GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB grupa lani povećala neto dobit 23 posto, na 550,7 milijuna eura

NLB grupa lani povećala neto dobit 23 posto, na 550,7 milijuna eura
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 12:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB Grupa je u 2023. godini ostvarila 550,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, a pritom se nastavila odgovorno i promišljeno strateško planirati te je svojim poslovnim odlukama postavila temelje za buduće stabilno, rastu i održivo profitabilno poslovanje.

Uz to, donacijama i sponzorstvima podržava humanitarna, zdravstvena, kulturna, sportska i druga poduzeća u društvu, čime nastavlja stvarati bolji trag i pridonositi poboljšanju kvalitete života u našem rodnom kraju.

Ukupni neto poslovni prihodi NLB Grupe u 4. kvartalu iznosili su 292,5 milijuna eura (3,3 milijuna eura ili 1% više nego u istom razdoblju prošle godine), au cijeloj 2023. godini iznosili su 1.093,3 milijuna eura (37% više nego u istom razdoblju prošle godine). Isključujući jednokratne događaje, boljim rezultatima u 4. tromjesečju pridonio je rast redovnih neto poslovnih prihoda od 4% u 4. kvartalu u odnosu na 3. kvartal (u iznosu od 307 milijuna eura).

Rezultat prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja u 4. kvartalu porastao je za 42% na međugodišnjoj razini i iznosi 152,3 milijuna eura (dok je rezultat 9% niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine zbog sezonskih utjecaja na troškove i zbog dobrovoljnog doprinosi). Na godišnjoj razini rezultat prije ispravaka vrijednosti i rezerviranja iznosio je 591,4 milijuna eura, što je 75% više nego prethodne godine. Isključujući jednokratne stavke, tromjesečni rezultat prije umanjenja vrijednosti i rezervacija u zadnjem kvartalu iznosio je 166,8 milijuna eura.

Grupa je u 4. tromjesečju ostvarila 163,8 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što predstavlja rast od 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je pozitivno utjecalo povećanje odgođenih poreznih potraživanja u Sloveniji za 61,9 milijuna eura.

U 4. tromjesečju neto prihod od kamata porastao je za 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (ili za 10,4 milijuna eura) i iznosio je 231,9 milijuna eura. Zdrav rast obujma kredita i okruženje kamatnih stopa podržali su rast neto prihoda od kamata. Troškovi kamata porasli su sa 46,2 milijuna eura na 53,5 milijuna eura, zbog zaduživanja na veleprodajnim tržištima i većih rashoda kamata na depozite klijenata. Depozitna beta (kumulativna promjena prosječne kamatne stope za depozite klijenata u usporedbi s promjenom prosječne kamatne stope za depozite kod ECB-a) na razini Grupe ostaje stabilna na 8%.

Na godišnjoj razini neto prihod od kamata u 2023. godini iznosi 833,3 milijuna eura (rast od 65%). Ključni čimbenici godišnjeg rasta u iznosu od 328,4 milijuna eura bili su na strani kamata na kredite komitentima (253,7 milijuna eura, od čega 98,3 milijuna eura fizičkim osobama i 155,4 milijuna eura trgovačkim društvima i država) i stanje kod banaka i središnjih banaka (127,7 milijuna eura). Rashodi kamata su porasli
uglavnom zbog izdataka za financiranje potrebno za ispunjavanje MREL-a i kapitalnih zahtjeva (58,6 milijuna eura) te troškova za depozite klijenata (49,3 milijuna eura). Prosječna cijena financiranja na razini Grupe u 4. kvartalu iznosile su 0,88%, što je osam b. t. više nego u prethodnom kvartalu.

Neto nekamatni prihod u 4. tromjesečju 2023. godine iznosio je 60,6 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 10% smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine zbog jednokratnih stavki u iznosu od cca 20 milijuna eura (15,3 milijuna eura korekcijskog gubitka zbog reguliranja kamatnih stopa na stambene kredite u NLB Komercijalnoj banci Beograd i 5,0 milijuna eura donacija za otklanjanje posljedica poplava).

NLB Grupa je u cijeloj 2023. godini oslobodila neto umanjenja vrijednosti i rezerviranja za kreditne rizike u iznosu od 11,8 milijuna eura. Umanjenje vrijednosti proizlazi iz razvoja portfelja, novog financiranja i manjeg pogoršanja portfelja. S druge strane, značajne otplate otpisanih potraživanja (24,2 milijuna eura) i promjene modela (10,4 milijuna eura) pridonijele su nižem ukupnom učinku i negativnim troškovima rizika u iznosu od -7 b. t. u financijskoj godini. Kreditni portfelj je primjereno diversificiran, a njegova kvaliteta ostaje stabilna i robusna. Niske nenaplative izloženosti (prema definiciji EBA-e) od 1,1% imale su vrlo povoljan omjer pokrića (omjer pokrića NPL-a 2) od 64,6%.

Ostala neto umanjenja vrijednosti i rezerviranja stvorena su u iznosu od 25,9 milijuna eura, uglavnom zbog planiranih otplata naknada za usluge u slovenskim bankama i rezerviranja za kadrovsko restrukturiranje banke.

Tagovi: nlb, nlb grupa, brodnjak, krediti, komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE