GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prepolovljena dobit slovenskih banaka

Prepolovljena dobit slovenskih banaka
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2020 / 07:24
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji u prva su tri mjeseca ostvarile su 69,6 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je više nego upola manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (149,5 milijuna eura).

Pad dobiti posljedica je manje povoljnih kretanja kako na strani nastajanja bruto prihoda banaka (manji prihodi), tako i na strani potrošnje (veći troškovi).

Prosječna kvaliteta kreditnog portfelja u martu nije pokazala utjecaj obustave poslovanja u većem dijelu ekonomije zbog pandemije, navodi Banka Slovenije, koju vodi Boštjan Vasle.

Međutim, u prva tri mjeseca ove godine banke su već stvorile 12,5 milijuna eura novih umanjenja i rezerviranja - koja su u jednakom razdoblju prošle godine mogle otpustiti i tako ostvariti zaradu.

- Podaci već odražavaju prve, najranije učinke pandemije koronavirusa i pridruženi ekonomski šok. Oštar pad ekonomske aktivnosti i pogoršanje situacije u zemlji i inostranstvu zbog koronavirusa postepeno će imati sve veći utjecaj na bankarski sistem, što će se odraziti na porast različitih rizika i pogoršanje pokazatelja uspješnosti banaka, priopćeno je iz Banke Slovenije.

Centralna banka dodaje da su banke ušle u trenutnu krizu s visokom adekvatnošću kapitala, likvidnošću i dobrim preostalim pokazateljima bankarskog poslovanja, a njihova stabilnost također je ojačana mjerama ECB-a i BS-a, "međutim, možemo očekivati da će se pooštreni uvjeti u domaćem i međunarodnom ekonomskom okruženju sve više odražavati na poslovanje banaka".

Tagovi: slovenske banke, poslovni rezultati, koronavirus u Sloveniji, Banka Slovenije, Boštjan Vasle
PROČITAJ I OVO
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
NAGRADE
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
ZAGREB – U sklopu dodjele priznanja najuspješnijim bankama partnerima za 2019. godinu, u okviru programa TFP (Trade Facilitation Programme), EBRD je Erste banci treću godinu zaredom dodijelio nagradu za najaktivniju banku partnera u financiranju međunarodne trgovine u Hrvatskoj.
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
POTONUĆE
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
LONDON - Dobit najveće britanske banke HSBC prije poreza iznosila je u prvoj polovini godine 4,3 milijarde dolara, u usporedbi s 12,4 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine, objavili su u ponedjeljak britanski mediji.
Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine
DIVIDENDA
Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine
BANJA LUKA - Agencija za bankarstvo Republike Srpske zabranila je isplatu dobiti banaka iz 2019. godine, navodi se u odgovoru koji je Agencija dala na upit banaka u vezi sa privremenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem Covid-19.
Crnogorske banke za šest mjeseci ostvarile 16 miliona eura dobiti
U PLUSU
Crnogorske banke za šest mjeseci ostvarile 16 miliona eura dobiti
PODGORICA - Crnogorske banke su za šest mjeseci tekuće godine ostvarile 16 miliona eura dobiti. U plusu je 12 banaka, dok je samo Adriatic banka u minusu 848.000 eura. Najveći profit ostvarila je Podgorička banka (članica OTP Group) – 3,08 miliona eura.
Ko ne želi moratorijum, može banci da se javi do 10. avgusta
KREDITI
Ko ne želi moratorijum, može banci da se javi do 10. avgusta
BEOGRAD - Građani koji žele da nastave sa plaćanjem rata kredita od danas do 10. avgusta mogu da se jave matičnim bankama i odbiju moratorijum, odnosno pauzu u otplati obaveza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE