GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP bi za Novu KBM mogao platiti milijardu eura

OTP bi za Novu KBM mogao platiti milijardu eura
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 19:52
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Najveća mađarska banka OTP mogla bi za preuzimanje Nove KBM platiti milijardu eura, izvještava Reuters.

OTP banka posljednjih je godina već ojačala svoje prisustvo na Balkanu; kupila je veće banke u Hrvatskoj, Srbiji i nekim drugim zemljama, piše Reuters. U Sloveniji je OTP već vlasnik SKB banke, a ako bi preuzimanje bilo uspješno, Nova KBM i SKB izbacile bi NLB s prvog mjesta na tržištu.

Prema Reutersu, Nova KBM mogao bi se prodati OTP-u po gotovo knjigovodstvenoj vrijednosti. Razgovori su u tijeku i još nije donesena konačna odluka.

SEEbiz je još sinoć pisao kako OTP banka već dubinski pregledava Novu KBM. Početkom prošle godine Mađari su preuzeli upravljanje SKB bankom koju su kupili od francuske Societe Generale.

Da se kupuje Nova KBM, stvorila bi se najveća banka u Sloveniji - prema prošlogodišnjoj bilanci imala bi dobrih 29 posto tržišta.

Nova KBM, koja se prošle godine spojila s bivšom Abankom, 2020. godinu završila je s neto dobiti od 208,9 milijuna eura. Neto dobit grupe, koju čine podružnice Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 milijuna eura.

Ostvareni prinos na kapital nakon oporezivanja na kraju 2020. godine iznosio je 21,59 posto na razini grupe i 21,42 posto na razini banke. Koeficijent adekvatnosti kapitala u ukupnom kapitalu ostao je visok i iznosio je 20,68 posto za grupu i 16,67 posto za banku. Nova KBM zapošljava oko 1.400 ljudi.

Tagovi: OTP banka, Nova KBM, SKB banka, Abanka, Summit Leasing Slovenija, Anepremičnine
PROČITAJ I OVO
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
PRIZNANJA
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
LONDON – OTP banka Srbija proglašena je za Najbolju banku u Srbiji na tradicionalnoj dodeli godišnjih nagrada svetskog finansijskog magazina The Banker.
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
KREDITI
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
BEOGRAD – Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, uvrstila je u ponudu EE Farmer invest, dugoročni investicioni kredit za kupovinu energetski efikasne pogonske mehanizacije namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE