GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP banka preuzela Alpha Bank Albania

OTP banka preuzela Alpha Bank Albania
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 15:34
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - OTP grupa objavila je završetak postupka kupnje Alpha Bank Albania.

Uspješno zaključenom transakcijom OTP grupa dodatno jača svoju tržišnu poziciju u Albaniji. Kao rezultat procesa integracije dviju banaka, očekuje se da će tržišni udio OTP grupe u Albaniji dosegnuti 11 % u ukupnoj imovini, a kreditni portfelj klijenata povećat će se za jedan i pol puta. Slijedom toga, albanska podružnica OTP grupe mogla bi postati treći najveći tržišni igrač sa 16,3 % udjela. U narednom razdoblju u središtu pozornosti obje banke članice OTP grupe bit će održavanje najviše razine kvalitete usluge i uspješna provedba procesa integracije.

„Alpha Bank Albania dobro funkcionira, dobro je vođena i postala je vrlo vrijedna članica OTP grupe. Naša odluka o ulasku na albansko tržište prije četiri godine pokazala se dobrom. Od tada je naša podružnica OTP Albania, ispunila većinu svojih ambicioznih strateških ciljeva, postavši najprofitabilnija i najisplativija banka u Albaniji 2021. godini, unatoč svojoj maloj veličini. Ovom transakcijom potvrđujemo ne samo našu dugoročnu i ozbiljnu predanost albanskom bankarskom tržištu, već i pokazujemo da OTP grupa ima čvrste temelje, dobro je kapitalizirana, ima izvanrednu likvidnost, a uprava je predana jačanju regionalne prisutnosti “ izjavio je László Wolf, zamjenik izvršnog direktora mađarske OTP banke dodajući da je ovaj događaj važna prekretnica u razvoju bankarske grupe u Albaniji.

Do pravnog spajanja dvije će banke poslovati kao odvojeni subjekti, a proces pune integracije OTP Bank Albania i Alpha Bank Albania, počevši od sada, trajat će 2023.

OTP grupa jedna je od najaktivnijih financijskih institucija na europskom tržištu akvizicija. Akvizicijske transakcije u regiji započele su 2014. godine, od kada je mađarska OTP banka najavila kupnju 12 financijskih institucija i bankovnih portfelja u devet zemalja, uključujući sadašnju akviziciju Alpha Bank Albania. Sve su banke, osim transakcije slovenske Nove KBM, koja je još u fazi dovršetka, uspješno integrirane u bankarsku grupu.

S navedenim akvizicijama, OTP grupa je postala najaktivniji konsolidator bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, značajno poboljšavši svoju tržišnu poziciju u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori i povećavši doprinos dobiti članica grupe izvan matičnog mađarskog tržišta.
OTP grupa jedna je od najstabilnijih financijskih grupacija u regiji središnje i istočne Europe s izvanrednom profitabilnošću te stabilnim kapitalom i likvidnošću. Bankarska grupa trenutno pruža univerzalne financijske usluge u 11 zemalja za gotovo 16 milijuna klijenata, ima mrežu od više od 1.400 poslovnica i ima više od 37.500 zaposlenika. OTP grupa ima sjedište u Budimpešti u Mađarskoj i ima raznoliku i transparentnu vlasničku strukturu. Bankarska grupa je uvrštena na Budimpeštanskoj burzi od 1995.

Tagovi: OTP banka, Alpha Bank Albania, László Wolf
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE