GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP: Nismo zaslužili da nas se naziva sponzorima rata

OTP: Nismo zaslužili da nas se naziva sponzorima rata
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, rekla je da je njezino uključivanje na popis "međunarodnih sponzora rata" ukrajinske Nacionalne agencije za sprječavanje korupcije (NACP) "potpuno nezasluženo" u priopćenju objavljenom u petak navečer.

"OTP banka osuđuje svaku agresiju protiv suverenih država, uključujući onu protiv Ukrajine, i predana je potpori ukrajinskim građanima i gospodarstvu zemlje", rekao je OTP, prenosi novinska agencija MTI.

"Osim održavanja kontinuiranih usluga i kreditnih aktivnosti, naša banka je pomogla Ukrajini humanitarnom potporom u milijardama forinti i ponudila dugoročni smještaj i opskrbu za nekoliko stotina ratnih izbjeglica", dodaje se.

OTP je odbacio niz "lažnih tvrdnji" NACP-a, uključujući one koje ukazuju na "važnost" OTP-a za rusko gospodarstvo, "kontinuirane aktivnosti" zajmodavca na okupiranim teritorijima Donbasa i Krima, njegovu ponudu "povlaštenog kredita" uvjete prema ruskoj vojsci i njezino "priznanje postojanja 'narodnih republika' Donjecka i Luganska".

OTP je rekao da njegov tržišni udio u Rusiji iznosi samo 0,17% i primijetio da banke u stranom vlasništvu sa "znatno većim" tržišnim udjelima nisu uključene na popis.

Niti jedna članica OTP grupe ne nastavlja nikakve aktivnosti na teritorijima Ukrajine koji su pod okupacijom Ruske Federacije, priopćio je OTP. OTP djeluje "u potpunom skladu s lokalnim i međunarodnim pravilima" na svim svojim tržištima i odmah je prekinuo sve aktivnosti na tamošnjim okupiranim teritorijima 2014., dodaje se.

OTP banka ne daje nikakav novi kredit ruskoj vojsci "uz povlaštene uvjete ili na bilo koji drugi način", rekao je zajmodavac.

Banka "nikada ni na koji način nije priznala" neovisnost Donjecka i Luganska, dodaje se.

Tagovi: OTP bank, OTP banka, rat u Ukrajini, OTP Core, Ukrajina, Rusija
PROČITAJ I OVO
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
OBVEZNICE
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
ROKOVI
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
BERR - Švicarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea „već 12. lipnja”, čime bi nastala divovska banka s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE