GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP će si iz svojih slovenskih banaka isplatiti 147 milijuna eura dividende

OTP će si iz svojih slovenskih banaka isplatiti 147 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 13:07
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarska bankarska grupacija OTP danas je održala glavne skupštine dviju banaka u Sloveniji, Nove KBM i SKB banke.

Temeljem bilančne dobiti, na kraju 2023. isplatit će ukupno 147,2 milijuna eura dividende. Skupština je i službeno potvrdila ugovor o pripajanju manjeg SKB-a većoj Novoj KBM. Završetak spajanja očekuje se na jesen.

U slučaju Nove KBM, bilančna dobit na kraju 2023. iznosila je nešto manje od 586,9 milijuna eura, od čega je prošlogodišnja neto dobit 189,3 milijuna eura. Banka će vlasniku isplatiti nešto više od 116,1 milijun eura dividende, što iznosi 11,61 euro bruto po dionici, stoji u zapisniku sa skupštine na stranicama Ajpesa. Ostatak bilančne dobiti u iznosu nešto više od 470,7 milijuna eura ostaje neraspoređen i predstavlja zadržanu dobit.

U slučaju SKB banke, bilančna dobit na kraju prošle godine iznosila je nešto više od 369 milijuna eura, od čega je prošlogodišnja neto dobit gotovo 82,9 milijuna eura. Prema zapisniku skupštine u Ajpesu, banka će iz neto dobiti za dividendu vlasniku izdvojiti nešto više od 31,1 milijun eura ili 2,46 eura bruto po dionici. Ostatak će se prenijeti u prenesenu neto dobit iz prethodnih godina.

OTP je na obje glavne skupštine i službeno dao zeleno svjetlo ugovoru o pripajanju SKB banke Novoj KBM. Početkom 2023. godine Mariborska banka prešla je u vlasništvo OTP-a i postala jedanaesta članica njezine grupacije, a od tada se banka intenzivno priprema za spajanje sa SKB bankom, što se očekuje ove jeseni. SKB banku OTP je kupio još 2019. godine te će se dvije banke zajedno po ukupnoj aktivi približiti najvećem bankarskom igraču u zemlji, NLB-u.

Tagovi: otp, skb, dividenda, nkbm
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE