Ruska središnja banka u petak je obećala da će nastaviti s povećanjem broja država koje prihvaćaju njezine Mir bankovne kartice, nakon novih američkih sankcija usmjerenih na pojedince i entitete koje optužuje da pomažu Moskvi da izbjegne financijske sankcije.

SAD je u četvrtak sankcionirao Vladimira Komleva, izvršnog direktora Nacionalnog kartičnog sustava plaćanja (NSPK) u sklopu ruske središnje banke, pod čijim je upravljanjem Mir, navevši kao razlog za sankcije kako njima nastoji pozvati rusku vladu na odgovornost za invaziju i nastavak rata protiv Ukrajine.

Važnost Mir kartica za Ruse znatno je porasla ove godine, nakon što su američke tvrtke za sustave plaćanja Visa i Mastercard suspendirale svoje operacije u Rusiji, a njihove kartice koje su izdane u Rusiji više ne vrijede u inozemstvu.

Kuba, Južna Koreja, Turska, Vijetnam i nekolicina bivših sovjetskih republika prihvaćaju Mir, što je riječ koja na ruskom znači i mir i svijet. Još neke zemlje, poput Irana, namjeravaju početi prihvaćati te kartice.

Ruska središnja banka kaže da će Mir kartice, kao i ostale usluge koje pruža NSPK, nastaviti funkcioniati kao i dosad u Rusiji.

"Strani partneri sami su donijeli odluke oko otvaranja svoje infrastrukture za prihvat MIr kartica. Istodobno, namjeravamo nastaviti dijalog oko geografskog proširenja prihvaćenosti MIR kartica", navode iz ruske središnje banke.

Iz američkog ministarstva financija, pak, podsjećaju da je Rusija stvorila svoj vlastiti državni sustav kartičnog plaćanja u 2014. zbog straha od američkih i europskih sankija.

"Na svojoj poziciji, Komlev je promovirao mrežu Mir kartica u drugim zemljama, što u konačnici može pomoći Rusiji u zaobilaženju međunarodnih snakcija", ustvrdilo je ministarstvo financija.

U svom priopćenju to je ministarstvo dodalo i da "neameričke financijske institucije koje ulaze u nove ili proširene ugovore s NSPK-om riskiraju podržati ruske napore da izbjegnu američke sankcije kroz proširenu uporabu Mir nacionalnog sustava plaćanja izvan područja Ruske Federacije".

Analitičari ističu da to implicira kako je malo vjerojatno da postojeći, ograničeni sporazumi s NSPK-om, poput onih koji omogućavaju Rusima da plaćaju hotelske račune u inozemstvu, krše američke sankcije.

"Oni moraju imati neke indicije, bilo diplomatske ili obavještajne, da Rusija traži međnarodno povezivanje svog domaćeg sustava za plaćanje kako bi izbjegla sankcije. Ne mislim da administracija nešto posebno vodi brigu o ruskim turistima koji posjećuju Tursku i tamo plaćaju svoje hotelske račune", smatra Brian O'Toole, bivši službenik u američkom ministarstvu financija.

Tagovi: Ruska središnja banka, kartice Mir, Vladimir Komlev, američke sankcije, sankcije Rusiji
PROČITAJ I OVO
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
KONFERENCIJE
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
ZAGREB – U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i pod pokroviteljstvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“.
Njemačke banke uglavnom otporne na krizu
OTPORNOST
Njemačke banke uglavnom otporne na krizu
BERLIN - Njemačke banke i štedionice uglavnom su otporne na krizu, objavile su nadzorne institucije.
Kažnjene velike američke banke, evo zašto
KAZNA
Kažnjene velike američke banke, evo zašto
NEW YORK - Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America I Citigroup u utorak su pogođene kaznama od 1,8 milijardi dolara povezanih s istragama o tome kako tvrtke nisu pratile korištenje neovlaštenih poruka od strane zaposlenika aplikacije.
Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?
KREDITIRANJE
Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?
ANALIZA - Za razliku od stambenih kredita koje je puno teže dobiti i koji se otplaćuju duže vrijeme, keš kredite u banci možete dobiti uz ispunjavanje nekoliko jednostavnih uvjeta, a rok otplate je maksimalno tri godine.
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
USUSRET EURU
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
RIJEKA – Oko 35 milijardi kuna procjenjuje se da građani drže u kućnim zalihama, pa se bankarski sektor priprema na pojačani priljev kunskih viškova uoči uvođenja eura, a radi automatske konverzije u euro s 1. siječnja 2023.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE