GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB KomBank Organic: 2,5 miliona dinara za najbolje projekte organske proizvodnje

NLB KomBank Organic: 2,5 miliona dinara za najbolje projekte organske proizvodnje
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2022 / 21:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke, članice NLB Grupe, danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za pet najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane.

Na jedanaesti po redu konkurs, ove godine je pristigao 61 projekat - 13 iz Centralne Srbije, zatim 18 iz Vojvodine, dva iz Južne Srbije, 11 iz Beograda, 10 iz Zapadne i sedam iz Istočne Srbije. Od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom pristiglo je 45 prijava, od onih koji se bave stočarstvom i pčelarstvom 14, dok su dve prijave stigle od gazdinstava koja se bave mešovitom proizvodnjom.

„Srpska organska proizvodnja polako zauzima mesto koje joj i pripada, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Samo u poslednje dve godine smo udvostručili izvoz organske hrane u vrednosti od gotovo 60 miliona evra. Duboko verujem da je organska proizvodnja budućnost za srpski agrar, ali i najbolja šansa za mala i srednja gazdinstva. Dobro je što se sada pojavljuju i veliki igrači koji bi pretvarali konvencionalnu proizvodnju žitarica u organsku. Oni će zasigurno pokrenuti i sve ostale još jače u priči organske hrane“, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Branislav Nedimović.

Vlastimir Vuković, predsednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke naveo je da ova banka drži gotovo 30 odsto tržišta kada je o agraru reč, i da godinama unazad nastupa kao lider u isplati subvencionisanih kredita za poljoprivrednike – kako po broju, tako i po iznosu. Zbog toga, kako kaže, ima posebnu odgovornost da podrži poljoprivrednike – posebno one koji se poljoprivredom bave na teži, ali održiv način.

„Kao vodeća regionalna bankarska grupacija, sa sedištem i isključivim fokusom na tržišta Jugoistočne Evrope, naša matična NLB Grupa nastupa kao sistemski igrač u regionu koji je za nas dom. Imperativ održivog poslovanja, formalizovali smo još 2011, a 2020. ga i potvrdili i postavili u centar svih svojih poslovnih odluka i akcija. Na krilima tog principa, pokrenuli smo konkurs podrške organskim proizvođačima, koji rade i stvaraju, uz očuvanje dobrobiti korisnika, prirodnih resursa, biodiverziteta i čitavih ekosistema. Upravo to je spona koja ih snažno povezuje sa našom NLB porodicom, i posebno nas raduje što nakon više od decenije rada na promociji ove važne teme, danas svedočimo ekspanziji organskog uzgoja i prerade“, istakao je Vuković.

On je dodao da će NLB Komercijalne banke u narednom periodu nastaviti da podržava održiv razvoj čitave zajednice, kroz dodatne projekte društveno odgovornog poslovanja, i nastojaće da se pozicionira kao apsolutni lider u finansiranju zelenih projekata iz obnovljivih izvora energije.

Biljana Petrović, pomoćnica predsednika Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke istakla je da se snažna i kontinuirana podrška poljoprivrednicima ogleda u činjenici da je ova banka, ne samo tržišni lider u agraru, već i da četvrtu godinu zaredom ima najveću realizaciju kredita za poljoprivrednike uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Tradicionalno dobar rezultat u potvrda je da poljoprivrednici našu banku, nastalu spajanjem dve najaktivnije banke u kreditiranju ovog segmenta, prepoznaju kao sigurnog partnera na putu razvoja. U prilog tome govori gotovo 170.000 poljoprivrednika, koji imaju otvoren namenski račun u NLB Komercijalnoj banci, od kojih je preko 160.000 aktivno. Već sada imamo veliki broj proizvoda za finansiranje svih namena u poljoprivredi, prilagođenih kako malim poljoprivrednim gazdinstava tako i onim velikim. Za poljoprivrednike koji imaju potrebu za korišćenjem avansne isplate po odobrenim IPARD podsticajima već smo uveli i dokumentarno poslovanje i izdali prve garanije, dok planirano i druge dodatne benefite u pogledu dostupnosti dodatnih proizvoda i usluga“, istakla je Petrovićeva.

Podsetimo, Organic konkurs se održava od 2012. godine i do sada je učestvovalo ukupno 646 projekata, od kojih je nagrađeno 42, dok je na ovogodišnji konkurs pristiglo 61 prijava.

Tagovi: NLB KomBank Organic, organska hrana, NLB Komercijalna banka, NLB Grupa, Vlastimir Vuković, Branislav Nedimović
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE