GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini

Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2023 / 16:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, godišnja stopa rasta iznosila je 9,5% (+4,6 mlrd. eura). Na mjesečnoj razini evidentiran je prvi rast ukupnih depozita u 2023., a u odnosu na ožujak iznosio je 268,5 mil. eura ili 0,5%. Na osnovi transakcija, ukupni depoziti domaćih sektora zabilježili su rast u odnosu na ožujak za 0,3 mlrd. eura ili 0,5%. Pritom su na godišnjoj razini ukupni depoziti zabilježili ubrzanje rasta s 8,7% u ožujku na 9,0% u travnju (na osnovi transakcija).

Rast prekonoćnih depozita, čiji najznačajniji udio čine sredstva na transakcijskim računima, usporio je na godišnjoj razini s 10,7% u ožujku na 9,9% u travnju. Na mjesečnoj razini evidentiran je skroman rast od 0,1% ili 46,3 mil. eura, također prvo zabilježeno povećanje u 2023. S iznosom od 41,2 mlrd. eura, prekonoćni depoziti činili su 76,7% ukupnih depozita (-2,8 pb od kraja 2022.). U odnosu na ožujak prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća pali su za 1,8%, a na godišnjoj razini za 0,1%. Prema navodima iz HNB-a, poduzeća su nastavila prebacivati novčana sredstva s prekonoćnih na oročene depozite zbog rasta kamatnih stopa na oročene depozite. Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u travnju su iznosili 11,6 mlrd. eura. S druge strane, rast prekonoćnih depozita bilježi sektor stanovništva, odnosno u promatranoj kategoriji zabilježeno je povećanje od 0,8% u odnosu na ožujak. Istovremeno je rast na godišnjoj razini nastavio usporavati, s 17% u ožujku na 16,4% u travnju. Prekonoćni depoziti stanovništva iznosili su krajem travnja 27,3 mlrd. eura.

S druge strane, oročeni depoziti, nominalne vrijednosti od 12,5 mlrd. eura, porasli su u travnju za 1,8% ili 222,2 mil. eura u odnosu na ožujak. Rast u odnosu na prethodni mjesec ostvarila su nefinancijska poduzeća sa stopom rasta od 3,9% mjesečno (na osnovi stanja). Oročeni depoziti stanovništva smanjeni su za 1,4% na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini, rast oročenih depozita ubrzan je na 8,2% (u odnosu na 5,4% u ožujku). Istovremeno su oročeni depoziti poduzeća veći za čak 172% godišnje, a kućanstava manji za 11,4% u odnosu na travanj 2022. Oročeni depoziti u travnju su činili 23,3% ukupnih depozita kod poslovnih banaka. Najveći udio u oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (70,2%).

Posljednjih mjeseci primjetno je prelijevanje sredstava s prekonoćnih depozita nefinancijskih poduzeća i nebankovnih financijskih institucija na oročene depozite uslijed trenda rasta kamatnih stopa na oročene depozite. Stoga se i udio prekonoćnih depozita od kraja godine blago smanjuje, a oročenih povećava. S druge strane, još uvijek neznatan porast kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva rezultira povlačenjem sredstava, dok je u travnju zabilježen prvi ovogodišnji mjesečni rast prekonoćnih depozita promatrane kategorije.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, hrvatske banke, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
UPOZORENJE
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
BERLIN - Izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing je upozorio da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite
OTKRIĆA
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite

ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac u N1 Studiju uživo komentirao je novi Vladin paket mjera pomoći. Posjetimo, Vladinom odlukom snižene su cijene 30 artikala, a svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku kako bi bili što vidljiviji potrošačima. Ministar ističe da je ta mjera urodila plodom.

HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
KAMATE
HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka, najveća banka u domaćem vlasništvu, prva na tržištu objavljuje značajno podizanje kamatne stope na štednju.
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
OBEĆANJA
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
ZAGREB - Od danas su u trgovinama ograničene cijene 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda. Time je na snagu stupila jedna od mjera iz Vladina jesenskog paketa pomoći u inflaciji.
BIS: Kretanje kamatnih stopa bit će dulje vrijeme nepredvidivo
KAMATE
BIS: Kretanje kamatnih stopa bit će dulje vrijeme nepredvidivo
BASEČ - Ulagači bi se trebali pripremiti za produljeno razdoblje nepredvidivog kretanja kamatnih stopa i jačanja pritiska u financijskom sustavu, upozorila je Banka za međunarodne namire (BIS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE