GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB Grupa ostvarila 120 milijuna eura dobiti u prvom kvartalu, poboljšala izglede

NLB Grupa ostvarila 120 milijuna eura dobiti u prvom kvartalu, poboljšala izglede
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 14:13
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom kvartalu ostvarila dobit nakon oporezivanja od 120,1 milijuna eura. To je 46 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, koje je obilježilo preuzimanje slovenske Sberbanke, te 74 posto više nego prethodno tromjesečje. "Rezultat ukazuje na dobru osnovu i dovodi do poboljšanja izgleda za ovu godinu", napisali su iz NLB-a.

Grupacija je u prvom tromjesečju ostvarila 241,9 milijuna eura neto prihoda, ili 47 posto više nego u istom lanjskom razdoblju te tri posto više u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje. Rezultat prije umanjenja vrijednosti i rezervacija porastao je za 101 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i za 16 posto u odnosu na prethodno tromjesečje te je dosegnuo 124,8 milijuna eura, objavila je danas NLB.

Neto prihod od kamata porastao je za 66 posto na godišnjoj razini na 179 milijuna eura. Prema njima, rast je potaknut zdravom kombinacijom povećanja marže i kreditnog rasta. Neto nekamatni prihod porastao je za 10 posto na 63 milijuna eura. U odnosu na prethodno tromjesečje, pak, pali su za četvrtinu, na što je utjecao izračun jednokratnih izdataka za regulatorne troškove u NLB i N banci, odnosno bivšoj Sberbank Slovenija.

Prihodi od neto naknada doprinijeli su 66,1 milijuna eura neto nekamatnom prihodu. Banka je pripisala usporavanje stopa rasta od neto provizija ukidanju kompenzacije za visoka stanja nakon normalizacije monetarne politike središnjih banaka, dok kvartalna dinamika odražava činjenicu da je posljednje tromjesečje godine obično vrlo snažno zbog praznika shopping.

Troškovi su porasli za 14 posto na 117,1 milijun eura i u velikoj su mjeri povezani s inflacijom i procesom integracije N banke, pri čemu su troškovi prošle godine tek djelomično uključeni u ukupne troškove. Neutralizirajući to, rast troškova bio bi osam posto. Ispravke vrijednosti i rezerviranja za kreditne rizike neto su oslobođene u iznosu od 18,4 milijuna eura. Ostala umanjenja vrijednosti i rezerviranja formirana su neto u iznosu od šest milijuna eura.

Bruto krediti klijentima porasli su za osam posto ili 1,02 milijarde eura, od čega 608,6 milijuna eura stanovništvu zbog, kako navode, rekordno visoke nove prodaje stambenih kredita u drugom i trećem tromjesečju 2022. Prodaja ove godine, unatoč usporavanju , ostaju jaki s više od 180 milijuna eura u novim stambenim kreditima, gotovo 300 milijuna eura u novim potrošačkim kreditima i blizu 600 milijuna eura u novim kreditima tvrtkama.

Kapitalna pozicija bila je iznad svih regulatornih zahtjeva, pozicija likvidnosti ostala je vrlo solidna, ustvrdili su. Depoziti ostaju najvažniji i najstabilniji izvor financiranja. U međugodišnjoj usporedbi depozitna baza porasla je za 1,21 milijardu eura, od čega su 854,4 milijuna eura uložile fizičke osobe. Banka je zadržala tržišni udio od 27,7 posto u depozitima klijenata i omjer kredita i depozita od 55,6 posto. Omjer kredita i depozita na razini grupe iznosio je 66,6 posto.

"Grupa je u prvom tromjesečju poslovala dobro, stavljajući veliki naglasak na upravljanje rizicima", ocijenili su te dodali da su na temelju toga poboljšali prognozu za cijelu godinu. Očekuje se da će redovni prihodi biti oko milijardu eura, što je 100 milijuna eura više. Poboljšao je prognozu povrata na kapital s 11 na više od 14 posto, a očekuje se da će normalizirani povrat na kapital porasti s 14 na više od 18 posto.

Prema ocjeni predsjednika Nadzornog odbora NLB-a Primoža Karpeta, NLB Grupa ustrajno odgovara na različite krize, što dokazuje kako inovacijama na području digitalnih rješenja i proizvoda, tako i na području procesa u pozadinskom uredu i službama podrške. "Nadzorni odbor je stoga zadovoljan rezultatima i ima puno povjerenje u budući uspjeh NLB-a i NLB Grupe", rekao je Karpe, a prenosi NLB.

Zadovoljstvo rezultatima izrazio je i Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a. Istaknuo je ulogu banaka članica NLB Grupe u pružanju usluga i stabilnosti stanovništvu i tvrtkama na svim tržištima, te najavio regionalnu donaciju u iznosu od 1,35 milijuna eura čiji će primatelji biti izabrani na svojim tržištima. u nadolazećim tjednima.

Tagovi: NLB Grupa, Nova ljubljanska banka, Blaž Brodnjak, dividenda
PROČITAJ I OVO
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
OBVEZNICE
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
ROKOVI
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
BERR - Švicarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea „već 12. lipnja”, čime bi nastala divovska banka s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE