GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orcel: UniCredit ide u nove akvizicije, posebice u srednjoj i istočnoj Europi

Orcel: UniCredit ide u nove akvizicije, posebice u srednjoj i istočnoj Europi
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2023 / 21:16
Autor: SEEbiz / BETA
MILANO - Izvršni direktor UniCredit grupe Andrea Orcel rekao je za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung da mu je cilj da banka na čijem je čelu bude vodeći igrač u Europi te je najavio akvizicije u sljedećih nekoliko godina, posebno u srednjoj i istočnoj Europi.

Od sredine travnja 2021., kada je preuzeo tu dužnost, vrijednost dionica jedne od 15 najvećih europskih banaka utrostručila se, s 8,5 eura na 24,4 eura krajem prosinca ove godine, a na milanskoj burzi u Samo prošle godine više je porasla s 83 posto, s oko 13,3 na oko 24,4 eura.

Otuda, kako prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung, nije nimalo čudno što ga dioničari UniCredita euforično slave, dok ga analitičari investicijske Mediobanca grupe nazivaju "doktorom Orcelom".

U manje od tri godine, tijekom kojih je svjetski BDP realno porastao za 13,3 posto (2021. globalni rast iznosio je 6,3 posto, lani 3,5 posto, a za ovu godinu MMF procjenjuje rast od tri posto), Vrijednost dionice Unikredita rasla je 14 puta brže, ukupno 187 posto.

Iznimno visok rast vrijednosti dionica ujedno je, kako navodi list, najbolja potvrda da poslovanje Unikredit grupe nije ugrozio ni spori gospodarski rast eurozone, čiji je ovogodišnji BDP prema procjenama MMF-a , porast će tek 0,7 posto.

Sve to, smatra Orcel, ne bi bilo moguće da tim s njim na čelu nije transformirao banku tako da je danas "najučinkovitiji i najpraktičniji sustav, spojena je tehnologija i pojednostavljeni procesi".

UniCredit je u posljednjih godinu i pol dana u nove tehnologije uložio 1,3 milijarde eura, a Orcel vjeruje da se učinkovitost još može znatno povećati te najavljuje da će u sklopu procesa digitalizacije na razini Grupe biti zaposleno 4000 mladih stručnjaka.

Epilog takvog strateškog opredjeljenja je da je udio troškova u ukupnim prihodima smanjen na samo 39 posto, što je, kazao je, znatno bolji omjer od većine konkurenata, dok je povrat na materijalni kapital (ROTE) isto toliko kao 23 posto.

Grupacija danas ima oko 74.000 zaposlenih u 13 zemalja svijeta, zbog čega prvi čovjek Unikredita banku naziva svojevrsnom "paneuropskom bankarskom federacijom, koja promiče lokalni razvoj kao nitko dosad".

Za razliku od analitičara koji ne kriju zabrinutost što MMF ove godine predviđa pad bruto domaćeg proizvoda Njemačke, najjače europske ekonomije, za pola posto, au sljedećoj blagi oporavak od samo 0,9 posto, Orcel je optimističniji.

"Njemačka nije bolesnik Europe", rekao je Orzel.

Govoreći o gospodarskim izgledima Njemačke, Orcel je ustvrdio da se najrazvijenije europsko gospodarstvo nalazi pred najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata jer istovremeno nastoji provesti ekološku tranziciju, restrukturirati vlastitu industriju, smanjiti ovisnost o ruskom plinu i pronaći nova tržišta. to će kompenzirati pad izvoza u Kinu.

Njemačka, kako je rekao, sve to mora raditi uz povećane financijske troškove zbog povećanja kamata izazvanih inflacijom.

"Ali mislim da ljudi znaju što bi trebali učiniti. Gospodarstvo je i dalje snažno, vlada je prilično pojačala i poboljšala financijske uvjete bolje od bilo koje druge zemlje na svijetu. Njemačka će uspjeti. Ne sumnjam u to," kategoričan je Orcel koji je osim za UniCredit Grupu radio i za velike investicijske banke Merrill Lynch i UBS.

Orcel svoj optimizam temelji i na uvjerenju da će kamatne stope, koje desetljećima nisu bile tako visoke, uskoro početi padati. Kao razlog za to naveo je da je Europska središnja banka u nastojanju da sruši inflaciju značajno zaoštrila monetarnu politiku, što je dovelo do usporavanja gospodarske aktivnosti u eurozoni, pa čak i do recesije u Njemačkoj.

Zbog toga će, tvrdi Orcel, kamate vrlo brzo, već sljedeće 2024. godine, pasti, nakon čega će se povećati investicije, što će posljedično pogurati gospodarski rast, pa tako iu Njemačkoj.

Što se tiče novih ulaganja, iskusni investicijski bankar ne krije da mu je cilj preuzeti još jednu veliku banku, ali je istaknuo i da mu se ne žuri.

"Mislim da je jedna od najvećih pogrešaka koje banke čine obraćanje pozornosti na veličinu, jer onda jednog dana preuzmu previše rizika. Stoga želimo raditi na način da sačuvamo kapital i zaradimo više novca s manje imovine. Preuzimanje mogao bi nam pomoći da osiguramo da tržište prepozna našu punu vrijednost, što danas nije slučaj. Želimo biti vodeći igrač u Europi i vjerojatno ćemo napraviti neke akvizicije u sljedećih nekoliko godina, posebno u srednjoj i istočnoj Europi," rekao je Orcel.

Tagovi: orcel, unicredit, njemačka, dividenda, dionice
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE