GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM

OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 12:25
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Nakon više od godinu i pol dana mađarska bankarska grupa OTP dobila je suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za preuzimanje Nove KBM, priopćeno je iz OTP-a. Ugovor o kupnji druge najveće slovenske banke potpisan je krajem svibnja 2021., a OTP je u međuvremenu već dobio suglasnost u okviru zajedničkog nadzora banaka u eurozoni.

Nova KBM, koja je dosad bila u 80-postotnom vlasništvu američkog fonda Apollo i 20-postotnom vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) preko luksemburške tvrtke Biser Bidco, dobit će novog vlasnika. Kupoprodajna cijena ni ovoga puta nije objavljena, no prema pisanju medija iznosila je oko milijardu eura.

Kako navode iz OTP-a, završetak transakcije očekuje se u idućih nekoliko dana, a odmah nakon toga započet će proces spajanja SKB-a, koji je OTP kupio 2019., i Nove KBM-a u okviru OTP grupe, koja, prema preuzimatelj, stvorit će najveću banku u Sloveniji po kreditima i novčanim depozitima.

Iz OTP-a kažu da uz stabilno i profitabilno poslovanje žele "aktivno pridonijeti razvoju slovenskog gospodarstva". Najavljuju ponudu najsuvremenijih, brzih i dostupnih financijskih usluga, kako unutar poslovne mreže tako i putem naprednih digitalnih kanala.

Kako navode, posebna pozornost posvetit će se razvoju brzih kreditnih proizvoda s realnim uvjetima za male i srednje tvrtke. Također, namjeravaju podržati velike domaće tvrtke u izlasku na inozemna tržišta i širenju u inozemstvu kroz obostrano korisna partnerstva.

OTP grupa u Sloveniji nije aktivna samo u bankarskom sektoru. Preko tvrtke Mendota Invest otkupila je projekt komercijalnog dijela uređenja područja središnjeg ljubljanskog kolodvora. Iz OTP-a kažu da su planovi za izgradnju tog nekretninskog projekta, koji je zadržao ime Emonika, već dostavljeni Ministarstvu prirodnih resursa i prostora na suglasnost. Kako je prije nekog vremena otkrio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, već su platili gotovo 25 milijuna eura komunalnih doprinosa.

Na jednoj od najvećih urbanih crnih točaka u središtu Ljubljane planirana je gradnja hotela, stanova, ureda i trgovačkog centra s približno 85.000 četvornih metara bruto iznajmljive površine.

Tagovi: Nova kreditna banka Maribor, Nova KBM, OTP banka, OTP grupa
PROČITAJ I OVO
Talijanske banke drže se dobro
U DOBROJ FORMI
Talijanske banke drže se dobro
MILANO - Talijanski ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti upozorio je ECB da više kamatne stope predstavljaju sve veću prijetnju financijskom sustavu te da se protiv inflacije trebaju koristiti drugi alati osim monetarne politike.
Dionice NLB-a sve dalje od rekorda
LOŠE RAZDOBLJE
Dionice NLB-a sve dalje od rekorda
LJUBLJANA - Cijena dionice NLB-a od 24. veljače, kada je bila rekordna (74,60 eura), do danas (69,80) pala je 6,5 posto, dok je indeks SBITOP u istom razdoblju ostao nepromijenjen.
HUB: Korisnici kredita u francima potpuno su obeštećeni
REAKCIJE
HUB: Korisnici kredita u francima potpuno su obeštećeni
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) priopćila je u subotu kako je u Hrvatskoj, na osnovi zahtjeva samih potrošača, u skladu sa zakonom, provedena konverzija kojom su bivši korisnici CHF kredita u potpunosti obeštećeni, reagirajući na današnji prosvjed udruge Franak.
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
KREDITIRANJE
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
BERLIN - Njemačke tvrtke u ožujku su izvijestile da su im banke lakše odobravale kredite nego prethodnih mjeseci, ali je pristup gospodarstva financiranju i dalje kompliciraniji nego inače, objavio je u petak ekonomski institut Ifo.
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
KAZNA
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
WASHINTON - Federalne rezerve (Fed) izrekla je kaznu od 67,8 milijuna dolara Wells Fargu i njegovoj matičnoj tvrtki Wells Fargo & Co jer nisu adekvatno osigurale rizične prakse svoje podružnice Wells Fargo Bank.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE