GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen Bank International: Prodaja banke u Bugarskoj pogurala rezultate

Raiffeisen Bank International: Prodaja banke u Bugarskoj pogurala rezultate
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2022 / 08:44
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - Raiffeisen Bank International ostvarila je konsolidiranu dobit od 1,712 milijuna eura, uključujući dobit od prodaje Raiffeisenbank u Bugarskoj, objavila je banka povodom objave polugodišnjeg financijskog izvješća.

Ključni pokazatelji uspješnosti

• Neto prihod od kamata porastao je za 23% na tromjesečnoj razini zbog viših stopa u srednjoj i jugoistočnoj Europi kao i zbog povećanja vrijednosti eura u odnosu na rusku rublju.
• Rast neto prihoda nakon naknada i provizija za 29% na tromjesečnoj razini, uglavnom zahvaljujući povećanoj aktivnosti klijenata i deviznom poslovanju u Rusiji
• Omjer rezervacija značajno je porastao na 0,86% od početka godine do datuma izvješća, uglavnom zbog akumulacije preklapanja i padova na makro razini.
• Krediti su od početka godine do datuma izvješća porasli za 7%, a podržali su ih tržišta Srednje i Jugoistočne Europe, u fokusu
• Konsolidirana dobit od 1.712 milijuna eura od početka godine do datuma izvještavanja, uključujući neto dobit od 453 milijuna eura od prodaje banke u Bugarskoj
• Omjer CET1 iznosi 13,4% (prijelazno, uključujući rezultat od početka godine do datuma izvještavanja), uključujući 75 baznih bodova od prodaje banke u Bugarskoj, a unatoč inflaciji aktive ponderirane rizikom i većem riziku troškova u istočnoj Europi
• Izgled je ažuriran

- RBI je vrlo profitabilna banka s proaktivnom politikom rizika. To se odrazilo na naše vrlo dobre polugodišnje rezultate i nedavnu ponovnu potvrdu našeg rejtinga od strane Standard & Poor's. Ovo još jednom potvrđuje stabilnost naše banke i otpornost našeg poslovnog modela. Profitabilnost našeg poslovanja u Austriji, kao iu regijama srednje i jugoistočne Europe je izvrsna. Čak i ako isključimo dobitak od prodaje naše bugarske banke kćeri, možemo biti vrlo zadovoljni našim rezultatima," rekao je Johann Strobl, direktor RBI-ja.

- Mjesecima smo vrlo fokusirano i strukturirano radili na strateškim opcijama za naše poslovanje u Rusiji. Ovaj proces uzima u obzir jedinstvene tržišne uvjete u Rusiji koji se brzo mijenjaju. Zbog složene situacije i stalnih promjena okvirnih uvjeta, proces će se nastaviti još neko vrijeme. Od prvog tromjesečja Raiffeisenbanka u Rusiji smanjila je svoj obujam kreditiranja, mjereno u lokalnoj valuti, za više od petine i ojačala svoju kapitalnu bazu, dodao je g. Strobl.

Izgled/Smjernice za 2022

Sljedeće smjernice ne pretpostavljaju nikakve promjene u postojećim područjima. Sve opcije u vezi s Rusijom i Bjelorusijom ostaju otvorene.
Očekuje se da će 2022. godine neto prihod od kamata dosegnuti između 4,3 i 4,7 milijardi eura, a neto prihod od provizija i naknada najmanje 2,7 milijardi eura.
Isključujući Rusiju i Bjelorusiju, očekuje se da će se neto prihod od kamata i neto prihod od naknada i provizija poboljšati za oko 20 posto odnosno 10 posto u 2022. godini.
U drugoj polovici 2022. očekujemo stabilne količine kredita, s odabranim rastom i dalje iz srednje i jugoistočne Europe.
Očekujemo da će OPEX biti između 3,3 i 3,5 milijardi eura, uključujući troškove spajanja i akvizicije, što bi dovelo do očekivanog omjera troškova i prihoda od oko 45 posto.
Očekuje se da će omjer rezervacija za 2022. biti do 100 baznih bodova.
Očekuje se da će konsolidirani povrat na kapital iznositi najmanje 15 posto u 2022. U 2022. očekujemo da će omjer CET1 ostati iznad našeg cilja od 13 posto. Srednjoročni ciljevi povrata na kapital i omjera isplate obustavljeni su zbog neprestane neizvjesnosti u istočnoj Europi.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
REKORDI
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
BUDIMPEŠTA - OTP grupa zaključila je prvo polugodište 2022. godine s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 251 milijarde forinti (162 milijarde forinti u drugom kvartalu).
Rast kredita ubrzao u lipnju
KREDITIRANJE
Rast kredita ubrzao u lipnju

ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,8 mlrd. kuna ili 0,7% u odnosu na kraju svibnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 259,2 mlrd. kuna.

Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
UPLATA
Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
PRAG - Jedna europska banka pristala je obraditi plaćanje za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, rekli su Reutersu slovačka rafinerija Slovnaft i još jedan izvor upoznat s tim pitanjem.
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
NAKNADE
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
BEOGRAD - Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE