GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB grupa planira širenje u Hrvatskoj

NLB grupa planira širenje u Hrvatskoj
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2021 / 21:17
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - NLB Grupa nastavlja regionalno širenje. Nakon Srbije gdje je ove godine dovršila preuzimanje Komercijalne banke, na red je, čini se, došla i Hrvatska.

Početkom mjeseca predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak sastao se s ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom. Najvećoj slovenskoj banci potrebna je opredijeljenost države da provede svoje planove na Balkanu, posebice u Hrvatskoj.

Brodnjak ističe da žele ući na hrvatsko tržište, ali za to je potreban politički dogovor dviju država: 'Uvjereni smo da se to može postići u promijenjenim okolnostima, piše tportal.

Logar i Brodnjak razgovarali su o planovima najveće banke u jugoistočnoj Europi, također u vezi sa strateškim prioritetima slovenske države, otkrilo je Ministarstvo vanjskih poslova, piše ljubljansko Delo.

“Na sastanku je Ministarstvo vanjskih poslova predstavilo geopolitičku situaciju na Zapadnom Balkanu”, dodali su iz Ministarstva na dodatna pitanja.

Brodnjakov politički manevar je logičan potez znamo li da je spor između tadašnje ljubljanske banke i njezine nasljednice NLB-a s jedne strane i hrvatskih štediša s druge trajao više od dva desetljeća.

Završen je tek krajem prošle godine kad je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio da Slovenija ne može tužiti Hrvatsku u ime Ljubljanske banke za povredu ljudskih prava i proglasio se nenadležnim za tužbu tešku gotovo 430 milijuna eura.

Taj međunarodni sud je prihvatio hrvatske argumente i zauzeo stav da Ljubljanska banka nije nevladina organizacija, već je usko povezana s državom, pa Slovenija ne može u njezino ime tužiti za povredu ljudskih prava zajamčenih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Slovenija je spor pokrenula 2016. zbog povrede nekoliko prava iz Konvencije zbog načina na koji su hrvatske sudbene i izvršne vlasti postupale u vezi potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim trgovačkim društvima.

No, Hrvatska je tvrdila da ESLJP nije nadležan odlučivati o tom zahtjevu jer je Ljubljanska banka vladina organizacija, u vlasništvu Republike Slovenije i pod upravom slovenskog Fonda za sukcesiju. Ljubljanska banka je radi ostvarivanja naplate neplaćenih i dospjelih potraživanja po kreditnim zajmovima i jamstvima, pred hrvatskim sudovima od 1991. pokrenula brojne parnične postupke protiv hrvatskih trgovačkih društava koja su poslovala većinom u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Tagovi: NLB grupa, Nova ljubljanska banka, Komercijalna banka, Blaž Brodnjak, Anže Logar
PROČITAJ I OVO
Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara
DUG
Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara
BEOGRAD - Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović izjavila je da je prema prošlogodišnjem rebalansu budžeta dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara.
HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima
REAKCIJE
HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) u petak je ustvrdila kako, s obzirom da je odlukama Vrhovnog suda, sada i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti provedene konverzije kredita u švicarskim francima, "pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima".
Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora
PODRŠKA
Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović podržao je napore Udruge Franak da se žurno riješi pitanje ništetnosti ugovora u švicarskim francima i osigura pravo na obeštećenje potrošačima koji su prihvatili zakonsku konverziju švicarskih franaka u eure, priopćeno je.
HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju
TREND
HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju
ZAGREB - Dugogodišnji trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) još uvijek traje, iako se dodatno usporio u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su podatci za prvo tromjesečje ove godine koje je u petak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Sabor odlučio: Tomislav Ćorić je viceguverner HNB-a
NOVA FOTELJA
Sabor odlučio: Tomislav Ćorić je viceguverner HNB-a
ZAGREB - Hrvatski sabor imenovao je u petak Tomislava Ćorića, bivšeg ministra gospodarstva, viceguvernerom Hrvatske narodne banke (HNB), za njegovo imenovanje glasovalo je 76 zastupnika, 41 je bio protiv.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE