GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman pad dobiti Raiffeisen Bank Internationala

Ogroman pad dobiti Raiffeisen Bank Internationala
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 17:41
Autor: SEEbiz
BEČ - Raiffeisen Bank International izvijestila je o oštrom padu dobiti u 2023. godini, uz pad prihoda od naknada i provizija i rezervacije za kredite u švicarskim francima u Poljskoj.

U razdoblju od listopada do prosinca operativni prihod austrijskog zajmodavca smanjio se za 24 posto, na 2.16 milijardi eura. Kada se isključe Rusija i Bjelorusija, zadržao se na razini istog razdoblja prethodne godine i iznosio je 1.56 milijardi eura.

Neto prihod od kamata porastao je za dva posto, na 1.5 milijardi eura. Kada se izuzmu Rusija i Bjelorusija, porastao je za 12 posto, na 1.12 milijardi eura. Neto prihod od naknada i provizija smanjio se za 43 posto, na 677 milijuna eura, uz znatno smanjivanje obujma poslovanja u Rusiji.

Banka je četvrto tromjesečje zaključila sa 67 posto manjom konsolidiranom dobiti nego na kraju 2022., od 278 milijuna eura. Kada se isključe Rusija i Bjelorusija, poslovala je s konsolidiranim gubitkom od 40 milijuna eura.

U cijeloj 2023. godini bančin operativni prihod smanjio se za 6.6 posto, na 9.1 milijardu eura. Neto prihod od kamata poskočio je za 12.5 posto, na 5.7 milijardi eura. Neto prihod od naknada i provizija smanjio se pak za 21.6 posto, na tri milijarde eura.

RBI je prošlu godinu zaključio s 34 posto manjom konsolidiranom dobiti, od 2.38 milijardi eura. Kada se izuzmu Rusija i Bjelorusija i uključi rezerviranih 873 milijuna eura za kredite u francima u Poljskoj, iznosila je 997 milijuna eura i zadržala se na razini 2022.

Banka je lani otpisala 393 milijuna eura financijske imovine, u odnosu na 949 milijuna eura otpisanih u 2022. Rezervacije za rizike smanjene su na 191 milijun eura, sa 743 milijuna eura u 2022., i uglavnom su povezane s ruskom agresijom na Ukrajinu.

RBI proučava opcije za izlazak s ruskog tržišta, u skladu sa zahtjevom Europske središnje banke, ističući da kontinuirano smanjuje poslovanje u Rusiji. Navode da su više nego prepolovili kredite u Rusiji od drugog tromjesečja 2022., na samo šest milijardi eura.

Obujam plaćanja ograničen je na predratnu razinu, a Raiffeisenov tržišni udio više nego prepolovljen u odnosu na najvišu razinu. "Grupa i dalje radi na mogućoj transakciji, prodaji ili izdvajanju (ruskog) poslovanja, koje bi rezultiralo izdvajanjem Raiffeisenbank Russia iz strukture grupe", navodi se u prezentaciji, objavljenog sredinom prošlog tjedna.

U 2024. očekuju neto kamatni prihod od oko 5.1 milijardu eura. Kada se izuzmu Rusija i Bjelorusija, trebao bi iznositi 4.0 milijarde eura. Neto prihod od naknada i provizija trebao bi iznositi oko 2.7 milijardi eura, odnosno 1.8 milijardi ako se izuzmu Rusija i Bjelorusija.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Raffeisen, franak
PROČITAJ I OVO
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
PROVEDBA
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument - Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela krajem prošloga tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE