GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast depozita u kolovozu

Rast depozita u kolovozu
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2023 / 20:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi transakcija, depoziti domaćih sektora zabilježili su rast u odnosu na srpanj za 1,3 mlrd. eura na krilima financijskih rezultata glavnog dijela turističke sezone (+1,5 mlrd. u srpnju na mjesečnoj razini).

Prema strukturi depozita, prekonoćni su porasli za oko 0,6 mlrd. eura, a oročeni za 0,7 mlrd. eura. Sezonski rast vidljiv je i kod nefinancijskih poduzeća i kod kućanstava. Naime, prekonoćni depoziti poduzeća porasli su za 0,3 mlrd. eura, a oročeni za 0,4 mlrd. eura, pri čemu je više od polovine ukupnog rasta generirano od strane poduzeća u djelatnostima pružanja smještaja (osobito hotela) te pripreme i usluživanja hrane. Kućanstva također bilježe rast, osobito prekonoćnih depozita, i to za 0,5 mlrd. eura, dok su oročeni depoziti porasli za 0,1 mlrd. eura.

Porast ukupnih domaćih depozita uslijed turističke sezone ubrzao je i rast na godišnjoj razini, pa je isti u odnosu na kolovoz 2022. iznosio 5,4% (u odnosu na 5,2% u srpnju). Pritom je ostvareno ubrzavanje rasta i kod sektora stanovništva (sa 7,2% na 7,5%) i kod nefinancijskih poduzeća (s 5,4% na 5,5%). Posljednjih nekoliko mjeseci rast je na godišnjoj razini usporavao kao posljedica učinka baznog razdoblja, odnosno utjecaja intenzivnog zaduživanja poduzeća tijekom prošle godine zbog rasta cijena na svjetskim tržištima i prošlogodišnjeg priljeva gotovine u banke uslijed uvođenja eura.

Na osnovi stanja, krajem kolovoza 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 57,4 mlrd. eura. U odnosu na isto razdoblje 2022., godišnja stopa rasta iznosila je 5,7% (+3,1 mlrd. eura). Na mjesečnoj razini, ukupni depoziti su, na osnovi stanja, porasli za 2,5% ili 1,4 mlrd. eura.

Prekonoćni depoziti iznosili su u kolovozu 43,9 mlrd. eura ili 76,4% ukupnih depozita (+1,6% godišnje i u odnosu na srpanj). Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u kolovozu su iznosili 12,9 mlrd. eura, a kućanstava 28,9 mlrd. eura. S druge strane, oročeni depoziti iznosili su 13,6 mlrd. eura ili 23,6% ukupnih depozita (+21,8% godišnje i +5,4% mjesečno). Od toga se na oročene depozite nefinancijskih poduzeća odnosilo 3,7 mlrd. eura, a na oročene depozite stanovništva 8,8 mlrd. eura. Zamjetan rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća na godišnjoj razini (+245,5%) odraz je i prisutnog povećanja kamatnih stopa na depozite poduzeća, intenzivnijeg u odnosu na sektor stanovništva.

Naime, kod poduzeća, kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite iznosila je u kolovozu gotovo 3%, odnosno 290 baznih bodova više nego u kolovozu 2022. U istom je razdoblju kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite stanovništva iznosila 1,56% ili 142 baznih bodova više nego u istom razdoblju prethodne godine, pri čemu je u kolovozu na mjesečnoj razini zabilježen rast za 38 baznih bodova (+24bb kod nefinancijskih poduzeća). Iako se podizanje referentnih kamatnih stopa postepeno prelijeva i na kamatne stope na depozite domaćih banaka, značajan višak likvidnosti dosad je usporavao intenzivniji prijenos tržišnih kamatnih stopa na kamatne stope koje banke nude za depozite.

Tagovi: DEPOZITI, ŠTEDNJA, OROČENI DEPOZITI
PROČITAJ I OVO
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
TRANSFERI
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
NEW YORK - Citigroup je imenovao veterana JP Morgana Visa Raghavana na čelo svog novog bankarskog odjela. Div s Wall Streeta kreće u ogromno restrukturiranje.
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
UZLET
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
ZAGREB - Grupa Zagrebačke banke ostvarila je 509 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE