GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Elektronička plaćanja u središtu su transformacije sektora

PwC: Elektronička plaćanja u središtu su transformacije sektora
FOKUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 17:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sektor financijskih usluga usred je značajne transformacije, ubrzane pandemijom COVID-19. S obzirom na ključnu ulogu koju digitalizacije ima u financijskom životu sve većeg dijela svjetske populacije, elektronička plaćanja su u epicentru ove transformacije.

Plaćanja sve više postaju bezgotovinska, a uloga sektora u poticanju inkluzije postala je važan prioritet. Kako digitalni novac privlači sve veći interes, sektor financijskih usluga mora prepoznati da se cjelokupna infrastruktura plaćanja preoblikuje, a pojavljuju se novi poslovni modeli.

PwC-ovo istraživanje otkriva kako su i prije pandemije COVID-19 bezgotovinska plaćanja poput slanja poruke za plaćanje autobusne karte u Turskoj ili korištenja QR koda za kupnju namirnica u Kini dokaz stalnog pomaka prema digitalnoj ekonomiji - pomak koji bi u konačnici mogao dovesti do globalnog bezgotovinskog društva, s predviđanjem povećanja globalnog obujma bezgotovinskog plaćanja za više od 80 % od 2020. do 2025. godine, s oko 1 bilijuna transakcija na gotovo 1,9 bilijuna, a koje će se gotovo utrostručiti do 2030. godine.

Prema PwC-ovim rezultatima, regija Azija-Pacifik najbrže će rasti, a obujam bezgotovinskih transakcija porast će od 2020. do 2025. za 109 %, nakon čega slijede Afrika (78 % sa 64 %) i Europa (64 % s 39 %), a zatim Latinska Amerika (52 % sa 48 %), dok će najsporiji rast imati SAD i Kanada (43 % sa 35 %).

Kurtis Babczenko, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru bankarstva i tržišta kapitala te voditelj transformacije povezane s financijama SAD-a komentira: „Bezgotovinski svijet na vidiku je. Pandemija COVID-19 pojačala je rastući prijelaz na digitalno plaćanje i vjerojatno je potaknula trogodišnje do petogodišnje ubrzanje njegove upotrebe. Ubrzanje prema digitalnim plaćanjima stvorit će nove mogućnosti čitavom ekosustavu platnog prometa, uključujući bankama. No, ono će otkriti i slabosti onih koji se nisu spremni prilagoditi."

PwC-ovi rezultati otkrivaju ključne teme koje utječu na sektor platnog prometa i ističu važnost načina na koji sektor reagira na ove trendove. Vjerujemo da rukovoditeljski timovi poduzeća za financijske usluge moraju razumjeti svaki od ovih trendova kako bi pravilno planirali svoju budućnost:

1. Uključenost i povjerenje
U zemljama u razvoju financijsko uključivanje i dalje će biti pokretano mobilnim uređajima i pristupom pristupačnim i prikladnim mehanizmima plaćanja. Do 2025. godine prodor pametnih telefona vjerojatno će doseći 80 % na globalnoj razini, uglavnom kroz uvođenje na nova tržišta kao što su Indonezija, Pakistan i Meksiko.

2. Digitalne valute
Predviđa se da će CBDC (Central Bank Digital Currencies - digitalne valute središnjih banaka) u sljedećih 20 godina izazvati najveće promjene.

3. Digitalni novčanici
Gledajući u budućnost, 86 % ispitanika iz naše ankete slaže se ili se jako slaže s predviđanjem da će tradicionalni pružatelji usluga platnog prometa surađivati s fintech i tehnološkim tvrtkama kao glavnim izvorom inovacija.

4. Bitka za platne platforme
Anketirani iskusni stručnjaci za platni promet očekuju važne regionalne novitete u infrastrukturi platnog prometa u kojoj se kartične i druge transakcije izvode putem zajedničkih platformi povezanih s računima. Ključne inicijative u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Europi svjedoče o ovim novostima.

5. Prekogranično plaćanje
U našem istraživanju, 42 % ispitanika reklo je da snažno osjeća da će u sljedećih pet godina doći do ubrzanja prekograničnih, deviznih instant plaćanja i B2B plaćanja.

6. Financijski zločin
U našem istraživanju, rizici sigurnosti, usklađenosti i privatnosti podataka te s njima povezani problemi bili su glavna briga banaka, fintech tvrtki i upravitelja imovinom u provedbi potpuno integrirane tehnološke strategije.

„Osim ovog pomaka u bezgotovinsko društvo, moramo obratiti pozornost i na dublju promjenu. Ne samo da se potrošači opraštaju od tradicionalnih načina plaćanja roba i usluga, uključujući skromni papirnati ček i analogne račune, već se preoblikuje cjelokupna infrastruktura plaćanja.

To preoblikovanje uključuje dva paralelna trenda: evoluciju vidljivog i adminstrativnog dijela platnog sustava (trenutna plaćanja; plaćanja računa i zahtjevi za plaćanjem; plastične kartice i digitalni novčanici) i revoluciju koja uključuje velike strukturne promjene u vrstama načina plaćanja i ekosustavu (pojava tzv. ponuda „kupi sada, plati kasnije"; kriptovalute), a u tijeku je rad na digitalnim valutama središnje banke," dodaje Kurtis Babczenko, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru bankarstva i tržišta kapitala te voditelj transformacije povezane s financijama SAD-a.

Tagovi: PwC, elektronička plaćanja, bezgotovinska plaćanja, digitalni novčanici, prekogranična plaćanja, elektronsko bankarstvo
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE