GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB: Dioničari odobrili dodatnu isplatu dividende u iznosu od 2,75 eura

NLB: Dioničari odobrili dodatnu isplatu dividende u iznosu od 2,75 eura
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2023 / 11:39
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a odobrili su dodatnu isplatu dividende u iznosu od 2,75 eura bruto po dionici, odnosno 55 milijuna eura. Time će ukupna ovogodišnja isplata dividende iznositi 110 milijuna eura, budući da je već u lipnju dioničarima isplaćeno 55 milijuna eura.

Isplate dividendi u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura temeljem prošlogodišnje dobiti nisu uključene u kapitalnu osnovicu te stoga neće utjecati na kapitalne pokazatelje NLB Grupe, priopćeno je iz NLB-a. Kako dodaju, ostaju čvrsto na putu ostvarenja svojih ambicija - ukupnog povrata kapitala za isplatu dividende u ukupnom iznosu od 500 milijuna eura od 2022. do kraja 2025. godine.

Sveslovenska udruga malih dioničara (VZMD) pozdravila je podjelu dodatne dividende koju će dioničari dobiti 19. prosinca, ali ponovno upozorava da isplata u dva ili više dijelova uzrokuje i višestruke troškove.

Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB-a, istaknuo je da je ovokratna druga rata dividende samo ispunjenje obećanja s početka godine i dio politike kompanije prema kojoj je ukupno 500 milijuna eura dividende. trebao biti isplaćen dioničarima do 2025. "Da bi ispunila te obveze, banka bi u sljedeće dvije godine morala isplatiti još 290 milijuna eura dividende, što bi značilo nominalno povećanje dividende u tom razdoblju", rezimirali su Brodnjak u VZMD-u.

Prema Brodnjakovim riječima, NLB pomno prati prilike za rast, što osim organskog rasta nastoji ostvariti i akvizicijama. Između ostalog, istaknuo je ovogodišnju kupnju tvrtke Summit Leasing, čime se banka neizravno vratila na hrvatsko tržište.

Dioničari su se na glavnoj skupštini upoznali i s prijedlogom politike nagrađivanja članova Nadzornog odbora NLB-a i članova Uprave NLB-a, koja nije usvojena na savjetodavnom glasovanju, ali ipak stupa na snagu. NLB će do sljedeće glavne skupštine dodatno unaprijediti politiku nagrađivanja i predstaviti je dioničarima, priopćili su iz banke.

NLB Grupa lani je ostvarila neto dobit od 446,9 milijuna eura, što je nova rekordna vrijednost i gotovo je udvostručila prošlogodišnji rezultat. Na poslovni rezultat značajno je utjecalo preuzimanje Sberbank of Slovenia. Ne računajući taj učinak, neto dobit je porasla za 11 posto na 262,8 milijuna eura.

Grupa i ove godine nastavlja s uspješnim poslovanjem. U trećem tromjesečju ostvario je 144,2 milijuna eura čiste dobiti, što je 18 posto više nego u drugom tromjesečju. Dobit nakon oporezivanja u devet je mjeseci iznosila 386,9 milijuna eura, dva posto više nego u istom razdoblju lani.

Tagovi: nlb grupa, nlb, DIVIDENDA
PROČITAJ I OVO
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE