GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP: Nismo zaslužili da nas se naziva sponzorima rata

OTP: Nismo zaslužili da nas se naziva sponzorima rata
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, rekla je da je njezino uključivanje na popis "međunarodnih sponzora rata" ukrajinske Nacionalne agencije za sprječavanje korupcije (NACP) "potpuno nezasluženo" u priopćenju objavljenom u petak navečer.

"OTP banka osuđuje svaku agresiju protiv suverenih država, uključujući onu protiv Ukrajine, i predana je potpori ukrajinskim građanima i gospodarstvu zemlje", rekao je OTP, prenosi novinska agencija MTI.

"Osim održavanja kontinuiranih usluga i kreditnih aktivnosti, naša banka je pomogla Ukrajini humanitarnom potporom u milijardama forinti i ponudila dugoročni smještaj i opskrbu za nekoliko stotina ratnih izbjeglica", dodaje se.

OTP je odbacio niz "lažnih tvrdnji" NACP-a, uključujući one koje ukazuju na "važnost" OTP-a za rusko gospodarstvo, "kontinuirane aktivnosti" zajmodavca na okupiranim teritorijima Donbasa i Krima, njegovu ponudu "povlaštenog kredita" uvjete prema ruskoj vojsci i njezino "priznanje postojanja 'narodnih republika' Donjecka i Luganska".

OTP je rekao da njegov tržišni udio u Rusiji iznosi samo 0,17% i primijetio da banke u stranom vlasništvu sa "znatno većim" tržišnim udjelima nisu uključene na popis.

Niti jedna članica OTP grupe ne nastavlja nikakve aktivnosti na teritorijima Ukrajine koji su pod okupacijom Ruske Federacije, priopćio je OTP. OTP djeluje "u potpunom skladu s lokalnim i međunarodnim pravilima" na svim svojim tržištima i odmah je prekinuo sve aktivnosti na tamošnjim okupiranim teritorijima 2014., dodaje se.

OTP banka ne daje nikakav novi kredit ruskoj vojsci "uz povlaštene uvjete ili na bilo koji drugi način", rekao je zajmodavac.

Banka "nikada ni na koji način nije priznala" neovisnost Donjecka i Luganska, dodaje se.

Tagovi: OTP bank, OTP banka, rat u Ukrajini, OTP Core, Ukrajina, Rusija
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE