GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini

Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2023 / 16:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, godišnja stopa rasta iznosila je 9,5% (+4,6 mlrd. eura). Na mjesečnoj razini evidentiran je prvi rast ukupnih depozita u 2023., a u odnosu na ožujak iznosio je 268,5 mil. eura ili 0,5%. Na osnovi transakcija, ukupni depoziti domaćih sektora zabilježili su rast u odnosu na ožujak za 0,3 mlrd. eura ili 0,5%. Pritom su na godišnjoj razini ukupni depoziti zabilježili ubrzanje rasta s 8,7% u ožujku na 9,0% u travnju (na osnovi transakcija).

Rast prekonoćnih depozita, čiji najznačajniji udio čine sredstva na transakcijskim računima, usporio je na godišnjoj razini s 10,7% u ožujku na 9,9% u travnju. Na mjesečnoj razini evidentiran je skroman rast od 0,1% ili 46,3 mil. eura, također prvo zabilježeno povećanje u 2023. S iznosom od 41,2 mlrd. eura, prekonoćni depoziti činili su 76,7% ukupnih depozita (-2,8 pb od kraja 2022.). U odnosu na ožujak prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća pali su za 1,8%, a na godišnjoj razini za 0,1%. Prema navodima iz HNB-a, poduzeća su nastavila prebacivati novčana sredstva s prekonoćnih na oročene depozite zbog rasta kamatnih stopa na oročene depozite. Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u travnju su iznosili 11,6 mlrd. eura. S druge strane, rast prekonoćnih depozita bilježi sektor stanovništva, odnosno u promatranoj kategoriji zabilježeno je povećanje od 0,8% u odnosu na ožujak. Istovremeno je rast na godišnjoj razini nastavio usporavati, s 17% u ožujku na 16,4% u travnju. Prekonoćni depoziti stanovništva iznosili su krajem travnja 27,3 mlrd. eura.

S druge strane, oročeni depoziti, nominalne vrijednosti od 12,5 mlrd. eura, porasli su u travnju za 1,8% ili 222,2 mil. eura u odnosu na ožujak. Rast u odnosu na prethodni mjesec ostvarila su nefinancijska poduzeća sa stopom rasta od 3,9% mjesečno (na osnovi stanja). Oročeni depoziti stanovništva smanjeni su za 1,4% na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini, rast oročenih depozita ubrzan je na 8,2% (u odnosu na 5,4% u ožujku). Istovremeno su oročeni depoziti poduzeća veći za čak 172% godišnje, a kućanstava manji za 11,4% u odnosu na travanj 2022. Oročeni depoziti u travnju su činili 23,3% ukupnih depozita kod poslovnih banaka. Najveći udio u oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (70,2%).

Posljednjih mjeseci primjetno je prelijevanje sredstava s prekonoćnih depozita nefinancijskih poduzeća i nebankovnih financijskih institucija na oročene depozite uslijed trenda rasta kamatnih stopa na oročene depozite. Stoga se i udio prekonoćnih depozita od kraja godine blago smanjuje, a oročenih povećava. S druge strane, još uvijek neznatan porast kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva rezultira povlačenjem sredstava, dok je u travnju zabilježen prvi ovogodišnji mjesečni rast prekonoćnih depozita promatrane kategorije.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, hrvatske banke, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE