GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pomama za gotovinskim kreditima u 2023.

Pomama za gotovinskim kreditima u 2023.
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 08:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju 2023., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine tako je zabilježen rast za 5,9% ili 2,4 mlrd. eura, što je usporavanje za 0,8 postotnih bodova u odnosu na godišnju promjenu u studenom. Na mjesečnoj razini ukupni krediti ostali su gotovo nepromijenjeni.

Promatrano po institucionalnim sektorima, krediti općoj državi (udjel od gotovo 15% u ukupnim kreditima) na mjesečnoj su razini pali za 1,9% ili 121,2 mil. eura. Na godišnjoj razini povećanje je iznosilo 4,7% ili 314,6 mil. eura. Glavnina kredita opće države odnosi na kredite središnjoj državi (84,9%), koji su na kraju prosinca iznosili 5,4 mlrd. eura (-2,9% mjesečno i -5,6% godišnje). Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosila na dugoročne kredite (s dospijećem višim od 5 godina).

Krediti kućanstvima iznosili su 21,8 mlrd. eura ili više od 50% ukupnih kredita. Na godišnjoj razini ostvaren je rast za 9,4% ili 1,9 mlrd. eura, dok je na mjesečnoj razini ostvareno povećanje za 0,4% ili 88,6 mil. eura. Promatrano prema strukturi kredita, na stambene kredite odnosilo se 10,9 mlrd. eura (ili 50% ukupnih kredita plasiranih sektoru kućanstava). Dok je na godišnjoj razini rast iznosio 9,8%, u odnosu na studeni promatrani krediti porasli su za 0,7% ili 78,7 mil. eura. Prema dostupnim podacima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, potražnja za stambenim kreditima je u drugoj polovini godine oslabila, što je posljedica i završetka posljednjeg kruga državnog subvencioniranja.

Druga najveća sastavnica kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski krediti, iznosila je u prosincu 36,7% ukupnih kredita plasiranih kućanstvima. U odnosu na prosinac 2022. godine zabilježen je rast za 10,9% ili 0,8 mlrd. eura. Najveći je to godišnji rast od kraja 2019., a ubrzanje je bilježeno od početka godine. Na godišnjoj razini, već u studenom je rast gotovinskih nenamjenskih kredita premašio rast stambenih kredita, prvi put od ožujka 2020. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno rastuće potrebe za financijskim pozajmicama te, s druge strane, snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je jačanje potražnje za promatranim kreditima. U odnosu na studeni, gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 0,5% ili 40,0 mil. eura.

Krediti nefinancijskim društvima, s iznosom od 14,6 mlrd. eura, činili su na kraju prosinca 34% ukupnih kredita, a porasli su na osnovi stanja za 6,1% (+0,8 mlrd. eura) u odnosu na prosinac 2022. i za 0,3% (+39,8 mil. eura) u odnosu na studeni 2023. Usporavanje na godišnjoj razini je evidentirano gotovo tijekom cijele godine (izuzev studenog) kao posljedica učinka baznog razdoblja. Iako su ubrzali krediti za obrtna sredstva (s 2,9% na 4,3%) i krediti za investicije (s 6,2% na 6,5%), usporavanje je zabilježeno kod ostalih kredita (s 10,0% na 7,4%). Ostali krediti nefinancijskim društvima odnose se uglavnom na prekoračenja po transakcijskim računima, kredite za financiranje izvoza, faktoring i sindicirane kredite. Kao ograničavajući čimbenik kreditiranja u narednim mjesecima može se istaknuti restriktivna monetarna politika, što je vidljivo u prelijevanju viših referentnih kamatnih stopa na domaće tržište kroz rast troškova i pooštravanje uvjeta financiranja. Prema posljednjim rezultatima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, standardi odobravanja kredita postepeno su se zaoštravali tijekom cijele 2023. kao posljedica niže razine tolerancije rizika banaka, troškova izvora sredstava i bilančnih ograničenja, pogoršanja izgleda industrije ili pojedinog poduzeća te očekivanja o pogoršanju gospodarskih kretanja općenito.

Promatrano prema kretanju plasmana kućanstvima i nefinancijskim društvima, može se zaključiti da je kreditna aktivnost još uvijek solidna unatoč višim kamatnim stopama u odnosu na razdoblje prije zaoštravanja monetarne politike. Ipak, više kamatne stopa odrazile su se na ublažavanje potražnje za pojedinim kreditima u drugoj polovini godine na što sugerira Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka. Kod poduzeća je potražnja skromnija i uslijed manjih potreba za financiranjem investicija, vjerojatno kao posljedica i ekonomske neizvjesnosti. U obzir treba uzeti i porast zaduženosti poduzeća tijekom 2022.

Tagovi: krediti, kreditiranje, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
TRANSFERI
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
NEW YORK - Citigroup je imenovao veterana JP Morgana Visa Raghavana na čelo svog novog bankarskog odjela. Div s Wall Streeta kreće u ogromno restrukturiranje.
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
UZLET
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
ZAGREB - Grupa Zagrebačke banke ostvarila je 509 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja u 2023. godini.
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
EPILOG
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
BEOGRAD - Višak stečajne mase Agrobanke u Srbiji od 1,64 milijarde dinara podeliće akcionari, među kojima je najveći država, koja poseduje nešto više od 20 odsto akcija, jer je, posle 12 godina zaključen stečaj, preneo je Biznis.rs.
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
KATASTROFA
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
FRANKFURT - Gubici koje je pretrpjela Njemačka središnja banka skočili su u desetke milijardi 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije kako bi postigla pokriće.
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
NAJAVE
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
PODGORICA  - Europska investicijska banka (EIB) uskoro će otvoriti ured u Podgorici, priopćeno je iz EIB-a, uz ocjenu da je to izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE