GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen pod američkim pritiskom: Otkažite deal s Deripaskom

Raiffeisen pod američkim pritiskom: Otkažite deal s Deripaskom
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2024 / 12:01
Autor: SEEbiz
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI), najznačajnija zapadna banka koja još uvijek posluje u Rusiji, blizu je odustajanja od kontroverznog ugovora o zamjeni dionica u iznosu od 1,5 milijardi eura sa sankcioniranim ruskim oligarhom Olegom Deripaskom zbog snažnog pritiska SAD-a, navodi se u izvješću Reutersa.

Planirani dogovor, za koji se banka nadala da će ga dovršiti ovaj mjesec, omogućio bi RBI-u da vrati oko 1,5 milijardi eura zarade svoje podružnice zarobljene u Rusiji, ali bi također mogao omogućiti Deripaski da unovči ono što je navodno njegovih zamrznutih 28 posto udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag.

Očekivalo se da će ruske vlasti odobriti transakciju zamjene. Na svojoj prezentaciji rezultata za 2003. u veljači, RBI je rekao da bi transakcija trebala biti zaključena na kraju prvog tromjesečja i da će dodati 125 baznih poena svom CET omjeru snage kapitala.

Ali ovaj će dogovor sada vjerojatno biti odbačen, što će izbaciti iz tračnica jedan od najvećih zapadnih poslova u Rusiji od početka rata u Ukrajini, kaže Reuters.

Ako RBI ipak nastavi s dogovorom, Washington bi mogao nametnuti kazne banci, rekla je novinska agencija. Austrijski regulatori također postaju hladni, piše.

"Razumije se da RBI neće nastaviti s bilo kakvim dogovorom koji bi bio u suprotnosti sa sankcijama ili izložiti RBI riziku od sankcija", rekao je glasnogovornik za Reuters.

Deripaska negira bilo kakvu povezanost s tvrtkom koja drži dionice Strabaga i kritizirao je zapadne sankcije protiv njega.

Sav ovaj pritisak već je osujetio odvojene planove banke da proda obveznice "dodatnog reda 1" (AT1) u iznosu od 650 milijuna eura, oblik duga osmišljen za apsorbiranje gubitaka u vrijeme financijskih poteškoća, koji je privukao više od 1,6 milijardi eura interesa ulagača, prema izvješću u Financial Timesu.

Predložena ponuda obveznica, s prinosom od 8,5% i dospijećem u prosincu 2029., bila je namijenjena za otplatu postojeće obveznice AT1.

Odluka o povlačenju izdavanja obveznica uslijedila je malo prije finaliziranja cijene, nakon onoga što je interni bankovni dopis nazvao "nepovoljnom reakcijom tržišta na najnovije naslove", izvijestio je Reuters.

Dionice RBI-a, četvrte najveće prekogranične banke u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) po imovini, pale su 8,7% nakon vijesti 20. ožujka. Vijest o ugovoru sa Strabagom u prosincu izazvala je rast dionica banke, što je potonuo zbog kontroverzi svojih ruskih veza.

RBI ostaje najveća europska banka koja još uvijek posluje u Rusiji. Njegov glavni konkurent Société Générale povukao se nakon početka rata u Ukrajini, prodavši svoju lokalnu rusku banku natrag oligarhu Vladimiru Potanjinu.

Zahvaljujući kontinuiranoj prisutnosti u Rusiji, ukrajinska vlada označila je RBI kao "međunarodnog sponzora rata", koji vrši pritisak na zapadne tvrtke da odbiju poslovati s bankom. Austrijska vlada pokušava postići uklanjanje RBI-a s ovog popisa i čak je navodno povremeno prijetila da će blokirati nove sankcije EU protiv Rusije ako se to ne učini.

Kako je izvijestio bne IntelliNews, SAD je vršio pritisak na RBI da ograniči svoje poslovanje u Rusiji, ali austrijska banka, koja se obogatila kao rani ulagač u Rusiju, nije bila voljna otići, s obzirom na veliki udar na njezinu dobit ove godine kojeg bio takav potez uzrokovao.

RBI također tvrdi da obrađuje milijarde eura međunarodnih plaćanja za zapadne tvrtke koje još uvijek nedozvoljeno posluju u Rusiji.

Rusija je ostvarila 38% neto dobiti RBI-a 2023., ali nije mogla pristupiti dobiti koju je tamo ostvarila zbog ograničenja ruske središnje banke.

RBI je smanjio svoje kreditiranje u Rusiji, koje je palo za 56% u proteklih šest kvartala na 6 milijardi eura u 2023., pri čemu se rizikom ponderirana imovina smanjila za 2,3 milijarde eura na godišnjoj razini na 14 milijardi eura.

Tagovi: Raiffeisen, Deripaska, Strabag, Rusija, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE