GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pomama za gotovinskim kreditima u 2023.

Pomama za gotovinskim kreditima u 2023.
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 08:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju 2023., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine tako je zabilježen rast za 5,9% ili 2,4 mlrd. eura, što je usporavanje za 0,8 postotnih bodova u odnosu na godišnju promjenu u studenom. Na mjesečnoj razini ukupni krediti ostali su gotovo nepromijenjeni.

Promatrano po institucionalnim sektorima, krediti općoj državi (udjel od gotovo 15% u ukupnim kreditima) na mjesečnoj su razini pali za 1,9% ili 121,2 mil. eura. Na godišnjoj razini povećanje je iznosilo 4,7% ili 314,6 mil. eura. Glavnina kredita opće države odnosi na kredite središnjoj državi (84,9%), koji su na kraju prosinca iznosili 5,4 mlrd. eura (-2,9% mjesečno i -5,6% godišnje). Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosila na dugoročne kredite (s dospijećem višim od 5 godina).

Krediti kućanstvima iznosili su 21,8 mlrd. eura ili više od 50% ukupnih kredita. Na godišnjoj razini ostvaren je rast za 9,4% ili 1,9 mlrd. eura, dok je na mjesečnoj razini ostvareno povećanje za 0,4% ili 88,6 mil. eura. Promatrano prema strukturi kredita, na stambene kredite odnosilo se 10,9 mlrd. eura (ili 50% ukupnih kredita plasiranih sektoru kućanstava). Dok je na godišnjoj razini rast iznosio 9,8%, u odnosu na studeni promatrani krediti porasli su za 0,7% ili 78,7 mil. eura. Prema dostupnim podacima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, potražnja za stambenim kreditima je u drugoj polovini godine oslabila, što je posljedica i završetka posljednjeg kruga državnog subvencioniranja.

Druga najveća sastavnica kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski krediti, iznosila je u prosincu 36,7% ukupnih kredita plasiranih kućanstvima. U odnosu na prosinac 2022. godine zabilježen je rast za 10,9% ili 0,8 mlrd. eura. Najveći je to godišnji rast od kraja 2019., a ubrzanje je bilježeno od početka godine. Na godišnjoj razini, već u studenom je rast gotovinskih nenamjenskih kredita premašio rast stambenih kredita, prvi put od ožujka 2020. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno rastuće potrebe za financijskim pozajmicama te, s druge strane, snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je jačanje potražnje za promatranim kreditima. U odnosu na studeni, gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 0,5% ili 40,0 mil. eura.

Krediti nefinancijskim društvima, s iznosom od 14,6 mlrd. eura, činili su na kraju prosinca 34% ukupnih kredita, a porasli su na osnovi stanja za 6,1% (+0,8 mlrd. eura) u odnosu na prosinac 2022. i za 0,3% (+39,8 mil. eura) u odnosu na studeni 2023. Usporavanje na godišnjoj razini je evidentirano gotovo tijekom cijele godine (izuzev studenog) kao posljedica učinka baznog razdoblja. Iako su ubrzali krediti za obrtna sredstva (s 2,9% na 4,3%) i krediti za investicije (s 6,2% na 6,5%), usporavanje je zabilježeno kod ostalih kredita (s 10,0% na 7,4%). Ostali krediti nefinancijskim društvima odnose se uglavnom na prekoračenja po transakcijskim računima, kredite za financiranje izvoza, faktoring i sindicirane kredite. Kao ograničavajući čimbenik kreditiranja u narednim mjesecima može se istaknuti restriktivna monetarna politika, što je vidljivo u prelijevanju viših referentnih kamatnih stopa na domaće tržište kroz rast troškova i pooštravanje uvjeta financiranja. Prema posljednjim rezultatima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, standardi odobravanja kredita postepeno su se zaoštravali tijekom cijele 2023. kao posljedica niže razine tolerancije rizika banaka, troškova izvora sredstava i bilančnih ograničenja, pogoršanja izgleda industrije ili pojedinog poduzeća te očekivanja o pogoršanju gospodarskih kretanja općenito.

Promatrano prema kretanju plasmana kućanstvima i nefinancijskim društvima, može se zaključiti da je kreditna aktivnost još uvijek solidna unatoč višim kamatnim stopama u odnosu na razdoblje prije zaoštravanja monetarne politike. Ipak, više kamatne stopa odrazile su se na ublažavanje potražnje za pojedinim kreditima u drugoj polovini godine na što sugerira Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka. Kod poduzeća je potražnja skromnija i uslijed manjih potreba za financiranjem investicija, vjerojatno kao posljedica i ekonomske neizvjesnosti. U obzir treba uzeti i porast zaduženosti poduzeća tijekom 2022.

Tagovi: krediti, kreditiranje, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE