GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se zamjetan pad potražnje za kreditima

Očekuje se zamjetan pad potražnje za kreditima
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 08:13
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, u veljači su ukupni krediti stanovništvu iznosili 134,3 milijarde kuna, što je 7 posto više nego godinu dana ranije, no analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u idućim mjesecima očekuju zamjetan pad potražnje za kreditima zbog rasta nezaposlenosti i neizvjesnosti.

Na mjesečnoj razini, vrijednost ukupnih kredita stanovništvu porasla je i za 0,5 posto.

"Pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu rastu od rujna 2017. s tendencijom ubrzanja tijekom posljednjih godinu i pol. Posljedica je to snažnog, dvoznamenkastog rasta kunskih kredita, dok su devizni krediti sektoru stanovništva rasli zamjetno skromnijim stopama", ističu analitičari Raiffeisenbank Austria.

Kunski krediti stanovništvu krajem veljače iznosili su 73,6 milijardi kuna, što je za 12,4 posto više nego u veljači 2019. godine. Dvoznamenkasti rast ovih kredita traje još od studenog 2015, zamjećuju analitičari RBA.

S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti sa valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem veljače iznosili su 60,7 milijardi kuna te su u usporedbi s veljačom 2019. bili viši za 1,1 posto.

Prema vrstama kredita, najznačajniji udio, 43,1 posto, imaju stambeni kredite, koji su krajem veljače iznosili 57,9 milijardi kuna, ili 6,7 posto više na godišnjoj razini.

Dvoznamenkaste godišnje stope rasta nastavljene su i kod gotovinskih nenamjenskih kredita. U veljači je zabilježen njihov godišnji rast od 10,4 posto odnosno 5,1 milijardi kuna.

Ta kretanja odraz su povoljnih uvjeta na tržištu rada, odnosno rasta plaća i zaposlenosti tijekom proteklih 12 mjeseci, čemu je pridonijelo i okruženje niskih troškova financiranja uz visoke razine potrošačkog optimizma, ali i jednostavnija procedura odobravanja ovih kredita, ističu analitičari RBA.

"U nadolazećim mjesecima biti će aktivni moratoriji na otplatu kredita građana i poduzetnika, čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed pandemije koronavirusa. Banke neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita. Uz to, potražnja za kreditima će uslijed rasta nezaposlenosti i neizvjesnosti zamjetno pasti", zaključuju u svojoj analizi.

Tagovi: pad potražnje za kreditima, potražnja za kreditima, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, kunski krediti, devizni krediti
PROČITAJ I OVO
Sberbank predstavio niz novih brendova
BRENDOVI
Sberbank predstavio niz novih brendova
MOSKVA - Sberbank je predstavio nove brendove za niz svojih usluga dostupnih individualnim i korporativnim kupcima u tvrtki Sber Conf, koja je također predstavila nove proizvode i usluge ekosustava Sber.
Ružica Vađić podnijela ostavku u Nadzornom odboru Slatinske banke
OSTAVKA
Ružica Vađić podnijela ostavku u Nadzornom odboru Slatinske banke
SLATINA - Uprava Slatinske banke objavila je kako je danas zaprimila ostavku Ružice Vađić na mjesto člana i funkciju predsjednice Nadzornog odbora Slatinske banke.
Deutsche Bank: Niz skandala urušio vrijednost dionica
SKANDALI
Deutsche Bank: Niz skandala urušio vrijednost dionica
FRANKFURT - Otkriveno je pranje novca u iznosu od više bilijuna dolara u čemu se posebno istakla jedna njemačka banka. I to nikoga ne čudi – divovska banka iz Frankfurta kao da se trudi da je nijedan skandal ne zaobiđe.
Yandex pregovara o preuzimanju online banke Tinkoff
PREGOVORI
Yandex pregovara o preuzimanju online banke Tinkoff
MOSKVA - Ruski internetski div Yandex pregovara o preuzimanju online banke Tinkoff koja je trenutno u vlasništvu TCS Group Holdinga.
UniCredit planira prodati poslovanje s leasingom u Njemačkoj
PLANOVI
UniCredit planira prodati poslovanje s leasingom u Njemačkoj
MILANO - Najveća talijanska banka UniCredit planira prodati poslovanje s leasingom i investicijama u nekretnine u Njemačkoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE